Róże Georginii (Alicji)

Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże Georginii (Alicji )

Post »

Ja kupowałam woskowane zawsze jesienią bo takie pokazywały się.Nie każą zdrapywać wosku bo podobno sam zejdzie [?].Przeważnie nie schodził i "dusił" pęd nie pozwalając mu rosnąć.I tak sobie kupowałam i wyrzucałam.Teraz już nie kupuję ;:108
To pewnie jakieś ich zabezpieczenie i tu znowu dam znak "?"-pewnie przed wyschnięciem.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję.Aszko. Z tego wniosek że należałoby sadząc takie nawoskowane przyciąć końcówki a zabezpieczyć je środkiem grzybobójczym np.funabenem.Jeżeli nie jest to już musztarda po obiedzie :( Dziękuję za wyjaśnienie.Alicja.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Wosku dają po prostu za dużo, zalewają nie tylko końce ale i sporo pędu, to powoduje, że oczka nie mają jak wybić.
Czasem nawet zdrapanie tego wosku nie pomaga.
Podobnie jak Aszka wolę unikać nawoskowanych róż, też miałam kika i sporo miało ciężko potem się utrzymać.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Alicjo czy róże zaczęły już kwitnąć ?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak.Moniko.Oczywiście.Flora w pełnym rozkwicie szleje.Frezja aż kipi.Arthur Bell również ,Abraham Darby.Westrland.Flammentanz daje czadu.Rosarium U.zakwitła w piątek.Iceberg wczoraj.Berleburg zaczyna.Double Delight juz ma dwa kwiaty.Sympathie w pąkach .Mary Rose szybko się rozwinęła.U frezji już ścinałam kilka przekwitłych.Reszta w pąkach. :tan
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu .Tak się wkurzyłam kupiłam 2 szt na białą bramkę o nieistniejącej nazwie Lavender Perfum na zdjęciu niebieskie.Jedna zaczęła chorować zaraz po posadzeniu więc pojechałam i dokupiłam jeszcze jedną i ta też zaczęła chorować .Wypuściła pędy 10 cm.i stoi pierwsza całkiem padła druga dogorywa .Została jedna zdrowa i ma pąki kwiatowe .Czekam jak zakwitnie to ją zidentyfikuje.Ale już mam podejrzenie może to być Waltztime.No i teraz skąd wezmę drugą ?.Wszystkie były zalane zieloną parafiną.Całkowita porażka.Porobiłam zdjęcia jak wkleję to zobaczymy co to za choroba grzybowa.Podejrzewam zamieranie pędów.Korzenie miały całkowicie załamane do góry i okręcone dookoła rośliny.Prawie wszystkie złamane i do wycięcia.Jak można tak pakować rośliny i jeszcze brać za to pieniądze.Powinno to być karane.Tym co tak robią nogi z t.... powykręcać,okręcić dookoła szyi i wysłać w kosmos. :evil: Alicja.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

:(
To róże z marketu czy ze sklepu ogrodniczego?
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Alicjo jaką formę ma Mary Rose Bo na forum widziałam,że jest bardzo zwarta a od góry a o do dołu obsypana jest kwiatami.
Czy możesz umieścić fotkę swojej.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu.Ze sklepiku ogrodniczego po 7 zł.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko.Mary Rose w tej chwili u mnie jest krzaczkiem ok.80-90cm bo była jesienią przesadzona na nowe miejsce.Mam 2 szt.w tej chwili rosną obok siebie w odległości 1.5 m.Kiedyś gdy byłam jeszcze młodym i niedoświadczonym ogrodnikiem posadziłam dużo róż na jednej rabacie rosły wszystkie razem,parkowe ,rabatowe,wielokwiatowe i jeszcze krzewy towarzyszące : :;230 Wiosną przycinałam wszystkie na jedną modłę ;:14 .Jak trochę zmądrzałam i przestałam ciachać parkowe zrobił się taki gąszcz że nie wiadomo gdzie kończyła się jedna róża a zaczynała druga/pokrój był zamaskowany :lol: /Ale na pewno była wysoka ok.2m.W tej chwili mam 3 rabaty z tej jednej.Na jednej rosną same parkowe w tym 2 Mary Rose posadzone w grudniu ubiegłego roku .Wiosną przycięte przy ziemi bo zmarzły co było ponad kopczykiem.Pięknie odbiły i są ślicznymi krzaczkami obsypanymi kwiatami i mnóstwem pączków wys.80-90 cm.Zdjęcie zaraz zrobię ale nie wkleję bo nie opanowałam jeszcze tej czynności.Ale masz zamiar mnie odwiedzić więc zobaczysz na żywo.Myślę że aby naprawdę zobaczyć jak wygląda nie powinna marznąć co roku i zaczynać kształtować się od początku ale czy w naszym klimacie to możliwe.Co by nie powiedzieć jest piękna,wcześnie kwitnie,ładnie pachnie,trzyma się kupy.Mam na myśli że młode pędy nie kładą się na ziemi ,w odróżnieniu od RU.Polecam :D .
Awatar użytkownika
idea
500p
500p
Od: 15 kwie 2010, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alicjo rób co chcesz ale zdjęcia muszę zobaczyć tych Twoich kochanych różyczek :heja musisz się naumieć, to nie takie trudne ;:108 wiem, że dasz radę ;:87 a więc do dzieła :tan Pozdrawiam ;:3 Majka :D :heja
Moje skromności- serdecznie zapraszam do mojego ogródeczka- Majeczka ;)
Robaczki Cię widzą, robaczki Cię śledzą. Robaczki Cię dorwą, zabiją i zjedzą! :D http://i46.tinypic.com/eiwiso.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam cieplutko! Majka w ogrodzie ;)
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko.Witaj.Zebyś ty wiedziała ile mam już zdjęć w albumie w komputerze czekających na wklejenie.Też się wkurzam.Najwcześniej mogą być w piątek a najpóżniej ok.4.07.Wchodziłam już na stronę z instrukcją wklejania ale trochę się pogubiłam i raczej poczekam na instruktora ;:223 .Majeczko Twoje motto rzuca mnie na kolana :lol:
Awatar użytkownika
idea
500p
500p
Od: 15 kwie 2010, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hahaha :;230 i oto chodzi ;:136 to czekam cierpliwie na fotki :heja
Moje skromności- serdecznie zapraszam do mojego ogródeczka- Majeczka ;)
Robaczki Cię widzą, robaczki Cię śledzą. Robaczki Cię dorwą, zabiją i zjedzą! :D http://i46.tinypic.com/eiwiso.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam cieplutko! Majka w ogrodzie ;)
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”