Do rzeczy...
Ta roślina liście dosyć duże ok 20cm , kwitnie , gdzieś już ją widziałem...i raczej należy do tych bardziej popularnych gatunków , przynajmniej tak mi się wydaje.

Tutaj gdyby ktoś mi podał nazwe tej po środku i tej z lewej strony też byłbym wdzięczny

I tutaj liście wielkości dłoni i młodsze nieco mniejsze rośnie chyba odnogami o ile tak to się fachowo nazywa , albo pnącze... sam nie wiem.

i Kolejne...

I kaktus liście małe cieńkie

I tutaj sprawa jest nieco bardziej skomplikowana , roślina jest mała wysoka na gdzieś 12cm , nie wiem skąd się u mnie znalazła w każdym bądz razie nie chciała rosnąć liście marniały itd nie widać było przyrostu żadnego , no to przesadziłem ją do nowej ziemi bo miała strasznie sucho w ziemi torfowej i tak jak by ciutke odżyła wyszły chyba dwa mikro listki , i tu się zaczynają schody bo , o ile większa część moich zieleniaków o dużych liściach dobrze przyjmuje "nabłyszczacz" i po nim odżywa tak ta po spryskaniu całkowicie zmarniała , zdjęcia są z dziś i pokazują jej stan obecny liście opadły a wręcz niektóre pousychały , nie wiem co to za gatunek i jak to ratować a wygląda całkiem przyzwoicie , listki są małe mają ok 1cm średnicy , korzeń dosyć gruby , zajmowałem się kiedyś roślinami wodnymi w akwarystyce i strasznie mi przypomina wodny gatunek "bacopa monieri" , z tym że rośnie jako takie ala drzewko

Jak zawsze z góry bardzo wam dziękuje za pomoc