Uprawa powojników - problemy
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uprawa powojników - problemy
Witam bardzo serdecznie... mam nadzieje, że tutaj znajdę pomoc. Mam przygotowana kratkę na pergole 180 cm na 180 cm, na południowej stronie (taras). MUSZĘ tam posadzić powojnik, bo się w nich zakochałam, jednak podoba mi się zbyt dużo odmian , na dodatek potrzebuję informacji ile na takiej kratce mogę ich wsadzić. Planowałam 3 sztuki w różnych kolorach, lub dwa i pnącą różę.
Myślałam o "Kardynale Wyszyńskim" między innymi, lub "Nike", ale podobają mi się szalenie też pełne błękitne i białe... uffff... za dużo ich.
Najważniejsze : ile ich mogę posadzić na takie kratce... i co się spisze na południowej patelni, nogi oczywiście będą w cieniu.
Pozdrawiam...
PS. No i oczywiście gdzie w necie można bezpiecznie kupować...
Myślałam o "Kardynale Wyszyńskim" między innymi, lub "Nike", ale podobają mi się szalenie też pełne błękitne i białe... uffff... za dużo ich.
Najważniejsze : ile ich mogę posadzić na takie kratce... i co się spisze na południowej patelni, nogi oczywiście będą w cieniu.
Pozdrawiam...
PS. No i oczywiście gdzie w necie można bezpiecznie kupować...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Re: Początkujący
Ważne jest nie tyle jakie wymiary ma kratka, ile jakie wymiary będzie miała donica. Jeśli jest odpowiednio duża, to trzy spokojnie możesz sadzić.
Południową patelnię wytrzyma całe mnóstwo odmian. Najlepiej jest wejść na stronkę http://www.clematis.pl i tam poszukać zakładki Encyklopedia. A tam już są pogrupowane powojniki w przeróżny sposób - m. in. ze względu na najlepszą wystawę, kolor, porę kwitnienia... U mnie w pełnym słońcu świetnie się mają: Polish Spirit, Blue Light i Gravetye Beauty .
Ja kupuję w centrach ogrodniczych, marketach i na All... u Multifiori i e-clematis, ktorych to sprzedawców mogę z czystym sumieniem polecić.
Miłego wybierania .
Południową patelnię wytrzyma całe mnóstwo odmian. Najlepiej jest wejść na stronkę http://www.clematis.pl i tam poszukać zakładki Encyklopedia. A tam już są pogrupowane powojniki w przeróżny sposób - m. in. ze względu na najlepszą wystawę, kolor, porę kwitnienia... U mnie w pełnym słońcu świetnie się mają: Polish Spirit, Blue Light i Gravetye Beauty .
Ja kupuję w centrach ogrodniczych, marketach i na All... u Multifiori i e-clematis, ktorych to sprzedawców mogę z czystym sumieniem polecić.
Miłego wybierania .
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Moje przyjdą w poniedziałek z e-clematis właśnie:
Patricia Ann Fretwel, Countess of Lovelace ( w moim wolnym tłum: książę Lovelas... ), Jan Paweł II - nie złe towarzycho mam nadzieje.
A Ty Andrzeju jakie wybrałeś?
Patricia Ann Fretwel, Countess of Lovelace ( w moim wolnym tłum: książę Lovelas... ), Jan Paweł II - nie złe towarzycho mam nadzieje.
A Ty Andrzeju jakie wybrałeś?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdecydowałem się na "pewniaki". Solina, Emilia Plater, Polish Spirit, Purpurea Plena Elegans i tangucki Lambton Park.
Fotki będą później. (Wieczorem)
Fotki będą później. (Wieczorem)
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Ale piękne zdrowe i dorodne zakupy Na pewno zrobię zakupy.Moje typy to;
ANN FREIWELL,NELLY THOMPSON,OMOSHIRO,DR RUPPEL,NELLY MOSER. Co o tym sądzicie???
ANN FREIWELL,NELLY THOMPSON,OMOSHIRO,DR RUPPEL,NELLY MOSER. Co o tym sądzicie???
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Właśnie taki jest plan.
Nowy zakup więc w dziale dla początkujących:) Jest u mnie od paru dni (to było silniejsze ode mnie ) Rouge Cardinal
Jakieś doświadczenia z tym powojnikiem?:)
Jakieś doświadczenia z tym powojnikiem?:)
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Rouge Cardinal-właśnie posadziłam.Też jestem ciekawa
Snow Queen-jutro idę kupić
Snow Queen-jutro idę kupić
Aszko trzymam kciuki za Twojego Rouge!!:) Bardzo jestem ciekawa jego kwiatów!! Widzę z resztą, że mamy podobne gusta; Snow Queen również chodzi mi pogłowie ( i na razie pewnie tam zostanie, bo mój M dzisiaj kręcił nosem jak wspomniałam o jeszcze jednej-dwóch doniczkach na naszym balkonie..choć oczywiście nie pozostał obojętny na wdzięki H.F. Younga, który gości już u nas
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Lidka,mój też kręci nosem ale pomaga sadzić i potem znajomych oprowadza i chwali się jakby to był jego pomysł .
Snow Queen-już w domku mam mąż nawet nie widział,że kupiłam.Sadzę od kilku dni i chyba mu się już pokręciło a potem usłyszy tekst "oj,te...juz dawno kupiony tylko czekam na... np.lepszą pogodę żeby posadzić".Kupuje to
Snow Queen-już w domku mam mąż nawet nie widział,że kupiłam.Sadzę od kilku dni i chyba mu się już pokręciło a potem usłyszy tekst "oj,te...juz dawno kupiony tylko czekam na... np.lepszą pogodę żeby posadzić".Kupuje to
Mojemu ,,małżowi,,tez się już pokręciło Wczoraj biegał z nowo zrobioną przez niego pergolą z metaloplastyki i kombinował gdzie by lepiej ją ,,zakotwiczyć,,i wkurzyć sąsiadów nowością
Chyba znalazł nowe powołanie i sprawia mu to taką sama frajde jak mi kupowanie nowych okazów.
Wygina pręty,spawa,dokupuje ozdobne kulki.Jednym słowem tez sie zatracił w powojnikach,no i jak tu ich nie kochać.
Chyba znalazł nowe powołanie i sprawia mu to taką sama frajde jak mi kupowanie nowych okazów.
Wygina pręty,spawa,dokupuje ozdobne kulki.Jednym słowem tez sie zatracił w powojnikach,no i jak tu ich nie kochać.