grawitacyjny system nawadniania szklarni

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
kowal6515
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 15:15

grawitacyjny system nawadniania szklarni

Post »

Witam, przeszukałem forum i nic. Chodzi mi samoczynne nawadnianie pomidorów w niedużej szklarni ( 5x2,5m). Z obawy przed zalaniem działki nie chcę podłączać systemu do kranu, myślę raczej o zbiorniku na wys. ok. 1,8m i podlewaniu krzaków na zasadzie grawitacji. Może ktoś wykonywał coś takiego i zechciałby się pochwalić ? :idea:
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: grawitacyjny system nawadniania szklarni

Post »

Ja się przymierzam to takiego przedsięwzięcia ale najpierw muszę postawić szklarnie. Mam zamiar zakopać rury takie jakby drenażowe na głębokości około 40cm . To podłączone do zbiornika przez elektrozawór (taki z pralki?) i zwykły programator elektroniczny, taki co załączy o określonej porze. Wode będę pompował ze studni.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Lusi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2007, o 10:28

Post »

Ciekawy pomysł, ja się zastanawiałam nad nawadnianiem podłączonym do kranu. Mam szklarnie podobnych gabarytów i pomidory w środku. Myślałam żeby iść po najmniejszej linii oporu i porobić dziurki w wężu, podłączyć go do kranu i odkręcać jak jestem na działce. Ale pomysł ze zbiornikiem grawitacyjnym jest bardzo ciekawy. Tylko zastanawiam się czy ze zwykłego węża ogrodowego można coś takiego zrobić. Jak duże dziurki by trzeba zrobić i jak gęsto?
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zwykły wąż jest zbrojony czyli dwa węże w jednym zbrojony włóknem i nie bardzo nadaje się do takich eksperymentów. Natomiast ja próbowałem z wężykiem jednościennym i nie zdaje to egzaminu ponieważ jest zbyt wysokie ciśnienie . Grawitacyjny zbiornik jest doskonałym reduktorem a zawsze można łapać do niego deszczówke i tylko wpomagać w czasie braków dolewaniem wody ze studni itp.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Lusi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2007, o 10:28

Post »

A to dziękuję, bo bym sobie zniszczyła wąż ogrodowy na darmo. Ale coś pokombinuje, jak by ktoś wcześniej zbudował to proszę dać znać, jakieś rady i wskazówki :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”