Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krety
Nie ma lepszego sposobu pozbycia się kretów niż zakładanie pułapek z rurki, zwłaszcza że częsta kontrola ich pozwala nam żywego kreta przenieść w inne miejsce. Krety o tej porze roku zwiększają aktywność i robią pagórki na potęgę. Proszę uzbroić się w cierpliwość i kontynuować zakładanie pułapek mimo że krety je omijają, a omijają je bo wadliwie jest założona: nie na przedłużeniu korytarza tylko na załamaniu, pozostawiona przed pułapką ziemia popychana jest przez kreta na zapadkę i blokowana jest zapadka co powoduje że kret nie może jej otworzyć i ją omija. Proponuję dla nowicjuszy zrobienie z blachy( lub innego materiału) rodzaj lejka ( z jednej strony o średnicy 10-20 cm a z drugiej o średnicy o 1 cm. większej niż pułapka) i założenie takich lejków z obu stron pułapki ( bo nie wiadomo czy kret trafi na pułapkę wybierając si na spacer czy powracając ze spaceru) . Ja robie takie lejki gdy zakładam pułapki w świeżym gruncie, gdzie łatwo ziemia się obsuwa. W tym miesiącu w jedną pułapkę założoną w tym samym miejscu weszło już cztery kreciki które teraz zwiedzają pobliski lasek. Co do sterylności pułapek to uważam że naniesienie na pułapkę zapachu człowieka nie ma znaczenia czy kret wejdzie do pułapki czy ją ominie lub zawróci. Staram się by zakładane pułapki były suche i czyste wewntrz oraz by zapadki lekko się obracały ( często smaruję niewielką ilością smaru zawleczkę przy zapadce)
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Pytałem o ten preparat w sklepie. Jak powiedział sprzedawca cieszy się on dużym zainteresowaniem i ciągle go brak. Ma być skuteczny. Ten preparat bardzo śmierdzi. Sprzedawca mówił, że jak mu się rozlał na podłogę to 2 dni miał zamknięty sklep.Kacper pisze:Nikt nie używal preparatu KRETO STRACH?...
Nasącza się nim szmatę i wkłada w korytarz. Korytarza nie zasypujemy ziemią tylko nakrywamy z góry deską lub blachą i sypiemy na to ziemię. Musi być zachowana ciągłość korytarza.
Może go kupię?
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Kretostrach
A jak jest z toksycznością tego "kretostrachu", po ilu latach można coś siać lub sadzić w tym miejscu?
-
Jak mi powiedział jest do stosowania na warzywnikach. Czyli jest nieszkodliwy. Jak go kupię to ustalę dokładnie na podstawie instrukcji stosowania. Na stronach internetowych podają pod tym hasłem "...Produkt bezpieczny dla środowiska i organizmów glebowych. Odstrasza kreta, mysz, karczownika ziemnowodnego, turkucia podjadka. Preparat działa długo i skutecznie nie wywołując niepożądanych efektów dla środowiska. ..."
Pozdrawiam Andrzej.
- glad
- 100p
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Podobno nasączona szmatka w ropie i do nory, sprawa załatwiona.
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Skuteczność tego preparatu jest słaba. Piszę o tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 087#166087Kacper pisze:Nikt nie używal preparatu KRETO STRACH?. ...
Pozdrawiam Andrzej.
-
Możesz dać zdjęcie takiej pułapki? Moje kret zasypuje ziemią powodując ich zamknięcie.Józef pisze:a ja dziś w swojej "mechanicznej"pułapce znalazłem kreta i nornicę.Widać chodzą jednymi drogami.Stosowałem już różne środki chemiczne ale chyba ta pułapka jest najskuteczniejsza.Myślę jednak też o zastosowaniu elektronicznego odstraszacza choć czytając posty też chyba nie jest to 100% skutecznośc.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Jesienią i zimą w różnych miejscach wysypuję truciznę TOXAN – granulat na nakrętki od słoików i nakrywam to plastykowymi pudełkami po margarynie (pudełka obciążam z góry kamieniem, deską lub blachą by nie "porwał" je wiatr). W pudełkach z boku robię otwory by weszła do środka mysz, nornica. O tej porze roku truciznę muszę dosypać raz na 1 - 2 tygodnie. Jest to dość skuteczny sposób, bo o tej porze roku szkodniki mają trudności z pokarmem.Erazm pisze:...Jak tylko korytarze i otwory w ziemi bez kopców to nornica.
Ja wsypuję do otworów truciznę na myszy i szczury TOXAN - granulat. Wystarczą 2 - 3 granulki. ...
Polecam
Pozdrawiam Andrzej.