Witajcie
dzisiaj co chwilę popadywało, za wiele nie zrobiłam ale róże nabierają pędu. Rozwijają się kolejne kwiaty.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Największa eksplozja będzie chyba na
Constance Spry, dziesiątki pąków...
Oliwko
to są uroki piasku: szybko się nagrzewa i roslinki mają podłogowe ogrzewanie ;)
Gorzej to wygląda w czasie suszy ...
Gertruda jest zawsze pierwsza z angielek. A glauca rośnie przed domem na "patelni" więc ma dopalanie
kwiatki niestety nie są trwałe. To bardziej ciekawostka niż róża do podziwiania.
Ale u ciebie już też się zaczęło, widziałam ;) Nevada, Margarete...
Dominisiu
Ty przecież masz Bonicę,chyba już startuje z kwitnieniem, jak tam?
Liszki nie można raczej popryskać z wyprzedzeniem. Trzeba obserwować i w momencie ich wyklucia od razu oprysk.
Termin też jest rózny w każdym rejonie. U nas już się pojawiły. Dzisiaj widziałam jakieś niedobitki . Czyli bądż gotowa
![;:163](./images/smiles/gunsmilie.gif)
(używam Basudin)
Moniu,
największym atutem
Gertrudy jest zapach, silny, z domieszką mirry , jak róze historyczne.
U mnie jest trzeci sezon, jeszcze nie chorowała. Za to duży PLUS!!!
Jedyny minus to szybkie przekwitanie kwiatów, trzymaja się około 4-5 dni. Ale kwitną stopniowo, jedne po drugich więc ciągle są kolorki na krzewie. kwitnie jako jedna z pierwszych róż w ogrodzie.
Po pierwszym kwitnieniu ma małą przerwę więc dobrze jej dosadzić powojnik aby wstrzelił się z końcem czerwca z kwitnieniem.
Potem ładnie powtarza. radziłabym sadzić ją od strony południowo-wschodniej aby przedłużyć trwałość kwiatów.
Można ją poprowadzić na niższą pnacą do 2m lub krzew 1,5m przy mocniejszym cięciu.
W dole krzewu ma mniej kwiatów, więc warto np. podsadzić przed nią późniejszą rabatówkę: np. Heidetraum(różowa) czy White Meillandina (biała) wg uznania lub byliny zasłaniajace nasadę krzewu.
Nelu
Glauca powinna mieć ostatecznie około 2,5m. Teraz ma prawie 1,8m. Zdrowa, jak rydz!
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Szkoda twojego Charlesa!
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Bruzdownica paskudnica! Trudno ją upilnować
Jadziu
już plamistość? niemożliwe! To może mączniak rzekomy, plamy ma jasniejsze bardziej rozlane. Wystepuję w tym czasie.
Opryskaj Mildexem- lepiej nie ryzykować reszty róż. masz ich sporo przecież!
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
A pogoda sprzyja chorobom!
Asiu ![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
właśnie to mnie w niej ujęło przy pierwszym spotkaniu
Teraz chyba mi spowszedniała ale wciąż ją lubię
![serduszko ;:167](./images/smiles/heart.gif)
tym bardziej, że jest bezobsługowa
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
nawet ciąć nie trzeba !