Lubię ogrody naturalne ale porządek w nich musi być

Garnki na razie nie mają otworów odprowadzających nadmiar wody. Jednak stoją pod dachem, a wody mają tyle , ile im naleję. ROZMARYN znosi suszę ,wiec prawie go nie podlewam, a np.MIĘTA i MELISA lubią mieć "mokre stopy" , toteż nawet dobrze,gdy u dołu donic stoi nieco wody. Stanowisko jest słoneczne - miałabym problem z regularnym podlewaniem mięty, a tak - pije do woli ...evluk pisze:Bardzo podoba mi się Twój nowy ogródeczek w kamionkowych donicach![]()
Mam tylko małe pytanko,( trochę mnie to dręczy, nazywa się to chyba fachowo: natręctwo myśli) odnośnie tych "doniczek"?
Czy one mają wywiercone w dnie otworki, na odprowadzenie nadmiaru wody?
![]()
Wiem, wiem, ale ja już tak mam:muszę to mieć na piśmie, czarne na białym![]()
![]()
Jeśli chodzi o to zdjęcie -magnolia pisze:Mam pytanie, co to za roślina z żółtymi kwiatkami na 3 zdjęciu.
Asiu - to ROJNIKOWCE.Asiula z wyspy pisze:Te rojniki w szczelinie są super - wyglądają jak jaszczurka wygrzewająca się na kamieniu, suuuper!
"zakupoholizm maniakalno - botaniczny" - wreszcie to ktoś porządnie nazwał![]()
Przede wszystkim mój JAŚMIN ( JAŚMINOWIEC właściwie) ma coraz gorsze warunki ... przed laty został nie najmądrzej posadzony - teraz , gdy ogród się rozrósł krzew ma chyba za mało słońca . Jeszcze nie kwitnie , ale to już niebawem nastąpi - jest zawiązanych trochę pączków, więc pozostaje czekać . A gdy już rozwinie kwiatki ( białe , pełne) zapach ma prześliczny i bardzo intensywny.Mija pisze:Ewelinko, jak Twój jaśmin? Kwitnie? Pachnie?
Też mam jaśmin panieński, który pierwszy raz kwitnie i powiem Tobie, że jeśli chodzi o zapach to szału nie ma. Bardzo słabo pachnie. Zastanawiam się, czy sprzedawca nie sprzedał mi innej odmiany. A ja marzę o jaśminie pachnącym jak w Grecji....
Nie jestem "specem " od DATUR - to Raczek nim jestEdytaB pisze:mam pytanko - masz piękną daturę,
ja mam z "odzysku" była zaniedbana, zmieniłam jej doniczkę, ziemię, podlewam, nawożę ale kwiatów nie ma , liści mase. Co robię nie tak???
Martuś - w tym miejscu , gdzie ustawiłam pniaki jest słoneczna "patelnia" ! Zdecydowanie nie dla HOSTartam pisze:Piękne te zdjęcia z hortensjami pnącymi wijącymi się wokół drzew! Taka dżunglowata dzikość!
A co do zakątka z pniami i grzybkami, to ja proponowałabym hostyAle chyba ich nie lubisz, bo jakoś u Ciebie ich nie widzę... A takie warunki by miały!