Ogródek Magdy:-) cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Magdy:-) cz.2

Post »

No nareszcie! Działka sobie radzi - kwiaty spisują się jak należy, dobrze że całkiem Cię nie ominęło kwitnienie maków i kosaćców. Zdjęcia jak zawsze cacy- kolorki i zielenie cieszą oczy. Chwastów oczywiście nie widać na fotkach. Nie wiem czy tę piwonię można ukorzenić. Spróbować nie zawadzi.
O chorobach i szkodnikach wiem nie za wiele, ale w razie czego sięgam do biblioteczki albo szperam w internecie, porównuję objawy i uczę się co robić.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za zdjęcia ;:196
Widzisz, jak przyroda teraz u Ciebie nadgania? To chyba zasługa tych majowych, cieplejszych dni, kiedy nad większością kraju wisiało mokre i lodowate powietrze :wink:
Ech... masz klimacik na tej działce...
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Wiesz co, Magda, popatrzyłam na ten kikucik piwoniowy i mnie zatrzęsło :evil: No jak tak można robić? Przecież taka sadzonka to nie kosztowała 5 zł... Ty nie myśl o ukorzenianiu,tylko o reklamowaniu... Sklep pewnie niewinny, ale on już u producenta dojdzie swoich praw... Masz paragon? Pewnie nie...
magdala
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2009, o 23:59

Post »

Zielona Aniu ,Gorzatko ,Marto :wit :wit :wit

Rzeczywiście- wybujało wszystko ,że hej ! Zbliża się właśnie ten moment (lipiec),
kiedy zupełnie przestaję panować nad ogródkiem :? Gdybym tak mogła wyskoczyć codziennie po troszku ,
odchwaścić grządkę po grządce ... A tak -wpadam i nie wiem za co łapać się najpierw.
Oczywiście - za aparat !! :;230
Bo potem w domu przynajmniej mogę ponownie znaleźć się w ogródku -oglądając zdjęcia.
------------------------------------------------------------------------------------

Martuś - z Piwoniami to po prostu oszustwo ! Sadzonka kosztuje 35 zł ,a kupujesz właściwie
świeżo oderwaną gałązkę z kępy macierzystej .
Ta druga też tak wyglądała, ale miała więcej szczęścia czy siły i ukorzeniła się.
Nie wiem czy kupić ukorzeniacz do zdrewniałych ? Czy to w ogóle ma sens?
-------------------------------------------------------------------------------------

Chciałabym pokazać Wam moje "antraknozowe" bratki :wink: Na chwilę musiałam je zabrać zza okna,
bo nadchodziła burza ,a to parapet na 3 piętrze ,a na dole "inteligentny" jakiś projektant
zaprojektował nam beton do samego muru -czyli przechodnie chodzą przy samej ścianie domu...
Jakby takie bratki spadły na łepetynę... Mam ,co prawda zamocowane takie pręty ,ale przy tych wszystkich
anomaliach pogodowych - kto wie kiedy można spodziewać się trąby powietrznej :shock:

Obrazek

A tu zbliżenie na moje własne -wysiane Lobelie -dopiero się rozkręcają z kwiatkami ,ale pączków jest cała masa!

Obrazek

Pamiętacie jak szukałam pretekstu ,żeby nagrodzić się zakupem wielkiej Hosty ???
Zrobiłam to ! Tzn. kupiłam ją,bo nie miałam szczególnych powodów do nagradzania...(samochodem nadal nie jeżdżę :( )
Oto ona:

Obrazek

Obrazek

A tu dla porównania -moja dłoń:

Obrazek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No co, nagradzać się trzeba :-)

Madziu, jak już jesteśmy przy wspominkach, chyba to jest tak, że rosliny są najtrwalszym ich źródłem...ludzie odchodzą, przedmioty niszczeją, zdjęcia blakną, a rośliny, wciąż te same, odradzają się na nowo od tysięcy lat...może i w nas to rodzi taką szlachetność, taką więź z poprzednimi pokoleniami, to samo słońce, które nam przyświeca, ogrzewało floksy w babcinym ogródku...

niech żyją ludzie sentymentalni :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
magdala
1000p
1000p

Post »

Rzeczywiście Agnieszko ,jest tak jak mówisz :D
Dla mnie najmocniejsze wspomnienia z dzieciństwa i w ogóle z poszczególnych etapów życia-to
właśnie zapachy :D Zapach parku nad jeziorem, sadu ,ogrodu...

Niech żyją sentymentalni ;:138
-------------------------------------------------------------

Jeszcze jakieś widoczki z działki - zmieniam trochę kształt jednego z bukszpanów..
Taki bardziej stożkowaty.

Obrazek

Totalna dzicz! Tutaj bukszpan -kula po wstępnych postrzyżynach.

Obrazek

Dziczy ciąg dalszy :

Obrazek

Obrazek

A moje maki w tym roku nie popisały się ...Są tylko 2 kwiaty.

Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Bratki śliczne. A hosta to naprawdę wspaniała, bardzo dobrze że ją kupiłaś.
magdala
1000p
1000p

Post »

Aniu :D Zależało mi na Hoście z takimi pofałdowanymi liśćmi. Moje wszystkie dotychczasowe
mają liście gładkie "napięte", a w tej podoba mi się ta miękkość. :D

Co sobie będę żałować -jeszcze jedno zdjęcie z Hostą :D
Nad nią góruje wielka biała Piwonia -sięga mi dużo powyżej pasa...
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Madziu, hosty to aż zazdroszczę :oops: ;:224 , ale cudo :D
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

hosta rewelacyjna, takiej jeszcze nie widziałam. Dobrze, że napisałaś o cięciu kaliny, będę pamiętała na przyszłość, żeby nie przycinać :?
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Magda, teraz już chyba nie brakuje Ci kolorków w ogrodzie? :wink:
A jeśli chodzi o samochód to wsiada kochana jak najszybciej i jedź, czym dłużej będziesz odkładać tym strach będzie miał większe oczy :roll:
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Teskniłam, tęskniłam, aż przybyłam. Magduś, tak mi tu dobrze :D
Podziwiam bukszpany. U mnie pojawił się grzyb i rozprzestrzenia się błyskawicznie... Wygląda to paskudnie.
A Twój ogród jak róg obfitości. No może z wyjątkiem nieszczęsnej piwonii, bo jej szkółkarz nie doglądnął właściwie. Ukorzeniasz ją? Tyle cudów popełniłaś, to i ten może się uda :D Ach, ten agapant. Mój ma tylko listki... Heliotropy ledwo widać... A tu lipiec za pasem :;230
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Magduś, wsiadaj i jedz - to jak na rowerze :wit Wczoraj musiałam jechać takim busem z budą :roll: co prawda nie daleko i nie w wielkim ruchu ale jednak. Będzie dobrze. Kiedyś tak się bałam jeździć zimą i miałam taką blokadę że całe lata[zimy :;230 ] nie jeździłam wcale aż mnie przymusiło i dobrze :uszy
Czy dobrze widziałam rutewkę?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”