Orlik pospolity ( Aquilegia Vulgaris )
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Orlik pospolity (Aquilegia Vulgaris) - BAZA
No dziewczyny kwiatki piękne Uni widzisz twój żółtasek śliczny To ja swojego też wstawiam To Hobbit ten pięknie się rozwija ma dużo pączków moja miniaturka już dawno zrzuciła płatki i czekam na nasionka
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój żółtek po ostatnich wariacjach pogodowych w okolicach Warszawy wygląda jak i reszta moich upraw - nędznie ;) aż musiałam w melioranta się bawić, by odwodnić część podtopionej grządki, rośliny wytytłane w błocie, normalnie żal...
Zastanawiam się właśnie jakie stanowisko jest najlepsze dla orlików- słoneczne czy półcień jednak (w sporym zacienieniu to chyba jednak nie będą ładnie kwitły- a może się mylę?)
Amatorka ogrodu
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie czerwony rośnie w pełnym słońcu, a niebieski większość dnia w cieniu, obydwa radzą sobie świetnie i pięknie kwitną.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Uni57
- ZBANOWANY
Orlik po ostatnich opadach wygląda żałośnie, na razie nie ma kwiatków, ale ma mnóstwo "owoców"! Nie mogę nigdzie znaleźć drugiego do parki, ale nie ustaję w poszukiwaniach.
- Uni57
- ZBANOWANY
Na razie zebrałam ze cztery porządnie wyschnięte owocki i wybrałam z nich nasiona do torebki. Czy jak wysieję nasiona orlika teraz, to potomstwo ma szansę zakwitnąć w przyszłym roku?
-
- 1000p
Uni roślinki będziesz miała już w tym roku a w następnym powinny już kwitnąć .Jak już zebrałaś nasionka?czy już owocki były takie suche i otworzyły swoje kielichy tak żeby wysypać nasionka np.na dłoń .Chodzi mi o to czy tak jak z makówką która jak jest gotowa to wysypuje swoje nasionka mak.Bo wiesz jak dasz swojemu orlikowi szanse to on sam się rozsieje jak przyjdzie pora, wiatr wszystko załatwi za ciebie.No chyba że nie chcesz mieć chaosu w ogródku.
- Uni57
- ZBANOWANY
No właśnie chcę mieć orliki pod kontrolą, więc zbierałam już takie suche, otwierające się owocki, zanim pozbyły się nasion. Niebawem wysieję pierwszą partię.
-
- 1000p
Uni to u ciebie musiało być długo cieplutko bo u mnie jeszcze nic się nie dzieje a miniaturka już dawno zrzuciła listki i koszyczek jest cały czas zielonkawy choć jak jest słońce na balkonie to jest skwar.No to ty siej będziemy czekać na listeczki
- Uni57
- ZBANOWANY
Od czasu ostatnich ulew orlik stracił wszystkie kwiatki i już nie kwitnie natomiast obsypał się owockami. Ale fakt, że po ulewach mamy bardzo słoneczne dni, ciepło i w ogóle, więc pewnie nasiona lepiej dojrzewają. Ale to niesprawiedliwe, że orlik mi już nie kwitnie, bo w jednym ogrodzie widziałam mnóstwo kwitnących orlików (starych, rosną tam od lat), mają pełno i kwiatów i owocków.
-
- 1000p
Uni jak już będziesz miała kilka sztuk to na pewno będą kwitły i przekwitały w różnych terminach
- Uni57
- ZBANOWANY
Teraz to chyba nieprędko trafię na sadzonki orlików gdziekolwiek... pozostaje mi rozejrzeć się w nasiennym za orlikami, posiać żeby mieć dorosłe orliki na przyszły rok, w kolorach innych niż żółty, ofkors, bo żółtka już mam.
Jak będę mieć więcej nasion żółtka, a ktoś będzie chętny, możemy się dogadać. ;)
Jak będę mieć więcej nasion żółtka, a ktoś będzie chętny, możemy się dogadać. ;)