Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3
- kasia_rom
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3
Ślicznie wygląda różanka i pięknie kwitną już różyczki
Też posadziłam przy różach takie maciupcie lawendy , psy na nich się kładą i ja sama nie raz wdepnę
Ale widać że rosną bardzo szybko
Pomidorki i cebulka - będzie oryginalnie :P
Mnie podoba się jeszcze z różami czyściec wełnisty i goździki, mam też dosadzone te mini iryski, gwiazdki-rojniki, macierzankę, to wszystko na słoneczną rabatę- czytaj patelnię
Potem cyknę zdjęcie
Czekam na twoje Falstafy
Też posadziłam przy różach takie maciupcie lawendy , psy na nich się kładą i ja sama nie raz wdepnę
Ale widać że rosną bardzo szybko
Pomidorki i cebulka - będzie oryginalnie :P
Mnie podoba się jeszcze z różami czyściec wełnisty i goździki, mam też dosadzone te mini iryski, gwiazdki-rojniki, macierzankę, to wszystko na słoneczną rabatę- czytaj patelnię
Potem cyknę zdjęcie
Czekam na twoje Falstafy
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Dominiczko, masz prześliczna różankę Czy w środku tego kółeczka będzie coś rosło, czy zostawisz puste poletko?
jakie piękne róże u Ciebie u mnie tez zaczęły kwitnąc,ale te starsze. te tegoroczne maja paki i czekam aż się rozwiną
pozdrawiam
pozdrawiam
muszę się tyyyle nauczyć jeszcze...
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Kasiu - warzywek z wnętrza różanki nie widać, bo one są na obrzeżach, a cebulki ukryte między roślinami - zresztą niedługo (po zbiorach szczypioru) pewnie się ich pozbędę). Nie jest źle
Falstaffy mają mnóstwo pąków, będzie obłędnie
Moni (vertigo) - dzięki!!! Takie słowa z ust Różanej Królowej to zaszczyt
W środku różanki ma iść ścieżka (trochę po łuku, nie prosto, dlatego róże są posadzone niesymetrycznie), prowadząca do ławeczki - nie wiem, czy kojarzysz moją "wizualizację" z kamieniami i "ławeczką" z zeszłej jesieni :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1064
Aparat trochę przekłamuje odległości - w środku nie ma aż tyle miejsca (chodzi mi o aktualne fotki).
Między krzewami róż planuję niskie byliny - najlepiej dość zwarte, czyli lawenda (póki co mam 3 kolory, które będę rozmnażać), szałwię omszoną, może właśnie ten czyściec, macierzankę jak Kasia sugeruje, i nie wiem co jeszcze... Zależy mi, żeby nie rosły zbyt wysoko.
Moni (potfoor) - dzięki!!! Czekam jeszcze na kilka późnojesiennych (wtedy sadziłam) krzewów, aż rozwiną kwiaty. trzy z nich mają jeszcze zamknięte pąki, wiec jeszcze odrobiną cierpliwości muszę się wykazać
Falstaffy mają mnóstwo pąków, będzie obłędnie
Moni (vertigo) - dzięki!!! Takie słowa z ust Różanej Królowej to zaszczyt
W środku różanki ma iść ścieżka (trochę po łuku, nie prosto, dlatego róże są posadzone niesymetrycznie), prowadząca do ławeczki - nie wiem, czy kojarzysz moją "wizualizację" z kamieniami i "ławeczką" z zeszłej jesieni :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1064
Aparat trochę przekłamuje odległości - w środku nie ma aż tyle miejsca (chodzi mi o aktualne fotki).
Między krzewami róż planuję niskie byliny - najlepiej dość zwarte, czyli lawenda (póki co mam 3 kolory, które będę rozmnażać), szałwię omszoną, może właśnie ten czyściec, macierzankę jak Kasia sugeruje, i nie wiem co jeszcze... Zależy mi, żeby nie rosły zbyt wysoko.
Moni (potfoor) - dzięki!!! Czekam jeszcze na kilka późnojesiennych (wtedy sadziłam) krzewów, aż rozwiną kwiaty. trzy z nich mają jeszcze zamknięte pąki, wiec jeszcze odrobiną cierpliwości muszę się wykazać
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Pięknie będzie, zresztą już mi się podoba
Z bylin polecam Ci równiez bodziszki niebieskie - bardzo ładnie wyglądają wśród róż ;)
Mam pytanie - jakie odmiany winorośli deserowych mogłabyś mi polecić? Mam na razie 4 win., ale zamierzam dokupić jakies 2 odmiany.
Z bylin polecam Ci równiez bodziszki niebieskie - bardzo ładnie wyglądają wśród róż ;)
Mam pytanie - jakie odmiany winorośli deserowych mogłabyś mi polecić? Mam na razie 4 win., ale zamierzam dokupić jakies 2 odmiany.
- dominikams
Już notuję bodziszki
Winorośle - może poczekasz do jesieni na patyki moich? Teraz to nic sensownego nie kupisz No i mam nadzieję mieć lepsze rozeznanie po jesiennych degustacjach Poza tym potrzebuję więcej info - dasz radę okrywać? Jaki kolor? Muszkat czy neutralny smak?
Winorośle - może poczekasz do jesieni na patyki moich? Teraz to nic sensownego nie kupisz No i mam nadzieję mieć lepsze rozeznanie po jesiennych degustacjach Poza tym potrzebuję więcej info - dasz radę okrywać? Jaki kolor? Muszkat czy neutralny smak?
Aga a tak z ciekawości .. Ty te roze masz w donicach?
bo na przesadzanie gołych to teraz chyba nie pora ?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Dominiko różanka piękna!
Pamiętam Twoją wizualizację. ..
fajnie Ci się to udało i różyczki też już takie dorodne..
brawo!
Pamiętam Twoją wizualizację. ..
fajnie Ci się to udało i różyczki też już takie dorodne..
brawo!
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dominiko kółeczko różane super ,wyobrażam sobie ten ich zapach wymieszany z lawendą ...,mszyce nie mają szans w takim duecie zapachowym.
Trudno uchwycić kolor Falstaffa,a ja mam problem (bardziej aparat)z rzeczywistym kolorem Fishermana ,lub innych malinowych lub czerwonych...
Trudno uchwycić kolor Falstaffa,a ja mam problem (bardziej aparat)z rzeczywistym kolorem Fishermana ,lub innych malinowych lub czerwonych...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
DOMIŚ ja również mam w różach czosnek i cebulkę a jakoś jedne drugim na razie nie wadza . . Róże zostaną a czosnki powyciągam . Mają chciaż naturalne antybiotyki w razie choroby Lawenda też tam jest posadzona przy niktórych różach ,ale mszyce nie zważają na to . Im w tym roku nic nie przeszkadza
Domiś... Ty to na topie jesteś ... przecież dopiero co czytałam w Twoim Ogrodniku, żeby pomidorki sadzić właśnie pomiędzy kwiatkami...
Ja mam koperek... w paru miejscach... siałam... ale w zeszłym roku
Ja mam koperek... w paru miejscach... siałam... ale w zeszłym roku
- dominikams
Lisko - nawet nie masz pojęcia, jak się cieszę, że pamiętasz moje nieporadne zmagania z tym tematem Róże zaskoczyły mnie swoim szybkim wzrostem i ilością pąków - bo przecież to młodziutkie krzewy są. Widocznie pasuje im stanowisko.
Nelu - fajnie, że ci się podoba Na zapach lawendy muszę niestety trochę poczekać, bo starsze krzewy mam w innych częściach ogrodu, a tu dopiero maluszki. No ale co się odwlecze, to nie uciecze W takim razie z FF też będę mieć problemy
Jadziu - jak to miło, że nie jestem osamotniona w swoich ekscentrycznych pomysłach Właśnie, w na jesieni może jeszcze czosnek im dorzucę, a co
Gosiu - poważnie tak? A uzasadniali to jakoś lepszą zdrowotnością, czy to teraz taki nowy trend?
Nelu - fajnie, że ci się podoba Na zapach lawendy muszę niestety trochę poczekać, bo starsze krzewy mam w innych częściach ogrodu, a tu dopiero maluszki. No ale co się odwlecze, to nie uciecze W takim razie z FF też będę mieć problemy
Jadziu - jak to miło, że nie jestem osamotniona w swoich ekscentrycznych pomysłach Właśnie, w na jesieni może jeszcze czosnek im dorzucę, a co
Gosiu - poważnie tak? A uzasadniali to jakoś lepszą zdrowotnością, czy to teraz taki nowy trend?
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Jeśli to do mnie pytanko, to tak, one są w donicachliska pisze:Aga a tak z ciekawości .. Ty te roze masz w donicach?