Mój wymarzony trawnik, co dalej ?
Re: moj wymarzony trawnik, co dalej ?
Kiedyś zbadalem sobie z ciekawości parę nawozów (litosciwie nie wymienię firmy): dla truskawek. jakiś kwiatków, malin... jeszcze coś tam...
Ładne kolorowe pudełka miały
A we wszystkich była Azofoska z mikroelementami.
Dobry nawóz, nie zaprzeczę.
Ale za cenę 2-3 kilo można nabyć 10. W worku foliowym, niestety bez takich ładnych obrazków.
Ładne kolorowe pudełka miały
A we wszystkich była Azofoska z mikroelementami.
Dobry nawóz, nie zaprzeczę.
Ale za cenę 2-3 kilo można nabyć 10. W worku foliowym, niestety bez takich ładnych obrazków.
Tadeuszu, zainspirowałeś mnie dzisiaj i wybrałam się do sklepu poczytać co zawierają nawozy substral długo działające, bo faktycznie w internecie producent nie podaje składu. Zacznę od tego ze na opakowaniu pisze to co również Ty mówiłeś, pierwsze nawożenie marzec / kwiecień, drugie i ostatnie czerwiec/lipiec. Skład nawozu standard substrall do trawnika NPK 22-5-10. Substrall "regenerator, przygotowanie do suszy" 18-22-5. Substrall mniej koszenie WE NK MG 5-24(2) (nie rozumiałam tego zapisu wiec przepisałam jak było). Nawóz na trawnik z mchem 15 azot 7 żelazo. Ustosunkujesz się do tych składników ? Czy nawożenie np "standard substrall" 2x w roku w zupełności wystarcza ? Czy pierwsze nawożenie "standard" a później tym "przygotowanie do suszy" ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj ASIU- nie potrafię się ustosunkować do stosowanych przez Ciebie nawozów, gdyż ich po prostu nie stosuję ze względu na ich dużą cenę zakupu, jaką musiał bym wydać na mój trzydziestu arowy trawnik .
Nawozy ,stosowane przez Ciebie są dobre i nie mam zamiaru podważać ich przydatności w ogrodzie. Ja w swoim ogrodzie kupuję rocznie około 250- 300 kg nawozu za cenę 300-400 złotych. Kupując tak dużo ( 4-5 gatunków ) nawozów z podawanego już na tym Forum zestawu nawozów ;
Ci co mają mniejsze powierzchnie ogrodów, nie kupują w składach nawozowych w dużych opakowaniach tych nawozów, bo im tyle nie potrzeba, zmuszeni są więc do zakupu "specjalistycznych" nawozów, oczywiście za dużo, dużo większą cenę , po prostu nie ma nic za darmo, ktoś kto te nawozy miesza w odpowiednim składzie i o odpowiedniej wadze musi na tym zarobić.
Nawozy ,stosowane przez Ciebie są dobre i nie mam zamiaru podważać ich przydatności w ogrodzie. Ja w swoim ogrodzie kupuję rocznie około 250- 300 kg nawozu za cenę 300-400 złotych. Kupując tak dużo ( 4-5 gatunków ) nawozów z podawanego już na tym Forum zestawu nawozów ;
jestem w stanie przygotować ( i tak robię) dostarczyć moim roślinom ( za wyjątkiem warzywnika, bo tam nie stosuję nawozów sztucznych) każdy z potrzebnych im elementów.( MOCZNIK.PL N 46POLIFOSKA 21 N(MgS) 21-(4-35)PoliAzot NPK(S) 25-6-6-(15)
POLIDAP? light NP(S) 14-34-(17)POLIDAP? NP(S) 18-46-(5)POLIWAP NPK(MgS) 3-12-18-(4-14)
POLIFOSKA? 4 NPK(MgS) 4-12-32-(2-9)
POLIFOSKA? 5 NPK(MgS) 5-15-30-(2-7)
POLIFOSKA? 6 NPK(S) 6-20-30-(7)
POLIFOSKA? 8 NPK(S) 8-24-24-(9)
POLIFOSKA? 12 NPK(MgS) 12-12-12-(2-27)
POLIFOSKA? V NPK(MgS) 11-8-20-(2-25)
POLIFOSKA? M - MAKS NPK(MgS) 5-16-24-(4-7)
POLIFOSKA PETROPLON? NPK(MgS) 5-10-30-(3-9) z (B) 0,1
POLIMAG? 311 NPK(MgS) 11-8-16-(5-25)
POLIMAG? 405 NPK(MgS) 5-10-20-(7-9)
POLIMAG? S NPK(MgS) 10-8-15-(5-35-B-0,1;Cu- 0,1;Mn-0,2;Zn-0,5)
Ci co mają mniejsze powierzchnie ogrodów, nie kupują w składach nawozowych w dużych opakowaniach tych nawozów, bo im tyle nie potrzeba, zmuszeni są więc do zakupu "specjalistycznych" nawozów, oczywiście za dużo, dużo większą cenę , po prostu nie ma nic za darmo, ktoś kto te nawozy miesza w odpowiednim składzie i o odpowiedniej wadze musi na tym zarobić.
Tadeuszu, 300 kg nawozu to faktycznie z torbami by poszedł jakby chciał kupować "te w ładnych opakowaniach". Napisz proszę, oczywiście w odniesieniu do trawnika co kiedy i ile, w jakich dawkach N-P-K, (jakie są dawki maksymalne) powinno się sypać i za co odpowiadają poszczególne składniki tak w skrócie ;). Wiem, że każdy trawnik jest inny, ale uogólnić na pewno można.
-
ASIU, w odpowiedzi na Twoje pytanie, podaję Ci link do mojej odpowiedzi na już tak zadane pytanie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=28
z dnia 22 marca 2010 r. godz. 22.16.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=28
z dnia 22 marca 2010 r. godz. 22.16.
Witam ponownie po prawie roku,
na moim trawniku pojawiły się jakieś chwasty, podobno to rośnie na podmokłym terenie ...
nie wiem co to jest, czym to pryskać tak aby trawy nie spalić ?
przesyłam fotki
dziękuje bardzo za pomoc
na moim trawniku pojawiły się jakieś chwasty, podobno to rośnie na podmokłym terenie ...
nie wiem co to jest, czym to pryskać tak aby trawy nie spalić ?
przesyłam fotki
dziękuje bardzo za pomoc
przepraszam za jakość zdjęc, robiłam komórką i wyszło troche słabo,
jeśli potrzeba zrobię lepsze zdjęcia
jeśli potrzeba zrobię lepsze zdjęcia
koledzy i koleżanki nikt nie odpowie ?
-
W tym temacie z 24 kwietnia tego roku podałem nazwy środków i proporcje z wodą jakie trzeba przygotować i opryskać całościowo ( nie punktowo, bo u Ciebie więcej tego chwastu niż trawy).
Powodzenia w pracy.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=42881
Obawiam się że mimo opryskania całości trawnika, po dwu-trzech tygodniach będziesz musiała powtórzyć oprysk, tymi samymi środkami.
U mnie też pojawia się ten "chwast", chociaż teraz ma ładne żółciutkie kwiatuszki, ale szybko się rozprzestrzenia.
Powodzenia w pracy.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=42881
Obawiam się że mimo opryskania całości trawnika, po dwu-trzech tygodniach będziesz musiała powtórzyć oprysk, tymi samymi środkami.
U mnie też pojawia się ten "chwast", chociaż teraz ma ładne żółciutkie kwiatuszki, ale szybko się rozprzestrzenia.
Tadeuszu, bardzo dziękuję Ci za pomoc.
Jesteś prawdziwym wybawieniem dla nas ogrodników - amatorów.
Jesteś prawdziwym wybawieniem dla nas ogrodników - amatorów.
Tadeuszu,
kupiłam te środki o których pisałeś,
ale one są w płynie, a Ty podałeś dawki wagowo,
jak napisałeś 100 gram to mam rozumieć 100 mililitrów ?
kupiłam te środki o których pisałeś,
ale one są w płynie, a Ty podałeś dawki wagowo,
jak napisałeś 100 gram to mam rozumieć 100 mililitrów ?
-
ASIU- widzę że rozumiesz mnie bez słowa, dla mnie gramy i mililitry to( prawie)to samo ( wiesz, to stare przyzwyczajenie setka (gram) plus galareta .
Tadeuszu cieszę się że się rozumiemy bez słów. ;)
Mam jeszcze do Ciebie 2 pytania,
czy świadomie podałeś takie dawki ? są ogólnie 3x większe niż to co jest napisane na opakowaniach ;).
a druga sprawa, wczoraj to zlałam a dzisiaj te chwasty dalej zielone ;)
ile im dać czasu na wypalenie zanim stwierdzę że nic to nie dało i dam mega dawkę zaleconą przez Ciebie ;)
Mam jeszcze do Ciebie 2 pytania,
czy świadomie podałeś takie dawki ? są ogólnie 3x większe niż to co jest napisane na opakowaniach ;).
a druga sprawa, wczoraj to zlałam a dzisiaj te chwasty dalej zielone ;)
ile im dać czasu na wypalenie zanim stwierdzę że nic to nie dało i dam mega dawkę zaleconą przez Ciebie ;)