Agawa zimą
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agawy a temperatura...
Witam,
Zaskoczył mnie dzisiaj w nocy przymrozek, o świcie było -1, a moje agawy stoją jeszcze w ogrodzie. Czy ta temperatura mogła im zaszkodzić, jaki spadek one wytrzymują?
Zaskoczył mnie dzisiaj w nocy przymrozek, o świcie było -1, a moje agawy stoją jeszcze w ogrodzie. Czy ta temperatura mogła im zaszkodzić, jaki spadek one wytrzymują?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Taki im jeszcze nie zaszkodził ale to sygnał, że trzeba je wnieść do pomieszczenia.
Gosik musisz coś wymyśleć widna piwnica, klatka schodowa. Albo komuś sprezentować kto ma warunki na przechowywanie większych roślin i na przyszłość pamiętanie o normalnych rozmiarach rośliny i swoich możliwościach.
Dziewczyny wpiszcie w profilu z jakiego regionu pochodzicie to ułatwia odpowiadanie na posty.
Inaczej się będzie pisało komuś z południa, a inaczej komuś z Suwałk.
Gosik musisz coś wymyśleć widna piwnica, klatka schodowa. Albo komuś sprezentować kto ma warunki na przechowywanie większych roślin i na przyszłość pamiętanie o normalnych rozmiarach rośliny i swoich możliwościach.
Dziewczyny wpiszcie w profilu z jakiego regionu pochodzicie to ułatwia odpowiadanie na posty.
Inaczej się będzie pisało komuś z południa, a inaczej komuś z Suwałk.
Dzięki za radę i już się poprawiłam.
Jestem ze Śląska, całkiem niedaleko od Ciebie!!!!
Mam warunki do przechowywania kwiatów, jest piwnica i klatka schodowa, ale chodziło mi raczej o to w jaki sposób transportuje się takie olbrzymy (moje jeszcze nie) do pomieszczeń i czy nawet takie ogromne agawy jakie widuję w ogródkach też na zimę wnosi się do środka, czy są jakieś inne możliwości!!!!!

Mam warunki do przechowywania kwiatów, jest piwnica i klatka schodowa, ale chodziło mi raczej o to w jaki sposób transportuje się takie olbrzymy (moje jeszcze nie) do pomieszczeń i czy nawet takie ogromne agawy jakie widuję w ogródkach też na zimę wnosi się do środka, czy są jakieś inne możliwości!!!!!

- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agawa zimą
mam malutką agawe i dwie datury, jedną dorosłą i 4 ukorzenione (chyba)w doniczce
zimują w kotłowni
czy podlewać je czy zaprzestać i dać pospać
jeśłi podlewać to jak często??
zimują w kotłowni
czy podlewać je czy zaprzestać i dać pospać
jeśłi podlewać to jak często??
- Pauzalka
- 500p
Ja swoje agawy na zimę wstawiam do salonu, stoją w jasnym miejscu, a podlewam je bardzo sporadycznie. Mam dwie duże i kilka mniejszych, wszystkie czują się świetnie 
O daturach Ci nie powiem bo swoją mam dopiero pierwszy dzień

O daturach Ci nie powiem bo swoją mam dopiero pierwszy dzień

Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Pauzalka
- 500p
Poradniki mówią o temp 8-10, w moim salonie w zimie jest ok 18 stopni, my przebywamy przeważnie w innych pokojach, więc tam się bardziej nie grzeje. I agawom to odpowiada.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Pauzalka
- 500p
Agawa powinna mieć światło.
"W chłodnych jasnych pomieszczeniach (na werandach, w oranżeriach, w nieogrzewanych pokojach)"
"W chłodnych jasnych pomieszczeniach (na werandach, w oranżeriach, w nieogrzewanych pokojach)"
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Ja mam trzy małe agawy, stoją teraz w ogrodzie.
Podsumowując : wstawić do jasnego pomieszczenia o temp. 8- 18 stopni, minimalnie podlewać--i będzie ok!!!
Podsumowując : wstawić do jasnego pomieszczenia o temp. 8- 18 stopni, minimalnie podlewać--i będzie ok!!!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki