Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

SUZANA napisała:
Jak nie chcesz zapylać to potrząsaj konstrukcją tunelu, pyłek sam poleci.

Obawiam się że prędzej konstrukcja tunelu się rozleci niż pyłek przeniesie się z pręcików na słupka . ;:223

Wystarczy mocniej poruszyć, zatelepać za pęd pomidora.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Tadeuszu, podniosłeś mnie na duchu :D Pomidorkami mogę ciut pomachać. Gdyby mój ślubny zobaczył jak telepię tunelem, juz nic by dla mnie nie zmontował :;230

Dziękuję Epokom, ale jestem za tradycyjnymi metodami zapylania, bez dopalaczy :;230 Każdy środek o takim niezrozumiałym działaniu trochę mnie przeraża. Dziesięć dni czekania, to nie tak dużo . Dam radę.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tadeusz48 pisze:SUZANA napisała:
Jak nie chcesz zapylać to potrząsaj konstrukcją tunelu, pyłek sam poleci.

Obawiam się że prędzej konstrukcja tunelu się rozleci niż pyłek przeniesie się z pręcików na słupka . ;:223

Wystarczy mocniej poruszyć, zatelepać za pęd pomidora.
Tadeuszu, ja mam sznurki przywiązane do konstrukcji z drutów żebrowanych pospawanych, więc jak lekko poruszam to tunel stoi a pomidorki lekko ruszają się i tak to sobie wyobrażałam ale niech każdy patrzy jakie ma możliwości :D
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

No właśnie Suzano. Moje pomidorki nie są podwiązane do konstrukcji tunelu i trzęsienie nic by nie dało :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zaletą hormonizacji jest także:owoce są o około 30% większe,oraz nie mają nasion i przez to są bardziej mięsiste (po prostu rosną jakby miały urojoną ciążę bez zapylenia,a co do szkodliwości to roślina ma długi czas żeby zneutralizować ,homeopatia dla ludzi jest bardziej szkodliwa , a stosują).Dobrze także hormonizować ostatnie grona ,to wtedy zdążą urosnąć przed przymrozkami .
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Dzisiaj zrobiłam "napad" na tunel: wyplewiłam, zruszyłam ziemię, poobrywałam wilki i trochę pączków, bo niektóre grona miały ich strasznie dużo. Jest już dużo małych pomidorków - wielkości wisienki. Teraz tylko trochę słońca i będzie pycha ;:92
Pozdrawiam, Monika
x-suzana

Post »

AAleksandra pisze:No właśnie Suzano. Moje pomidorki nie są podwiązane do konstrukcji tunelu i trzęsienie nic by nie dało :wink:
A takiej możliwości nie wzięłam pod uwagę ale na szczęście wszystko wyjaśniło się. :D
stanley1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2010, o 15:30

Post »

Naczytałem się na forum o dobroczynnych właściwościach gnojówki z pokrzyw i postanowiłem "czemu nie?!"
Mógłby mi ktoś podać sprawdzony 'przepis' na taką miksturę? Bo z tego co wcześniej przeczytałem, każdy to robi trochę inaczej.
Ile pokrzyw na jaką ilość wody? Ile dni moczyć/kisić? Podlewać rozcieńczoną (jeśli tak, to w jakich proporcjach)?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Kilogram pokrzyw zalac 10litrami wody, odstawic w cieniu na 2 tyg, codziennie mieszac, jak przestanie sie pienic to miksturka gotowa. Podlewac rozcienczona w stosunku 1 do 10. Swietna sprawa....tylko ten zapaszek ;:224
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

mam koralika na balkonie,ale przegapiłąm moment i chyba jeden wilk urósł bardzo.tzn,wierzcholek wygląda jakby rozchodził sie na dwie strony.na tym mniejszym( wilku?) jest 4-5 liści i grono nie kwitnące jeszcze. Co teraz zrobić,chciałam roślinę puścić na 2-3 pędy więc mam zostawione na samym dole wilki,ale tamte są jeszcze malutkie (1-2 listki).czy zostawić ten wysoki wilk,czy oderwać go mimo że taki duży?
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Rybka pisze:Kilogram pokrzyw zalac 10litrami wody, odstawic w cieniu na 2 tyg, codziennie mieszac, jak przestanie sie pienic to miksturka gotowa. Podlewac rozcienczona w stosunku 1 do 10. Swietna sprawa....tylko ten zapaszek ;:224
Jak często podlewasz gnojówką?
x-suzana

Post »

Wanderko, pisała tu na forum kozula albo gienia, że zostawia ten wilk pod pierwszym pąkiem bo on rośnie najsilniej, sama zaobserwowałaś że tamte wilki niżej położone są o wiele mniejsze a ten już ma kwiatostan.
Ja właśnie ten wilk pozostawiałam na drugi pęd.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

kontra pisze:
Jak często podlewasz gnojówką?
Wielkoowocowe co dwa tygodnie, koktailowe raz na miesiac, z tym, ze ja mam pomidorki w cylindrach w zwyklej ziemi ogrodowej bez obornika. Mysle, ze jak ziemia byla dobrze nawieziona na jesieni, to mozna rzadziej.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”