Przędziorki
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mi się udało zwalczyć na fikusie benjamina wywarem z tymianku lub z szałwii lekarskiej (były stosowane oba po 2 razy - więc nie wiem który zadziałal). Minęło już kilka miesięcy i nie ma go do tej pory, więc chyba z nim koniec.Czarodziej_ pisze:Skutecznie przędziorka możesz zwalczyć jedynie naprzemiennie opryskując Magusem i Actellic przynajmniej dwukrotnie każdym na zmianę, inne domowe metody można włożyć pomiędzy bajki, mam cytrusy które są szczególnie przez przędziorki uwielbiane i niczym innym nie udało mi się tego szkodnika zniszczyć całkowicie.
- Asiula5432
- 50p
- Od: 10 cze 2010, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przędziorek na alokazji
witam wszystkich
Jakiś czas temu zauważyłam na spodzie liści alokazji biały nalot przypominający pyłek, proszek. na roślince nie ma innych "dziwnych" żyjątek, ani na liściach, ani w ziemi. Zastanawiam się, czy to nie jest wełnowiec. Liczę na to, że ktoś podpowie mi co to moze być:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/832 ... 5cb5e.html
I jeszcze jedno pytanko. co zrobić z resztką "kolby" , która została po kwitnieniu? Chodzi mi o zieloną "bulwę". Zostawić czy odciąć? Zastanawiam się czy nie męczy zbytnio roślinki. Ma ona obecnie tylko 3 liście i pojawia się jeden malutki.
Jakiś czas temu zauważyłam na spodzie liści alokazji biały nalot przypominający pyłek, proszek. na roślince nie ma innych "dziwnych" żyjątek, ani na liściach, ani w ziemi. Zastanawiam się, czy to nie jest wełnowiec. Liczę na to, że ktoś podpowie mi co to moze być:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/832 ... 5cb5e.html
I jeszcze jedno pytanko. co zrobić z resztką "kolby" , która została po kwitnieniu? Chodzi mi o zieloną "bulwę". Zostawić czy odciąć? Zastanawiam się czy nie męczy zbytnio roślinki. Ma ona obecnie tylko 3 liście i pojawia się jeden malutki.
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: alokazja
Na pewno to nie jest wełnowiec. Dorosłe samice mają charakterystyczny nalot w postaci kłaczków waty. Młode osobniki to są takie małe beżowe kropki. Siedzą w ziemi lub na listkach przy nerwie pod liściem i przy złączeniu liścia z gałązką. Samce latają.
Podejrzewałabym może przędziorka, fotka nie jest wyraźna. A są takie pajęczynki jeśli tak to przędziorek.
Moja kolba uschła sama i dopiero ją usunęłam.
Podejrzewałabym może przędziorka, fotka nie jest wyraźna. A są takie pajęczynki jeśli tak to przędziorek.
Moja kolba uschła sama i dopiero ją usunęłam.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Asiula5432
- 50p
AGO Z dziękuję za odpowiedź.
nie mogę niestety zrobić wyrażniejszej fotki
Alokazja stoi na parapecie z mnóstwem innych kwiatków i tylko ona ma te malutkie białe kropeczki, mimo że już kilka miesięcy temu je zauważyłam. co prawda przy przecieraniu szmatką "proszek" schodzi, ale potem powraca...
aha i nie ma ani jednej pajęczynki, więc przędziorek odpada.
nie mogę niestety zrobić wyrażniejszej fotki
Alokazja stoi na parapecie z mnóstwem innych kwiatków i tylko ona ma te malutkie białe kropeczki, mimo że już kilka miesięcy temu je zauważyłam. co prawda przy przecieraniu szmatką "proszek" schodzi, ale potem powraca...
aha i nie ma ani jednej pajęczynki, więc przędziorek odpada.
- Asiula5432
- 50p
Przepraszam, ale moja wczorajsza odpowiedż byla zbyt pochopna. Dzisiaj w świetle słonecznym zauważyłam delikatne pajęczynki, ale tylko na końcach liści. Liść alokazji ma typowe zagłębienia i tylko tam widać ten "proszek".
Owe maciupkie pajęczynki zauważyłam jeszcze na muchołowce i te same białe punkciki rozciane wzdłuż nerwu na fikusie beniamina
obawiam sie, że szykuje mi sie jakaś okropna inwazja:(
czyli przędziorek?
Owe maciupkie pajęczynki zauważyłam jeszcze na muchołowce i te same białe punkciki rozciane wzdłuż nerwu na fikusie beniamina
obawiam sie, że szykuje mi sie jakaś okropna inwazja:(
czyli przędziorek?
- Asiula5432
- 50p
hm... powiem szczerze że to moje pierwsze spotkanie z jakimś intruzem na kwiatkach.
Słyszałam, że bardzo ciężko jest się pozbyć przędziorka i walka z nim jest bezowocna
Macie może jakieś sprawdzone środki chemiczne, które sami stosowaliście i były skuteczne?
Liczę na Waszą pomoc, bo w sklepach to dobrej rady raczej się nie usłyszy...
Słyszałam, że bardzo ciężko jest się pozbyć przędziorka i walka z nim jest bezowocna
Macie może jakieś sprawdzone środki chemiczne, które sami stosowaliście i były skuteczne?
Liczę na Waszą pomoc, bo w sklepach to dobrej rady raczej się nie usłyszy...
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
przędziorka można się pozbyć moim zdaniem łatwo, odseparuj tylko inne roslinki od zarażonych i umyj listki w płynie do naczyń troche rozcieńczonym z wodą, mi tak podziałało bez żadnej chemi i tak ze trzy razy w tyg, często zraszaj roślinki samą przegotowana wodą.
- Asiula5432
- 50p
anetto dziękuję za poradę .
Mam nadzieję, że się uda z tym płynem:) Nigdy nie słyszałam o takim sposobie i bardzo chętnie go wypróbuję.
Tylko czy płyn nie zaszkodzi roślinkom?
i jeszcze pytanko: co z muchołówką? zostawić czy też przecierać co się da?
Mam nadzieję, że się uda z tym płynem:) Nigdy nie słyszałam o takim sposobie i bardzo chętnie go wypróbuję.
Tylko czy płyn nie zaszkodzi roślinkom?
i jeszcze pytanko: co z muchołówką? zostawić czy też przecierać co się da?
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie, płyn nie zaszkodzi roślinkom a co muchówki to niestety nie znam się na muchojadach ale zraszanie chyba nie zaszkodzi
Asiula5432 kup sobie Magus 200 SC i zrób trzy opryski nim co trzeci dzień każdy oprysk, pierwszy i drugi dawka 1 ml na 1 l wody trzeci dawka 1 ml na 0,75 l wody. Co do muchołówki nie zrasza się jej ale w celu pozbycia się szkodnika jest to konieczne i oprysk jej nie zaszkodzi.