Mrówki i drzewa owocowe.
- Ingrid
- 200p
- Od: 10 lut 2007, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mrowki sobie zrobily mrowisko w korzeniach wisni jak je usun
U mnie jednorazowa dawka wystarczała -nie zaważyłam szkód w roślinności .
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
migawki z ogrodu
Ja posypałam kiedyś solą i też się wyniosły, innym razem za to zostały Więc to tak różnie bywa z tymi domowymi sposobami.
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Expel działa, inne niekoniecznie (chyba zależy od mrówek, ale próbowałam wcześniej Brosa i Substrala i były nieskuteczne).
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Zajrzałam w poszukiwaniu Waszych doświadczeń z walka z mrówami...mam problem ,który przeoczyłam....
Dorodny krzew hyzopu prawie nie istnieje ...został środkowy fragment z usypanym kopcem ziemi w którym zamieszkują mrówki
Rozgarnęłam i nic... pozbierały się znowu do kupy ,sprawa jest poważniejsza ale
lecę podsypać im proszku niech się pieką ...
Dorodny krzew hyzopu prawie nie istnieje ...został środkowy fragment z usypanym kopcem ziemi w którym zamieszkują mrówki
Rozgarnęłam i nic... pozbierały się znowu do kupy ,sprawa jest poważniejsza ale
lecę podsypać im proszku niech się pieką ...
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie bardzo dobrze się sprawdza jak do tej pory czerwony granulat "Mrówkofon" firmy Bros.
Mrówki wnoszą go do gniazda i jest ich coraz mniej. Jest wydajny i niedrogi i skuteczny 60g/6,90zł.
Nie trzeba rozgrzebywać mrowisk, preparat rozsypać dokoła wejścia do mrowiska i zabezpieczyć jakimś daszkiem przed deszczem. Mrówki giną po 24 godź od wysypania.
Mrówki wnoszą go do gniazda i jest ich coraz mniej. Jest wydajny i niedrogi i skuteczny 60g/6,90zł.
Nie trzeba rozgrzebywać mrowisk, preparat rozsypać dokoła wejścia do mrowiska i zabezpieczyć jakimś daszkiem przed deszczem. Mrówki giną po 24 godź od wysypania.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Drugi rok stosuję granulat na mrówki. Jest super skuteczny.mrówki giną naprawdę w błyskawicznym tempie. Jest to ciemno różowy drobniutki granulat. jak będę w sobotę na wsi zobaczę nazwę. Jest on dostępny tylko w niektórych sklepach, bynajmniej z tego co widziałam w Olsztynie. W sobotę przygotowując ziemię pod sadzenie pomidorów w gruncie natrafiłam na mrówki. Posypałam granulatem, odczekałam pól godziny i mogłam już bezpiecznie "przewalać" grządkę
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 wrz 2010, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Perdii, jaki to środek i gdzie w Olsztynie można go dostać? Mam mrówki pod świeżo posadzonymi borówkami i na całej reszcie działki też, nie wiem więc czy mrówki truć, czy może raczej borówki przesadzić i wymienić podłoże? Przyznam że przesadzania wolałabym uniknąć bo i tak pracy w ogrodzie mam po uszy, ale czy taki środek nie zaszkodzi przyszłorocznym owocom?
-Jola-
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie !
Potwierdzam Bros jest bardzo skuteczny.
Wsypuje do zalesionego otworu mrowiska kilkanaście kryształków i po mrówkach.
Operacje trzeba prowadzić kilka razy i na całym terenie. Inaczej chyba ponownie zasiedlają mrowisko, albo wykluwają się nowe już ze złożonych jaj.
Potwierdzam Bros jest bardzo skuteczny.
Wsypuje do zalesionego otworu mrowiska kilkanaście kryształków i po mrówkach.
Operacje trzeba prowadzić kilka razy i na całym terenie. Inaczej chyba ponownie zasiedlają mrowisko, albo wykluwają się nowe już ze złożonych jaj.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
U mnie mrówy zasiedliły kupkę skoszonej trawy, która odpadła z kosiarki
Właśnie zbierałam te resztki z trawnika po koszeniu poprzedniego dnia i... zonk... setki jaj w ciepłym parującym sianku Szybko, co?
A wracając do tematu wisienki, jeśli mam mrówki w okolicy korzeni drzewka owocowego, to inne zwierzaki się tam nie pojawią? Czy mrówki wygonią np. pędraki czy tp. szkodniki, czy się z nimi zaprzyjaźnią?
Właśnie zbierałam te resztki z trawnika po koszeniu poprzedniego dnia i... zonk... setki jaj w ciepłym parującym sianku Szybko, co?
A wracając do tematu wisienki, jeśli mam mrówki w okolicy korzeni drzewka owocowego, to inne zwierzaki się tam nie pojawią? Czy mrówki wygonią np. pędraki czy tp. szkodniki, czy się z nimi zaprzyjaźnią?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Próbowałem już wszystkiego: mąka kukurydziana, proszek do pieczenia, spleśniała cytryna, liście pomidora, cynamon, woda z pokrzywami i czosnkiem - bez większych rezultatów. Kupiłem latem truciznę podobną do cukru, podsypałem według instrukcji - albo bezpośrednio w okolicach mrowisk albo w miejscach wędrówek mrówek i odtąd mam święty spokój. Według opisu na opakowaniu, mrówki robotnice przenoszą smaczną truciznę do mrowiska, co sprawia, że ginie całe mrowisko. Wygląda więc na to, że nawet młode mrówki po wylęgnięciu z jaj giną po spożyciu trucizny zmagazynowanej w mrowisku jako pokarm.
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Re:
Własnie zauważyłem, że mrówki wchodzą na moje drzewa (czereśnie, grusze, jabłonie). Sprawdziłem czereśnię i nie widać mszyc, mrówki siedzą natomiast na tych wypustkach u nasady liścia. Czy one go podgryzają?cx pisze:Witam.
Czreśnia ma miodniki o nasady liścia i do nich wędrują mrówki.
Natomiast na gruszy i jabłoni wgryzają się do pąków... Czy oprysk preparatem mospilan albo decis pomoże? Czy proszek na mrówki Bros szkodzi roślinom?
Ogród: Coś z niczego
Re: Mrówki na drzewach owocowych.
Posypcie miejsca na ziemi wokół drzew, skąd wychodzą mrówki, proszkiem na mrówki np. Brosa.
Ja stosuje ten preparat gdy pojawią mi się mrówki w różnych miejscach i zawsze działa.
Ja stosuje ten preparat gdy pojawią mi się mrówki w różnych miejscach i zawsze działa.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Re: Mrówki na drzewach owocowych.
Ja kiedyś stosowałem proszek Brosa ale nie działał,Substral jest dużo lepszy.
Mrówki mogą wyjadać pyłek z kwiatów?
Mrówki mogą wyjadać pyłek z kwiatów?