Czy w tym sezonie będzie nieurodzaj?

Drzewa owocowe
kier
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2009, o 00:21

Czy w tym sezonie będzie nieurodzaj?

Post »

Witam szanownych forumowiczów,
Czy również u siebie obserwujecie zjawisko, że owoce śliw (jak na tę porę roku) są niewielkie, skórka nie jest gładka i zdarza się więcej (niż zwykle) deformacji?
Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy w tym sezonie będzie nieurodzaj?

Post »

Ja w tym roku bedę miał tylko trochę jabłek i jeżyny(bo to prawie jak chwast :wink: ) i trochę borówki.
Awatar użytkownika
Lusi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2007, o 10:28

Post »

U mnie tylko jabłka są, gruszki i śliwki prawie wcale nie mają owoców, u sąsiada na czereśni też pustki. Nie wiem czy to nie wina tak ulewnego maja, że owady nie latały i nie zapyliły kwiatów?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będzie nieurodzaj, śliwek zaledwie 1/5 tego co było w ub. roku, zawsze oblepiona owocami Groniasta w tym roku bardzo kiepsko owocuje, ale w czasie kwitnienia latały może ze dwie - trzy pszczoły. Malutka Pandy kwitła jak piana a jest dwie wisienki, tak samo młoda czereśnia Vega.
Tylko ta stara czereśnia, nie znam odmiany, ma nawet sporo owocków,ale o połowę mniej niż w ub. roku i już się zaczynają czerwienić.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety, na drzewach w tym roku nie jest za dużo, nawet moje wychwalane Azjatki: śliwa i grusza, tak jakoś skąpo mają, jabłonie: papierówka i zimowa mają akurat rok przestoju, bo zeszłego roku miały dużo, niezawodne są jak zwykle krzewy: porzeczki, agrest, porzeczkoagrest no i maliny w trzech kolorach.
Waleria
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Owoców w tym sezonie będzie zdecydowanie mniej. Szczególnie to dotyczy drzew ziarnkowych (jabłonie, grusze). Powodem takiego stanu rzeczy był przebieg pogody w czasie kwitnienia drzew i (zupełnie pośrednio) zima (bardziej przypominająca prawdziwą zimę niż w ostatnich latach). Z pestkowymi jest nieco lepiej - ale tylko nieco... bo i czereśni mniej, wiśni - morele jedynie zawiązały prawidłowo - niestety sadownicze rejony "morelowe" były nawiedzane na przemian jak nie przez powódź to przez grad. Po raz pierwszy więc od wielu, wielu lat owoców będzie naprawdę mało... a co w tym najtragiczniejsze - raczej nie będzie to miało odzwierciedlenia w cenach za owoce, uzyskiwanych przez producentów :?
Pozdrawiam serdecznie :wink:
kier
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2009, o 00:21

Post »

Dzięki za tak szeroki odzew :D Myślałem, że tak marnie jest w mojej okolicy, a tu jak widać z waszych wpisów, wszędzie jest niewesoło. No cóż, trzeba zacisnąć zęby i przeczekać ten sezon.

Pozdrawiam
Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Może owoce jagodowe wrócą do łask? Zapomniane (przez sklepy, a więc i miejskich klientów) porzeczki, agrest, borówki, poziomki itd.

A niskie ceny dla producentów? "Żółte" owoce już do nas płyną... ;:108
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Urodzaj to jest.... tyle że na komary, osobliwie wieczorami i ślimaki :roll:
Awatar użytkownika
Lusi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2007, o 10:28

Post »

Oj porzeczek to mam dużo jeżyna bezkolcowa też obsypana jak nigdy. A jagody kamczackie już zebrałam i nawet sporo było :wink:
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Dziś spacerowałem po okolicy i spoglądałem na przydomowe sady i jest tragicznie a nawet nie było zimnych ogrodników. Większość jabłoni ma takiego parcha że wyglądają jak na jesieni, natomiast zapylenie względnie dobre.
Wiśnie jeżeli się obroniły przed brunatną zgnilizną to teraz je dopada plamistość.
Widze że jest też bardzo duże nasilenie szkodników, typu mszyce, przędziorki, ślimaki.
Pogoda również nie rozwija wegetacji... maj zimny i deszcze a w czerwcu na razie pare dni upałów i znów chłodno (jak na czerwiec).
W przeciętnych sadach bez oprysków ciężko będzie coś skubnąć prosto z drzewa. Więc miłośnicy własnych plonów .. może za rok będzie normalnie.
Nadzieja jeszcze w winoroślach które pomału zaczynają kwitnąć :)
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Trzy dni temu pisałam, że przynajmniej podjem troszkę czereśni! Dziś zerwaliśmy małe wiaderko, no cóż, jakość niezbyt dobra, dużo owoców ma ciemne plamki, zaczynają gnić, parę było lekko pękniętych, ale robala ani jednego nie znalazłam! Chyba trafiłam z opryskiem. A tu zapowiadają u nas deszcz do środy :cry: Truskawki już się skończyły, były paskudne, kwaśne, wodniste i twarde, mnóstwo zapleśniałych. Cały rządek krzaczków wywaliłyśmy, padły, stały w wodzie.Może w północnych rejonach przynajmniej truskawek będzie w bród.
Marcin, to już drugi paskudny rok, a jak będzie ich 7 :evil:
Broń Boże, nie chcę krakać!
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

To nie krakaj Gienia :> bo i tak przekrakali jakieś dziwne kataklizmy coniektórzy do 2012 roku.
A truskawki ...właśnie wróciłem z grządki :) można powiedzieć że udane (Elsanta i Korona). Smaczne i nawet nie gniją. Raz prysnąłem Teldorem (na szarą pleśń) a wcześniej Topsinem bo zaczynało się ostro z białą plamistością na poziomkach i części truskawek.
Cudem ich nie zalało bo rzeczka 4m dalej była tylko 0,5m poniżej (poziomu) nich w czasie powodzi ale nawoziłem je w tym roku (nawóz do truskawek) i wyrosły piękne aż wywołują zazdrość.... co mnie zaskoczyło.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”