Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amarylis, Hypeastrum /2

Post »

Kupiony na Wiosennej Wystawie w Chorzowie
ObrazekJest w kolorze ciemnej czerwieni,wręcz aksamitny.Miał mieć zielony srodek ale i tak spodobał mi się.
Obrazek
Czyżby z cebulki bocznej też coś się pojawiło?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak i proponowałbym to oddzielić by nie osłabiać cebuli. :wink:
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Post »

Los Kamilos jaki uroczy ten hipek :wink:
Darla pokaźny ten dwulatek, tylko pozazdrościć, moje rosną już drugi rok i nie kwitną, ale przecież jeszcze mają czas,
A moja jedna cebulka zachorzała, to znaczy ziemia pokryła się pleśnią na wierzchu postanowiłam ja przesadzić, kiedy wyjęłam ją z doniczki okazała się że ziemi i w środku jest cała mokra a większość korzeni z odpadła :? cała stępka korzeniowa jest zdrowa i mocno się trzyma, kilka korzeni też jest zupełnie zdrowych, przesadziłam cebule do nowej ziemi mam nadzieje że da się hipka uratować, czy jest coś jeszcze co mogła bym w tej sprawie zrobić?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czarodzieju dziękuje za podpowiedź,tak zrobię.
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Amelia1940 pisze:Dzięki za pomoc :) Będę podlewała do końca sierpnia, a potem ususzę :wink:
Mam jeszcze jedno pytanie: nie wicie może gdzie w Sz-nie można kupić cebulki Hipków? Jakoś nie mogę znaleźć chyba, że sezon na nie się już skończył ;:129 Oj... muszę się jeszcze wiele nauczyć :lol:
Na pewno w Rajskim ogrodzie, ale raczej nie o tej porze roku. Na targach na wałach też pełno ich było. I naturalnie we wszystkich marketach, ale w sezonie... Ja w tym roku trafiłam na pięknego białego pełnego koliberka(fot w wątku) za raptem 8 zł. Miał być różowy pusty ;) Jakoś nie żałuje :P
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Dwa kolejne NN do rozszyrfowania-biały delikatnie pachnie i ma największe kwiaty(z tych kilku moich oczywiście):D
ObrazekObrazek
Normalnie mam zestaw patriotyczny ;:224
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale ślczne ;:138
Pozdrawiam Monika
Filifionka
200p
200p

Post »

Darla podobny trochę do mojego apple blossom sprawdź sobie na tej stronie
http://www.amarylis.estranky.cz/stranka ... peastrum_8
może tu znajdziesz co to za odmiana, ale wydaje mi się ze to kwiat jabłoni bo taki podobny :wink:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Filifionka pisze:Darla podobny trochę do mojego apple blossom sprawdź sobie na tej stronie
http://www.amarylis.estranky.cz/stranka ... peastrum_8
może tu znajdziesz co to za odmiana, ale wydaje mi się ze to kwiat jabłoni bo taki podobny :wink:
Dziękuję ;:196 Chyba faktycznie to on.Sprawdziłam zeszłoroczne kwitnienie i miał bardziej intensywne różowe wybarwienia ;:108
A ta stronka to ;:224
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Darla ten czerwony z białą gwiazdką to H.Striatum :D
Ten drugi cały czerwony to jakaś stara odmiana niestety nazwy nie znam .Cieszę sie że obydwa Ci pięknie kwitną :D :wit
Filifionka
200p
200p

Post »

Darla nie ma za co cieszę się ze mogłam pomóc, a stronkę dostałam od Nusi :D aż miło popatrzeć na piękne okazy
Awatar użytkownika
laura51
100p
100p
Od: 23 sie 2009, o 22:43

Post »

Czy jeszcze nawozimy "hipki"? Kiedy rozpocząć zasuszanie? Czy na przezimowanie może być piwnica z temp. około 15 st. C? Z powodzeniem od lat zimuje tam moja begonia.
Dziękuję z góry za informacje, hipeastrum hoduję dopiero od wiosny br.
Filifionka
200p
200p

Post »

Lauro z doświadczenia wiem że hipki należy zacząć zasuszać po odpowiedniej długości hodowaniu ich w liście, ja swoje zawsze zaczynam zasuszać po okresie około 6-7 miesięcy od wystawienia ich na okienko tzn. rosną sobie spokojnie 6-7 miesięcy a potem zaczynam mniej je przygotowywać do zimowania, co do nawożenia to nie wiem co ci poradzić w tej sprawie ja zawsze daje nawóz gdy pojawią się pędy kwiatowe, podlewam nawozem średnio raz na tydzień, niektóre nadal nawożę żeby rosły silne i pięknie kwitły w przyszłym sezonie, co do zimowania to z powodu niezwykle wysokich temperatur w tym roku moje hipki zimują w piwnicy nie wiem jaka jest tam temperatura ale na pewno jest chłodniej niż w miejscu w którym dotychczas je zimowałam, sprawdzam tylko co jakiś czas czy z powodu dużej wilgotności nie zaczną na powrót rosnąć i czy jakieś szkodniki w nich n ie zasmakowały. Wiem że niektórzy zimują hipki w lodówce ale ja nigdy tego nie próbowałam. Mam nadzieje że pomogłam choć trochę, :uszy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”