Chrzan - kontrowersyjne warzywo.Uprawa ,problemy
Re: problem z chrzanem
Kiedyś u siebie nie miałam ani jednego rosnącego chrzanu i zazdrościłam innym. Korzenie wykopane u znajomych sadziłam u siebie, ale przez lata z mizernym skutkiem. Dzisiaj walczę z nim zajadle. Mam go wszędzie. Rozmnażanie jest proste - wystarczy aby kawałeczek pozostał w ziemi i już rośnie dalej. Słyszłam,że ktoś z powodzeniem rozmnażał chrzan zakopując skórki z obranego korzenia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja co prawda skórek nie zakopywałam a swój chrzan pozyskałam sadząc te cienkie korzonki odrastające od zasadniczego korzenia ,który zużyłam do ogórków. Z tym ,że przez dwa lata pozwoliłam mu rozrastać się bez wykopywania .
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to musze jeszcze rok poczekac
a ogorasy kisic na gotowych miesznkach

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Re: Chrzan
A mój chrzan kwitł ale nie miał nasion
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Z kłączy- jak najbardziej.
Naprawdę musisz ten chrzan uprawiać ? I na jaką skalę ? Posadzić jest łatwo, gorzej się go pozbyć.
Na własne potrzeby sadzę z roku na rok kawałek kłącza na pryźmie kompostowej. Rośnie pięknie, łatwo go wykopać, i łatwo jest usunąć wszystkie korzenie, by ponownie nie wyrastał w tym samym miejscu
Naprawdę musisz ten chrzan uprawiać ? I na jaką skalę ? Posadzić jest łatwo, gorzej się go pozbyć.
Na własne potrzeby sadzę z roku na rok kawałek kłącza na pryźmie kompostowej. Rośnie pięknie, łatwo go wykopać, i łatwo jest usunąć wszystkie korzenie, by ponownie nie wyrastał w tym samym miejscu
- grzegorz4482
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 paź 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to chrzan nie może rosnąć w jednym miejscu cały czas?
Dostałem od rodziców nakaz ,bym sie dowiedział coś o sadzeniu chrzanu. Przekazałem im to że trudno usunąć. Zobacze na odzew. Ale w tym sezonie to i tak byłoby chyba za późnoforumowicz pisze:Z kłączy- jak najbardziej.
rose who grew from concrete
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Z chrzanem podobnie jak z perzem, wystarczy "niteczka" korzonka i z niej wyrasta nowa roślina. Obierki zawsze palę, bo wyplenić/wytępić ją potem niełatwo!
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Jejku jak ja wam zazdroszczę ! Ja już sadzę 2 rok z rzędu , próbowałam kilka razy w sezonie , w różnych miejscach i nic... ani nawet kawałka liścia. a te wsadzane z dużą ilością ziemi zaraz po wykopaniu od sąsiada po tygodniu żółkły i słuch o nich ginął...
Kiedy najlepiej w takim razie sadzić chrzan,gdzie i jak powinien wyglądać prawidłowy korzeń do wysadzenia?
Kiedy najlepiej w takim razie sadzić chrzan,gdzie i jak powinien wyglądać prawidłowy korzeń do wysadzenia?
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
sadzisz kłaczę w wiadrze z obciętym dnem, kompost i na dnie kawałek krówskiego gówna .Jak ktoś ma dużo ziemi, ja nie mam, mi się nie opłaca.
chrzanu szukam na łąkach. w markecie 2 zł za wielgachne kłącze. Mam łączkę przy rzeczce chrzanu od pyty. jesienią zbiór.
chrzanu szukam na łąkach. w markecie 2 zł za wielgachne kłącze. Mam łączkę przy rzeczce chrzanu od pyty. jesienią zbiór.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wykopałem chrzan na raty wczoraj i we wtorek na terenie mojej współdzielni mieszkaniowej, czyli na "niczyjej" posesji i sadziłem na działce. Dwa lata temu sadziłem chrzan od mamy, i się przyjął, ale teściowa uważała go za chwast i wyrwała. Tym razem przezornie stoi na grządce warzywnym a nie wśród kwiatów, i mam nadzieję, że przeżyje.
pozdrawiam, Gunnar
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Chrzan u mojego sąsiada rośnie na polu.A nawet na polnej drodze.Dosyć ubitej,kamienistej i sobie radzi.Wystarczy kawałek chrzanu wtyknąć w ziemię i potem wyrasta z tego duży krzak.Tylko to trochę trwa.A wsadzać można bez względu na porę.Nawet teraz,na wiosnę będzie już spory.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Mój chrzan też jest nie do zniszczenia, sadziła go jeszcze babcia mojego M i ciagle wyrasta w różnych miejscach, już od dawna nie tylko w ogródku.
SandraABC, nie mam pojecia dlaczego chrzan może się nie przyjmować, spróbuj zasadzić jak największą kępę, nie zkawałkowaną, może jako silniejsza da sobie radę.
pozdrawiam
SandraABC, nie mam pojecia dlaczego chrzan może się nie przyjmować, spróbuj zasadzić jak największą kępę, nie zkawałkowaną, może jako silniejsza da sobie radę.
pozdrawiam

Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
U mnie z chrzanem walczymy jak z wiatrakami istna plaga