Ależ to dla mnie takie sobie pocieszenie Skoro "moje" myszowate opychają się moimi cebulkami i korzonkami, to fakt, że u kogoś cebulki przeżyły pociesza mnie jedynie... częściowoalinaK pisze:a ja was pocieszę
Nornice - co jedzą
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co jedzą nornice?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mirzan, no coś Ty! Najpierw konstruujesz taką wyrafinowaną machinerię przeciw myszowatym ;:44 , by potem sięgać po prostacką trutkę? A fe! od Emy.mirzan pisze:Ema pisze: Melduję,że syberyjskie już zjedzone.Ale pod irysem była dziura,nasypałem trutki
i też zjedzona.Dziura zatkana mieszkańcy, udali się na chorobowe.
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Witajcie.Rudy Maniek tak się rozpędził ze trochę przesadził .Na początku maja przyniósł nam na śniadanie 2 małe zajączki.Oczywiście dostał burę ale niepomny naszych pouczeń wyruszył po następne.Wyśledziłam gdzie go poprowadził instynkt myśliwego i zajączki wróciły do rodziny.W rezultacie podjęta została drastyczna decyzja o czasowej eksmisji Mańka .Mając również na uwadze dobro ptaków które upodobały sobie nasz ogród, Maniek wyjechał na wakacje do Warszawy do mojego syna.Kosy które gniazdowały w hortensji pnącej już opuściły gniazdo / chyba koniec z tym sexem w tym sezonie/i w związku z tym Rudy Maniek wraca w piątek do domu.
W międzyczasie przybłąkał się następny bezdomny kot tym razem czarno-biały.Dokarmiam go na tarasie ale jest nieufny i nie wiem kiedy go oswoję .No i co na to Maniek powie? Alicja.
Nornice już pewnie mają złe sny.
W międzyczasie przybłąkał się następny bezdomny kot tym razem czarno-biały.Dokarmiam go na tarasie ale jest nieufny i nie wiem kiedy go oswoję .No i co na to Maniek powie? Alicja.
Nornice już pewnie mają złe sny.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Znalazłam dziś na trawie przy tarasie śmiertelnie czymś objedzoną myszowatą / myszowatego...
Jakaś dziwnie zimowa jest, ma rudawy grzbiet, biały brzuszek, wielkość sporego chomika, ogon z 15 cm. Co to takiego?
I czego się najadło, że aż przyszło po pomoc do ludzi (do mnie). Niestety w nocy kiedy spałam, więc pomocy nie doczekało
No i nie wiem, czy samo przylazło i padło, czy coś mi to-to przyniosło? Kota nie mam, pies też spał, a nawet jeśli by upolował, to po udanym polowaniu myszowata nie byłaby taka zgrabna...
Jakaś dziwnie zimowa jest, ma rudawy grzbiet, biały brzuszek, wielkość sporego chomika, ogon z 15 cm. Co to takiego?
I czego się najadło, że aż przyszło po pomoc do ludzi (do mnie). Niestety w nocy kiedy spałam, więc pomocy nie doczekało
No i nie wiem, czy samo przylazło i padło, czy coś mi to-to przyniosło? Kota nie mam, pies też spał, a nawet jeśli by upolował, to po udanym polowaniu myszowata nie byłaby taka zgrabna...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest zdaje sie młody szczurek. U mnie ostatnio mysz tak się objadła orzechami włoskimi, że łapy ledwo jej sięgały do podłogi, można powiedzieć sunęła na brzuchu jak na torze saneczkowym.. Kot złapał, ale jakoś nie miał ochoty na degustacje. Chyba uznał że jak chora z przejedzenia to jemu tez zaszkodzi.
czy jest możliwe żeby nornice zjadły korzeń sosny??? sosna ok 10 m wysokości usycha. Sąsiad skwitował - pewnie nornice zjadły. Nie chce mi się w to wierzyć żeby dały radę . Jest ich trochę w okolicy .Kot ostatnio przyniósł mi w prezencie
A jaka to sosna? Raczej inny powód niż nornice.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
sosna raczej nie jest przysmakiem nornic (nigdy dotąd nie słyszałem o takim przypadku, by nornice zeżarły korzenie iglastego drzewa)
sosna wejmutka
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Moje cebulki
Z całej kępy zaledwie jedna przeżyła
Z całej kępy zaledwie jedna przeżyła
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Tak piszecie że to taka plaga... Coś musi być nie tak skoro nornice etc. nie zjadły, do tej pory, całej zielonej przyrody dziko rosnącej... Pewnie mają naturalnych wrogów i to bynajmniej nie koty, bo tego drapieżnika na naszych ziemiach dawniej nie było. O choćby taka ryjówka, małe to do 6cm dorasta, a potrafi ograniczyć populację nornic i karczowników. Podjada młode osobniki ograniczając ich ilość nawet o 90%.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
tomek to teraz mam zaprosić jeszcze do mojego ogrodu ryjówkę? Miałam małą rabatkę na której mało co rosło,to nornice omijały ją szerokim łukiem,jak ją tylko obsadziłam w tym roku od razu się tam zjawiły
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak skutecznie zabezpieczyć cebulki lilii przed nornicami?