Trójsklepka Tricyrtis
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trójsklepka Tricyrtis
Moja teściowa ma trójsklepke nazywana storczykiem ogrodowym, zauważyłam że w donicy( bo tam ma ją posadzoną) namnożyły sie malutkie trójsklepki. Wyrwałąm sobie jedną, oczywiscie z korzonkim, posadziłam ją do doniczki, podlałam i postawiłam w cieniu wyściółkowałm kora, bo gdzieś przeczytałam że lubi wilgoć , cień i lekko kwaśna ziemie.Więc kora wydał mi sie odpowiednia. Trojsklepka jest malusienka, może z 3cm. Jak myślicie czy coś z niej będzie?
Zdziwiło mnie, że aż tyle sztuk jej sie namnożyło, chyba z 5sztuk, w jednej donicy:) plus ta duża.To wszystko od poprzedniego sezonu.
Zdziwiło mnie, że aż tyle sztuk jej sie namnożyło, chyba z 5sztuk, w jednej donicy:) plus ta duża.To wszystko od poprzedniego sezonu.
Re: Trójsklepka
Witaj
Trójsklepka mnoży się bez problemu i z twojej malutkiej na pewno wyrośnie niezły okaz.
Moja rośnie jak na drożdzach już chyba 4 lata i wcale jej nie pielęgnuję, a rośnie wspaniale
pod sosną w półcieniu,nie przemarza i widać jej tam służy.
Trójsklepka mnoży się bez problemu i z twojej malutkiej na pewno wyrośnie niezły okaz.
Moja rośnie jak na drożdzach już chyba 4 lata i wcale jej nie pielęgnuję, a rośnie wspaniale
pod sosną w półcieniu,nie przemarza i widać jej tam służy.
Magdalena pozdrawia
Zapraszam do ogrodu
Zapraszam do ogrodu
- falkenburg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
- furious
- Od: 28 wrz 2010, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
mam pytanie:
jak ona zimę przetrzymuje? wystarczy ją ładnie obsypać, czy trzeba wykopać?
przymierzam się do zakupu i chciałbym się troszke o niej dowiedzieć (swoją drogą, to nigdzie nie mogę dostać tej ślicznotki )
jak ona zimę przetrzymuje? wystarczy ją ładnie obsypać, czy trzeba wykopać?
przymierzam się do zakupu i chciałbym się troszke o niej dowiedzieć (swoją drogą, to nigdzie nie mogę dostać tej ślicznotki )
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Śliczna ta Twoja trójsklepka Wiolu. Moje są tegoroczne , mają po 1 kwiatuszku, ale i tak bardzo mnie cieszą.
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...jaka piękna to roślina -muszę ją mieć i do tego bezproblemowa
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Piękna roślina!
Jeśli faktycznie taka bezproblemowa to zacznę poszukiwania. Tylko czy lubi kwaśną glebę (bo u mnie jest kwaśno)?
Jeśli faktycznie taka bezproblemowa to zacznę poszukiwania. Tylko czy lubi kwaśną glebę (bo u mnie jest kwaśno)?
Witam! Bystrzanka Trójsklepka to bylina kłączowa. Kwitnie VIII-X. Wymaga stanowiska półcienistego i gleby lekko kwaśnej, wilgotnej dobrze zdrenowanej.
Pozdrawiam Cię serdecznie Jola
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Dziękuję za odpowiedź!
W takim razie na wiosnę pomyślę o jakimś miłym zakątku dla trójsklepki. O półcień u mnie nietrudno tylko do tego drenażu będę się musiała przyłożyć.
W takim razie na wiosnę pomyślę o jakimś miłym zakątku dla trójsklepki. O półcień u mnie nietrudno tylko do tego drenażu będę się musiała przyłożyć.
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Lilia żabia
Proszę o pomoc. Szukałam w wyszukiwarce ale nic nie znalazła o " Trójsklepce owłosionej " albo
'żabia lilia. Jest to bylina . Widziałam tego kwiata na obrazku ,bardzo mi się podoba. Ma niebieskie nakrapiane kwiaty. Czy ktoś może spotkał się z tą rośliną . A może wiecie gdzie coś o niej znaleść .Chciała bym ją kupić ,ale co potem , jakie warunki jej zapewnić .
'żabia lilia. Jest to bylina . Widziałam tego kwiata na obrazku ,bardzo mi się podoba. Ma niebieskie nakrapiane kwiaty. Czy ktoś może spotkał się z tą rośliną . A może wiecie gdzie coś o niej znaleść .Chciała bym ją kupić ,ale co potem , jakie warunki jej zapewnić .