Jeżeli pod roślinki to tylko troszeczkę , a najlepiej podlewać , w wiadrze zalać wodą i potem rozcieńczać z wodą i podlewaćMałaRybka pisze:No dobrze, a jeśli zwapnuję ziemię to nie zaszkodzi to roslinom? Przecież nie wszystkie lubią wapienne podłoże. Wystarczy posypać czy lepiej przegrabić lub przekopać? Mam w domu dolomit. Nada się? Jak często trzeba wapnowac i ile tego sypać?
Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sprawdziłam wczoraj kwasomierzem glebę. Ziemię pobierałam z miejsc gdzie są łączki skrzypu.Wynik: pH 7-8 . Tylko w jednym miejscu płyn zabrawił się na żółto czyli pH ok 5.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Jeszcze chciałam zapytać o zasilanie dolistne czy popryskać nierozcieńczonym ,czy też 1;20?
Pozdrawiam -Gienia.
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to znaczy zasilanie dolistne ? Tak czy owak nigdy się nie używa gnojownika nierozcieńczonego. Można rozcieńczyć 1:10 skrzyp przeciwko chorobom wywołanym przez grzyby. Nie wiem jak się nazywają po polsku, np. pomidory czy ziemniaki często chorują, na początku maja plamy na liściach, później np.owoc pomidora czarnieje. Przyczyna możne być wilgoć i temperatura. Niestety moje ziemniaki są zaatakowane. :x. Tylko wydaje mi się ze te preparaty są skuteczne jak rośliny nie są zbytnio zaatakowane, niestety jeśli choroba będzie się szerzyć, trzeba sięgnąć po preparaty silniejsze.genowefa pisze:Jeszcze chciałam zapytać o zasilanie dolistne czy popryskać nierozcieńczonym ,czy też 1;20?
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zaatakowane?, moje dopiero z ziemi wylazłygenowefa pisze:. Niestety moje ziemniaki są zaatakowane. :x. Tylko wydaje mi się ze te preparaty są skuteczne jak rośliny nie są zbytnio zaatakowane, niestety jeśli choroba będzie się szerzyć, trzeba sięgnąć po preparaty silniejsze.
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sprostuje, liście są zaatakowane. U nas klimat jest wilgotny tak wiec warzywa są podatne na choroby. W ubiegłym roku polowa pomidorów była chora w tym roku pyrki. Maz spryskał liście ziemniaków produktem który zostawia niebieskie plamy, mam nadzieje ze to coś pomorze. My ziemniaki mamy wczesne są już dobre na końcu lipca.
-
- 50p
- Od: 8 lut 2009, o 23:45
TA choroba to moja droga zaraza ziemniaczana-spróbuj opryskać gnojówką z pokrzyw,a na przyszłość nie sadź w takim zagęszczeniu.Tam gdzie dochodzi do ruchu powietrza występowanie chorób grzybowych ogranicza się do minimum.
-
- 50p
Re:
Dawniej nasze babcie stosowały wodę z solą na szkodniki w kapuście.moromik pisze:No więc... sama woda pomogła trochę, ale jednak nie do końca. Właśnie mam zrobioną świeżutką gnojówkę pokrzywowo-pomidorową, do tego dodam wyciąg z czosnku, napar z piołunu i trochę szarego mydła. Co myślicie o tej mieszance . Wszystko oczywiście rozcieńczone. Napiszę o efektach za parę dni. M.
Wszelkie gnojówki najlepiej zalewać deszczówką.Erazm pisze:Wskazane by było ją przykryć. Trzymaj to na dworze. Zalewamy zimną wodą. Zieleninę należy trochę rozdrobnić.
Preparat z mydła zatyka im przewody pokarmowe-ma jednak wadę -działa także na sprzymierzeńców.wciornastek pisze:Mam do wszystkich entuzjastów ekologii pytanie. Czy wiecie jakie substancje z Waszych wywarów działaja na szkodniki i patogeny? Odpowiedź jest prosta, w wielu przypadkach dokładnie te same, które są w środkach chemicznych.
To tak na pocieszenie
Dorzucę więc do tego 1% roztwór oleju jadalnego (dowolnego) na mszyce. Tu mechanizm działania to zalepianie syfonów i przetchlinek. Nie niszczy wszystkich mszyc ale znacząco ogranicza ich wystepowanie.
Możesz śmiało wrzucić na kompost,tylko tak w środkowej jego części aby w wyniku fermentacji obumarło to co żywe.Mszyca pisze:Zielone, kwiatki, korzenie mniszka pocięłam na drobno, zalałam wodą. Zrobi się z tego gnojówka. Ale dręczy mnie pytanie : co zrobić z przefermentowaną masą ( są w niej pocięte korzenie)? Czy można wyrzucić ją na kompost? Czy mniszek nie odnowi się z tych pociętych korzeni? Proszę odpowiedzcie mi.
-
- 50p
Re:
dodać wapno pod ogórki w postaci łagodnej tj.albo pod roślinę poprzedzającą ,albo w postaci popiołu drzewnego.harlej1 pisze:czy oprócz skrzypu jest jeszczer jakis srodek na mączniaka roślin dyniowatych a szczególnie ogórków?
A ja ci proponuję popiół drzewny-może być spod grilla albo spod pieca jeżeli opalasz drewnem.Jest bardzo dobry-zawiera wapń oraz resztę podstawowych składników.Ja stosuję cały rok na ogrodzie oraz do kompostu.Chcę zaznaczyć że w tym roku przeszłam całkowicie na biodynamikę w moim ogrodzie.Nie stosuję żadnych sztucznych preparatów,bazuję tylko i wyłącznie na produktach z ogrodu oraz odpadkach kuchennych.Krycha pisze:Jeżeli pod roślinki to tylko troszeczkę , a najlepiej podlewać , w wiadrze zalać wodą i potem rozcieńczać z wodą i podlewaćMałaRybka pisze:No dobrze, a jeśli zwapnuję ziemię to nie zaszkodzi to roslinom? Przecież nie wszystkie lubią wapienne podłoże. Wystarczy posypać czy lepiej przegrabić lub przekopać? Mam w domu dolomit. Nada się? Jak często trzeba wapnowac i ile tego sypać?
Jeszcze lepsze jest sadzenie współrzędne marchwi z porem.Erazm pisze:Połyśnica marchwianka.
zapobieganie: rozkruszona mierzwa zmieszana z trocinami świeżo ściętego drzewa iglastego, którą rozsypać warstwą grubości około 1 cm w miedzyrzędziach, jak też znany powszechnie sposób wysadzania w miedzyrzędziach szczypiorku i dymki.
Ja dziś zrobiłam nastaw na gnojówkę 1/2 pokrzyw oraz 1/2 żywokostu.Podobno jest to idealna kombinacja zawierająca wszystko tak,jak w nawozie wieloskładnikowym.Erazm pisze:Żywokost lekarski (symphnytum officinale)
Gnojówka: 1 kg świeżego ziela lub 150g suszu zalać 10 litrami wody i pozostawić na okres 3-6 tygodni. Po rozcieńczeniu w stężeniu 1 : 3 l wody opryskiwać glebę a w stężeniu 1 : 5 rośliny.
Pobudza do wzrostu rośliny i zabezpiecza przed chorobami. Dostarcza potasu.
Jak wygląda ta roślina: http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Symp ... cinale.htm
ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO PODZIELENIA SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI W TYM ZAKRESIE. Chemia owszem skutecznie zwalcza choroby i szkodniki, ale jak to wpływa na nasze zdrowie...
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
Re:
aczy to prawda że fusy z kawy zakwaszają?
a jeżeli chodzi o pewność żeby mniszek się nie odnowił to wystarczy posypać solą
a jeżeli chodzi o pewność żeby mniszek się nie odnowił to wystarczy posypać solą
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Re: Re:
Czy można zaaplikować taki popiół już rosnącym ogórkom?irenapak42 pisze:dodać wapno pod ogórki w postaci łagodnej tj.albo pod roślinę poprzedzającą ,albo w postaci popiołu drzewnego.harlej1 pisze:czy oprócz skrzypu jest jeszczer jakis srodek na mączniaka roślin dyniowatych a szczególnie ogórków?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
1. poczytaj w wątku, pisaliśmy o tym wielokrotniepatkaza pisze:aczy to prawda że fusy z kawy zakwaszają?
2. posypywanie solą czy to na mniszka, czy na ślimaki (bo i takie recepty na forum podawano) jest skuteczne, ale na całą ziemię w ogrodzie. Każdy jednak wybiera sam, czy chce mieć dobrą ziemię, czy słoną ziemię.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 50p
dzisiaj właśnie podsypałam ogórki oraz pomidory popiołem drzewnym a następnie dodałam kompostu i wszystko delikatnie przemieszałam-myślę że to im nie zaszkodzi a wręcz odwrotnie pomoże[ogórki oraz pomidory aby były jędrne i twarde potrzebują wapna].Cebulla pisze:Czy można zaaplikować taki popiół już rosnącym ogórkom?irenapak42 pisze:dodać wapno pod ogórki w postaci łagodnej tj.albo pod roślinę poprzedzającą ,albo w postaci popiołu drzewnego.harlej1 pisze:czy oprócz skrzypu jest jeszczer jakis srodek na mączniaka roślin dyniowatych a szczególnie ogórków?