Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
- kiszi
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róża pustyni
To bardzo dobrze. Ja też stosowałem takie mieszanki do wysiewu nasion i hodowli młodych roślin Gruby żwir na powierzchni jest dobry dla wyrośniętych roślin, gdyż ułatwia wsiąkanie wody przez co chroni kaudex przed gniciem. Z moich osobistych doświadczeń wynika też, że chroni podłoże kokosowe (jeśli takie stosujecie) przed pojawieniem się pleśni, co się niestety zdarza. Dodam też, że dla mnie ładny żwir to niewątpliwie walor estetyczny
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
- edytabv
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2010, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie, to mój pierwszy post. Właśnie we wtorek przyszły moje dwie pierwsze sadzonki:). Zakupiłam również nasionka i teraz bardzo chciałabym je wysiać tylko mam prośbę- chodzę po działach ogrodniczych Castoramy i Leroy Merlin i usilnie próbuję znaleźć włókna kokosowe i perlit- nieskutecznie. Czy może ktoś z Was wie, gdzie w Łodzi to można kupić??
pozdrawiam Edyta
pozdrawiam Edyta
"Pamiętaj, że wszystko można zacząć od nowa. Jutro jest zawsze świeże i wolne od błędów"
Lucy Maud Montgomery
Lucy Maud Montgomery
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Perlit bardzo często jest w kwiaciarniach. Może i włókno też, ale nie interesowałam się tym.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Witam wszystkichedytabv pisze:Witam serdecznie, to mój pierwszy post. Właśnie we wtorek przyszły moje dwie pierwsze sadzonki:). Zakupiłam również nasionka i teraz bardzo chciałabym je wysiać tylko mam prośbę- chodzę po działach ogrodniczych Castoramy i Leroy Merlin i usilnie próbuję znaleźć włókna kokosowe i perlit- nieskutecznie. Czy może ktoś z Was wie, gdzie w Łodzi to można kupić??
pozdrawiam Edyta
edytabv - zarówno perlit jak i włókna kokosowe znajdziesz na allegro. Z mojego doświadczenia powiem, że niejeden sprzedawca/ pracownik sklepu ogrodniczego dziwił się, gdy zapytałem go o w/w dodatki do substratu. Na przyszłość, polecam Ci najpierw zaopatrzyć się w odpowiedni substrat do sadzenia roślin/nasion a dopiero potem kupowanie sadzonek ;)
Pozdrawiam
Marcin
- edytabv
- Od: 30 maja 2010, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem, że masz rację
Pan, od którego kupiłam sadzonki, zapewniał mnie, że roślinki jeszcze przez miesiąc mogą spokojnie posiedzieć w tym podłożu, w którym przyszły, co dawało mi czas na skompletowanie wszystkiego co potrzebuje, więc go posłuchałam ( choć może nie powinnam, ale już po fakcie). Z nasionkami czekam jak już kupię wszystkie substraty i dopiero je wysieję.
Załączam zdjęcie moich sadzonek
Pan, od którego kupiłam sadzonki, zapewniał mnie, że roślinki jeszcze przez miesiąc mogą spokojnie posiedzieć w tym podłożu, w którym przyszły, co dawało mi czas na skompletowanie wszystkiego co potrzebuje, więc go posłuchałam ( choć może nie powinnam, ale już po fakcie). Z nasionkami czekam jak już kupię wszystkie substraty i dopiero je wysieję.
Załączam zdjęcie moich sadzonek
"Pamiętaj, że wszystko można zacząć od nowa. Jutro jest zawsze świeże i wolne od błędów"
Lucy Maud Montgomery
Lucy Maud Montgomery
ja włókno kokosowe kupuje w sklepie zoologicznym - prasowane kostki i tylko tam sie z tym spotkałem. A perlit w ogrodniczych (nie cantra handlowe tylko małe sklepiki - w dużych to kompletnie nic nie ma ciekawego z dodatków do podłoży)
- kiszi
- 100p
Zamiast włókien polecam chipsy kokosowe. Ja kupiłem je w sklepie zoologicznym nastawionym na hodowlę gadów i owadów
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Witam
Mam problem mam dwie róże pustyni, wszystko było dobrze do tej pory są to już spore drzewka mają tak około 30 cm wysokości były zakupione jako sadzonki. a teraz cos im dolega na na liściach jednego z drzewek pod spodem pojawiły się brązowe plamy na innych spód zrobił się czerwonawy i koniec drzewka zaczą ciemnieć natomiast w drugim drzewku jeden młody listek zaczą brązowieć cały wszystko przedstawiam na zdięciach.
Bardzo proszę o pomoc. zdaje sobie sprawę ze zdęcia nie są idealne ale i tek bardzo proszę o pomoc.
Mam problem mam dwie róże pustyni, wszystko było dobrze do tej pory są to już spore drzewka mają tak około 30 cm wysokości były zakupione jako sadzonki. a teraz cos im dolega na na liściach jednego z drzewek pod spodem pojawiły się brązowe plamy na innych spód zrobił się czerwonawy i koniec drzewka zaczą ciemnieć natomiast w drugim drzewku jeden młody listek zaczą brązowieć cały wszystko przedstawiam na zdięciach.
Bardzo proszę o pomoc. zdaje sobie sprawę ze zdęcia nie są idealne ale i tek bardzo proszę o pomoc.
- kiszi
- 100p
Witam! Co do czerwonego spodu liści to uważam, że to normalne. Moje rośliny też tak mają od dłuższego czasu i nic się z nimi złego nie dzieje. Jeśli chodzi o usychające liście i plamy to ciężko coś stwierdzić. Moje rośliny też czasem mają takie objawy i zgubią jakieś liście, ale jakoś nadal czują się dobrze. Myślę, że to przez polski klimat ;)
- RAFAL323
- Od: 6 lut 2007, o 13:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam.
moje adenium obessum mam od 4 lat.kupiłem dorosłą roslinę.kwitnie bardzo obficie co roku przez kilka miesięcy w roku.
moje adenium obessum mam od 4 lat.kupiłem dorosłą roslinę.kwitnie bardzo obficie co roku przez kilka miesięcy w roku.
Rafa
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A gdzież to kupiłeś taką dorosłą roślinkę i za ile miedziaków, jeśli można wiedzieć?
Jak duża jest i czy mógłbyś wstawić zdjęcie bardziej poglądowe, znaczy całego okazu?
Z góry dziękuję, bo to może być raj dla oczu
Jak duża jest i czy mógłbyś wstawić zdjęcie bardziej poglądowe, znaczy całego okazu?
Z góry dziękuję, bo to może być raj dla oczu