Piwonia drzewiasta,krzewiasta(Paeonia suffruticosa) cz.1

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Suba
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 cze 2010, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Piwonia drzewiasta (krzewiasta)

Post »

Droga Kalmia moja piwonia przyjechała jako mały korzonek z magnolią i tulipanowcem w czasach siemierżnego komunizmu z Angli. Cały czas była otoczona troską, nawożona raz w roku tylko krowieńcem. Zawsze owijana na zimę słomą a teraz włókniną. Dużo jej córek rośnie gdzieś tam, ale teraz boję się odkopywać przyrosty gdyż jej łodygi mają już około 10 do 15 cm w obwodzie. Poza tym jakoś teraz ich nie ma tyle co dawniej. Zresztą zaczynam się o nią martwić czy się już nie zestarzała. Pewien fachowiec polecił mi ją odmłodzić i przyciąć na wysokości 80 cm. Nie wiem co robić, może ktoś miał taka sytuację i wie co jak postąpić aby nadal była piękna. Będę bardzo wdzięczna. Dołączam zdjęcie z postacią aby pokazać jej rozmiar.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Suba droga, jestem pod tak wielkim wrażeniem, że mowę mi odebrało!!! Nieprawdopodobna peonia drzewiasta! Widzę na zdjęciu kwiat magnolii (pewnie 'Lennei'?), moje klimaty ...
Grube łodygi i wielkość Twojej peonii robią wrażenie. Ja też bym się bała ją ciąć, podobno tak się robi, ale boje się coś doradzać ... Czy nie próbowałaś zaszczepić kawałek gałązki na korzeniu peonii bylinowej? Może w ten sposób udało by się ją rozmnożyć bez szkody dla niej? Tak na wszelki wypadek. Myślę, że ona spokojnie jeszcze dożyje do 100 lat, a może i więcej.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo się cieszę, że pokazałaś tak nieprawdopodobnie piękny i stary okaz!
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Droga Suba, jestem pod wrażeniem Twojej piwoni, jest przepiękna. U nas często spotyka się takie okazy ale klimat maja lepszy niż
w polsce. Gratuluje dochowania sie takiego egzemlarza. Dlaczego chcesz ja odmłodzić? Czy chcesz zmniejszyc jej wymiary?
Czy gorzej Ci kwitnie? Ja bym wcale jej nie przycinała i wtedy dalej będzie tak samo pięknie rosła. One mogą żyć bardzo długo jeśli maja
dobre warunki.
Pozdrawiam gorąco :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Suba
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Droga abeille był u mnie Pan fachowiec i stwierdził, ?należy ja przyciąć gdyż ogołoci się od spodu a przyrastające pędy mogą więdnąć? puściłam to mimo uszu, ale w tym roku miała dużo mniej kwiatów, no i pęd jeden zwiędnął. I teraz dylemat: czy on miał rację ? czy też to efekt surowej tegorocznej zimy?

Droga Kalmia tak ten jeden kwiatuszek magnolii to Lennei równie leciwej. Nie próbowałam szczepić, piwonii ale myślę, że to dobry pomysł, zajmę się tym w tym roku.

Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Suba, wątpię żeby ten twój "fachowiec" miał jakieś doświadczenia z tak okazałymi i pięknymi piwoniami drzewiastymi. Teoretycznie ma rację, można by ją odmłodzić, ale nie wiadomo jak się po takim cięciu zachowa. Ja bym nie ruszał, co najwyżej powycinaj jakieś suche (jeśli są) zagęszczające krzew gałęzie.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Suba, obejrzałam w necie i tak jak myslałam mówią że przycinanie jest niepotrzebne, jeśli roślina jest wystarczajaco rozkrzewiona.
Przycina się tylko wtedy gdy trzeba jej nadać formę zrównowarzoną i wyciąć częsci martwe albo wyciąć przekwitłe kwiaty.
Widziałam takie duże piwonie albo i jeszcze większe które nigdy nie były przycinana i dalej są przepiekne.
Chyba ten Twój specjalista chce zastowować rady które odnoszą sie do innych krzaków, nie mając pojecia jak uprawia się piwonie
drzewiaste. Ty jesteś na pewno większym specjalistą od niego bo masz tyloletnie już doświadczenie w jej hodowli.
Popieram Manuela w tym co powiedział. Ja też bym jej nie cięła, bo ona może to mocno odchorować ;:223
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Suba
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki wszystkim z rady, umocniłam się w mojej decyzji. Za radą manuela wytnę tylko suchy pęd i będę ją obserwować uważnie. Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
Orszulka
200p
200p
Od: 25 lip 2010, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek
Manuel,czy to jest peonia krzewiasta czy drzewiasta CUDO! Czy ona zawiązuje nasiona?
Pozdrawiam, Ula.
Moje kaktusy oraz cała reszta.
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Manuel,czy to jest peonia krzewiasta czy drzewiasta
Orszulko, chyba chciałaś zapytać czy drzewiasta czy bylinowa, bo nazwa drzewiasta i krzewiasta dotyczy tej samej grupy piwonii. Moja jest drzewiasta (krzewiasta) i niestety nie zawiązuje nasion.

A tutaj zdjęcia zrobione(kilka dni temu !!!!) kolejnej piwoni z kartką "Yellow"
Półpełna, czysto żółta (bez pomarańczowych przebarwień), piękna i będzie zawiązywać nasiona.
Tylko dlaczego nie rośnie w moim ogrodzie ;:223 .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Moja 25.letnia piwonia w maju
Obrazek
ania1590
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Mam starą odmianę piwonii drzewiastej 20 lat.Ma corocznie przeszło 100 różowych pełnych kwiatów - niestety z nasion nie udało się jej rozmnożyć.Swoją piwonię na zimę okrywam dookoła wysokimi kartonami,wtedy mam pewność,że pąki nie zmarzną i będzie cieszyć obfitym kwitnieniem.
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

;:138 Cudne kwiatki macie szczególnie ta pomarańczowa i żółta lubie takie kolorki szkoda tylko że ja też nie mam w swoim ogrodzie takich cudeniek a tak bardzo bym chciała . ;:223
Awatar użytkownika
Jaonna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2011, o 20:52

Post »

Ja dziś zostałam szczęśliwą posiadaczką... :D
Masakra, niektóre sadzonki w sklepie nie były ani trochę zakorzenione w doniczkach - luźno wetknięte badyle z mnóstwem 30cm liści.
Wybrałam taką, która mocno się trzyma, listków ma pękate zaczątki, ale sporo i na całej wysokości od miejsca szczepienia.

I teraz dylemat - już do gruntu? Doniczka mała...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”