Zrębki drzew jako ściółka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
wewior
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 maja 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zrębki drzew jako ściółka

Post »

Witam,
Mam posadzone około 60 cyprysów w rzędzie. Przed posadzeniem sciągnąłem wierzchnią warstwę trawy i po posadzeniu podsypałem sobie korą. Jednak na taką ilość nie chciałem wywalać za dużo kasy i mam dosyć cienką warstwę, którą już przerastają chwasty i pewnie jeszcze będą.
Chciałem sobie na to jeszcze wysypać warstwę mielonych gałęzi topoli, bo do takich miałbym dostęp.
Mam jednak pewne wątpliwości czy nadaje się to pod iglaki i czy mogą być świeże, tzn nie przekompostowane.
A jeśli można świeże to czy daja sobie radę na warstwie kory bez jakiegoś dodatku azotu?
Czytałem sobie troche na forum
ale nie ma tam niczego co by mi pomogło...
Z góry dzięki za info...
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy można pod iglaki dać zrębki liściastych (np. topoli)

Post »

Nie stosowałbym . Drewno drzew lisciastych zawiera inne rodzaje garbników niż w iglastych.Garbniki jako substancje o chrakterze fenolowym mogą wpływać niekorzystnie na skład chemiczny ziemi.Zaznaczam ,że jest to tylko moje zdanie , być może poparte jakimiś badaniami , ale nic mi o tym nie wiadomo . Fakt ,że wyciągi wodne z garbników są stosowane w lecznictwie niekoniecznie przekłada się na leczenie roślin. Po co np. roslinie garbniki moczopędne? :D A głównie takie zastosowanie mają flawonoidy i związki salicylowe zawarte w topoli.Faktem jest ,że zawartość garbników w korze topoli jest wyjątkowo niska, ale zrębki robimy z całego przekroju. Poza tym drewno topoli , podobnie jak osiki , jest drewnem wyjątkowo lekkim i higroskopijnym przez co po jest bardzo podatne na zagrzybienie . I według mnie zwłaszcza to ,dyskwalifikuje je jako materiał do ściółkowania.Według Instytutu Technologii Drewna z powodu ogromnej podatności na wszelkie zagrzybienia ,nie polecane jest jako drewno konstrukcyjne. Ponieważ jest hirgroskopijne , woda penetruje je szybciej i głębiej, substancje w nim zawarte ,szybciej się wypłukują , przez co w większym stężeniu w jednostce czasu przenikną do gleby niż np z drewna bukowego.. W przemyśle można stosować przeróżne chemiczne zabezpieczenia , ale na działce wyrządzą one więcej szkody niż pożytku :wink: .Czasem zdarza mi się suszyć w suszarni drewno topolowe , ilość substancji , która wydostaje się z wypływu jest porażająco wielka. Wspomniane przeze mnie drewno bukowe posiada , zwłaszcza w korze, jeszcze więcej garbników , ale tempo ich uwalniania jest zdecydowanie wolniejsze , a oprócz tego substancje zawarte w korze buka są bakteriobójcze.Nie natknąłem się nigdzie na opracowanie dotyczące wpywu drzew liściastych na iglaste , ale zaintrygowałeś mnie tym tematem.Będę drążył :wink: . Z praktyki , co prawda nie mojej . Co roku przyjeżdża do mnie pan mający plantację borówek wysokich. Płaci mi 2 razy więcej za odseparowane trociny sosnowe. Twierdzi ,że trociny z drewna lisciastego powodowały u niego gnicie sadzonek.Pozdrawiam ,Piotr
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
wewior
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No a mnie wlaśnie Panowie którzy zajmują się utrzymaniem zielenie powiedzieli że zrębki z drzewa liściastego stosują u ludzi pod iglaki, ale nie poparli tego specjalnie niczym... Dzięki za info, a moze ktoś stosował i może powiedziećjakie są plusy/minusy u niego?
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żeby uściślić , ja odradzałbym topolę .Ze względów o których wyżej. O pozostałych liściastych , zwłaszcza twardych , nie powiedziałem nic złego , dobrego zresztą też nie. Poczekaj , może ktoś sypał zrębki np. z jesiona czy buka i coś podpowie z doświadczenia. Moje są w tym względzie żadne.Sypię przynajmniej roczną korę z sosny, bo mam jej pod dostatkiem. Pozdrawiam ,Piotr.
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja sypię od kilku lat zrębki olchowe, są piękne w kolorze (ogniście rude :)), trwałe (olcha nie rozkłada się tak szybko jak mielona kora), przy kupowaniu są tańsze niż kora, moje jabłonki i śliwki w sadzie je lubią, a w każdym razie nic nie wskazuje na to, że nie lubią :) Nie zauważyłam żadnych problemów.

To samo mam na grządce z ozdobnymi (byliny i krzewy) z tym, że tu sypałam zrębki robione osobiście z gałązek bzu czarnego, głogu, olchy i co mi w ręce wpadło, łącznie z iglastymi. Wszystkie rośliny rosną i nie mają pretensji o tę ściółkę.

Chwasty jak chwasty, pojawiają się, ale łatwo je wyrwać. Byle warstwa ściółki była odpowiednia, bo jeśli za cienka, to traci jakby rację bytu.

Topola? A dlaczego nie? Najwyżej (jako że to miękkie drewno) za szybko zniknie i trzeba będzie dosypywać. No i kolor niekoniecznie ozdobny (białe jest drewno świeże, potem na deszczu i słońcu szarzeje, o ile dobrze pamiętam). A garbniki można wypłukać kompostując pryzmę zrębków czy kory.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tu wylazła moja ogrodnicza niewiedza :oops: ;:132 . Przecież istnieje kompostowanie. :;230 .No tak.Dzięki Nalewko.
wewior
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok, dzięki za pomoc... mam jeszcze pytanie do Piotrka: skąd bierzesz korę? Bo pisałeś że masz do niej dobry dostęp - kupujesz workowana czy jakaś inna metoda? Bo niestety nie wpadłem na to skąd wziąść korę poza workowaną a niestety workowana poza ceną ma jeszcze jedną wadę - wydaje mi się że z faktyczna pojemnością sprzedawanych worków to różnie bywa...
Nalewka: jak długo trzeba by przekompostować takie zrębki? Kilka miesięcy wystarczy? I czy potrzebują one jakieś dodatkowe składniki? Np coś azotowego?
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korę biorę z drzewa :wink: .Mam tartak ,więc tego towaru ci umnie naprawdę dość.Na niektórych fotkach u mnie w ogródku widać takie leżące drzewka po 14 metrów .
wewior
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No tak to racja... to masz pewnie aż nadto ;-) a taką swieżą korę jakoś kompostujesz jeszcze przed położeniem pod iglaki?
Załatwiłem sobie korę od wujka z tartaku, jednak mam pytanie jak poznam czy jest już dobrze przekompostowana? Druga sprawa to czy nie wprowadzę sobie jakiegoś kornika do ogrodu? W naszych terenach ostatnio jest plaga kornika świerku... fakt że nie mam świerków w ogrodzie czy to może zaszkodzić cyprysom?
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po wycięciu drewna , zostaje tej kory bardzo dużo. Pracownicy to zgarniaja i wywożą . Miałem takie pryzmy 3-4 letnie. Trochę sprzedałem ,trochę rozdałem , ale cały czas przybywa.Ja dla siebie wziąłem taka korę zebraną z sosny w ubiegłym roku.Napisz skąd jesteś , jak gdzieś blisko to podjedź . Zabierzesz sobie za free ile potrzebujesz. No pod warunkiem ,że nie wpadniesz w dwa zestawy po 24 tony każdy :wink: .Ale tak do ogródka , nie ma sprawy.
wewior
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No niestety, z tego co widze to ty jesteś z zachodniopomorskiego a ja ze śląskiego, więc troche za daleko, ale mam wujka dalszego który ma tartak niedaleko to sobie może z nim pogadam... W każdym razie dzięki za chęci...
tulipan1
50p
50p
Od: 26 sie 2011, o 16:47

Post »

Hej. Kupiłam miesiąc temu worek zrębek w kolorze czerwonej cegły. Spodobały mi się będąc na wakacjach. Wyciagając zrębki musiałam mieć grube rękawiczki, bo było pełno farby na nich. Po kilku dniach spłowiały, kolor stał się blady i brak efektu już :( Powiedzcie czy tylko ja miałam pecha,że zrębki były mokre w środku czy Wam też kolor "zszedł". Ulicę dalej gdzie mieszkam mają zrębki miesiąc i tak samo pada iświeci jak u mnie, a kolor ciągle taki sam :(
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Re: Zrębki dekoracyjne- kto ma?

Post »

Witaj
Ja też mam zrębki kolorowe i też "zszedł" kolor.

Pozdrawiam :)
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

I dobrze, chociaż naturalnie w miarę wyglądają... a jeszcze lepiej jak poszarzeją :lol:
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Może ma z innego drewna. Ja mam z drewna olchowego i ono ma taki pomarańczowawy kolor. Trochę już leży i na razie jest różnica ale myślę, że z czasem też zszrzeje.
Barbara
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”