Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za drzewko?
Myślę, że to Fikus benjamina 'Natasha' 

- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Co to za Begonia?
Witajcie
Dostałam te pachnące cudo na Dzień Mamy
Jaka to begonia-ogrodowa czy domowa(przyznam,że wcześniej takiej nie widziałam)
?
Jeśli to nie problem to poproszę też o skróconą instrukcję obsługi

Dostałam te pachnące cudo na Dzień Mamy

Jaka to begonia-ogrodowa czy domowa(przyznam,że wcześniej takiej nie widziałam)

Jeśli to nie problem to poproszę też o skróconą instrukcję obsługi

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
Re: Co to za Begonia?
Witam
Piękny prezent
Nie wiem, czy Ci pomogę, ale sądzę, że jest to begonia bulwiasta.
Miałam w zeszłym roku identyczne, kupiłam je na targu, pięknie pachniały i kwitły do samej jesieni, posadzone po 3 szt w dużej donicy wygladały z daleka jak krzaczki róż, niestety nie udało mi się przezimować ich bulw, nie były zbyt duże.
Podlewałam tak jak pozostałe begonie, lubią mieć wilgotną ziemię, nawoziłam substralem do kwitnących, od czasu do czasu rozcieńczoną pokrzywą, stały na zewnątrz w dużych donicach od strony zachodniej, muszą być osłonięte przed deszczem, bo inaczej ich płatki robią się brzydkie (chyba jak każde begonie).
W tym roku, pomimo, że usilnie ich poszukiwałam, nie udało mi się ich znaleźć a szkoda, bo naprawdę warto je mieć, są niezwykłe.
Piękny prezent

Miałam w zeszłym roku identyczne, kupiłam je na targu, pięknie pachniały i kwitły do samej jesieni, posadzone po 3 szt w dużej donicy wygladały z daleka jak krzaczki róż, niestety nie udało mi się przezimować ich bulw, nie były zbyt duże.
Podlewałam tak jak pozostałe begonie, lubią mieć wilgotną ziemię, nawoziłam substralem do kwitnących, od czasu do czasu rozcieńczoną pokrzywą, stały na zewnątrz w dużych donicach od strony zachodniej, muszą być osłonięte przed deszczem, bo inaczej ich płatki robią się brzydkie (chyba jak każde begonie).
W tym roku, pomimo, że usilnie ich poszukiwałam, nie udało mi się ich znaleźć a szkoda, bo naprawdę warto je mieć, są niezwykłe.
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Re: Co to za Begonia?
Dziękuję za podpowiedź Ewo
No niestety w tym deszczu tkwi cały szkopuł
W takim razie pewnie wyląduje w altance
Córcia mi ją wybrała(3 latka, z tatą oczywiście)-widocznie też ją skusił jej zapach bo uwielbia wąchać kwiatki
Ciekawe czy mi się uda ją przezimować bo mimo,iż sama z siebie bym pewnie wybrała innego kwiatka to jest tego warta

No niestety w tym deszczu tkwi cały szkopuł

Córcia mi ją wybrała(3 latka, z tatą oczywiście)-widocznie też ją skusił jej zapach bo uwielbia wąchać kwiatki

Ciekawe czy mi się uda ją przezimować bo mimo,iż sama z siebie bym pewnie wybrała innego kwiatka to jest tego warta

Pozdrawiam serdecznie. Darla
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
Re: Prośba o identyfikację
1 - areca
2 - grubosz, popularnie nazywany "uszy Shreka"
3 - sanseviera Hahni
4 - diffenbachia
5 - plektrantus
Postaraj się na przyszłość odwrócić zdjęcia w prawo, bo tak się źle ogląda- doznaję skrętu karku.
2 - grubosz, popularnie nazywany "uszy Shreka"
3 - sanseviera Hahni
4 - diffenbachia
5 - plektrantus
Postaraj się na przyszłość odwrócić zdjęcia w prawo, bo tak się źle ogląda- doznaję skrętu karku.
Pozdrawia cynia
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Re: Cóż to za drzewko?

-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Identyfikacja i pomoc
Witam,jestem świeżą forumowiczką, chociaż często tutaj zaglądam po porady co do hodowli, postanowiłam jednak być aktywniejsza i również pomagać innym, ale najpierw chciałabym, żebyście mi pomogli w identyfikacji roślin, które odratowałam. Wyglądają marnie, nie wiem czego potrzebują,żeby rosło im się najlepiej i nie znam nazwy nawet. Z góry dziękuję za pomoc

'Jedyną stałością tego świata jest jego zmienność ~ im większa nasza świadomość ~ tym większa odpowiedzialność za te zmiany ciąży na nas.'
domowe roślinki
ogrodowe roślinki
domowe roślinki
ogrodowe roślinki
- bidzis004
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 cze 2010, o 19:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
[identyfikacja] fachowiec na gwałt potrzebny
Witam
A więc do rzeczy , kupiłem to zielsko chyba w castoramie i tak się pieronstwo rozrosło że trza było przesadzić, bardzo bujnie rośnie , cóż więcej mogę powiedzieć , nie wiem co to za kwiatek a z tego co obserwuje m.in na tym forum w wątkach jeszcze u nikogo tego nie widziałem , a drugi kwiat dostałem od znajomej też ani ja ani ona nie potrafiła powiedzieć co to za odmiana , wolno rośnie.
z góry dzięki za rozpoznanie.
Pozdrawiam

A więc do rzeczy , kupiłem to zielsko chyba w castoramie i tak się pieronstwo rozrosło że trza było przesadzić, bardzo bujnie rośnie , cóż więcej mogę powiedzieć , nie wiem co to za kwiatek a z tego co obserwuje m.in na tym forum w wątkach jeszcze u nikogo tego nie widziałem , a drugi kwiat dostałem od znajomej też ani ja ani ona nie potrafiła powiedzieć co to za odmiana , wolno rośnie.
z góry dzięki za rozpoznanie.
Pozdrawiam

- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Re: [identyfikacja] fachowiec na gwałt potrzebny
Pierwsza roślinka to Peperomia 'happy bean' a druga to Dracena compacta