Brzoskwinia - opryski (kiedy, czym) - cz.2
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kędzierzawość brzoskwiń-pomocy
Niestety, teraz za późno, należy pryskać w okresie bezlistnym, jesienią i wiosną, profilaktycznie. Ten rok jest taki paskudny,że nawet na starannie opryskanych drzewach we właściwym czasie, pojawia się kędzierzawość.
Waleria
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: niestety kędzierzawość
obrywać porażone liście i palić
- Waleria
Żadne pryskanie nie pomoże, fachowcy radzą obrywanie chorych liści.
Waleria
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: niestety kędzierzawość
W tym wypadku- gdy ich jest nie dużo- tak. Kiedy już same będą opadać - tak. Jeśliby jednak porażenie było większe, zamiast oberwać wszystkie liście równie dobrze można roślinkę od razu wykopać.pogotowie ogrodnicze pisze:obrywać porażone liście i palić
Wciąż powtarzam- lepsze takie liście jak żadne!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
liscie mojej brzoskwini wyglądają inaczej, chyba jeszcze gorzej... czy to też jest kędzierzawosć? pani w sklepiku ogrodniczym powiedziała że już za późno na opryski i nawet jak bym spryskał to nic nie da. poza obrywaniem lisci mogę cos zrobić żeby pomóc drzwku?
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poczytaj... milion razy było na forum.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
wiem że było bo szukałem (znalazłem m.in. ten wątek) ale moje liscie wyglądają inaczej dlatego się pytam czy to też kędzierzawosć czy może cos innego.
- Waleria
Klasyczna kędzierzawość, nie czekaj, obrywaj te listki, drzewo jeszcze ma sporo czasu, by wypuścić nowe, zdrowe.
Waleria
dzięki!
nie czekając na odp i tak poobrywałem te listki obciąłem też suche gałązki na wisience - łyso się trochę zrobiło... czy powodem tych chorób może być to że nie stosuję żadnych oprysków? nie jestem zwolennikiem chemii na talerzu ale może to błąd?
nie czekając na odp i tak poobrywałem te listki obciąłem też suche gałązki na wisience - łyso się trochę zrobiło... czy powodem tych chorób może być to że nie stosuję żadnych oprysków? nie jestem zwolennikiem chemii na talerzu ale może to błąd?
- Waleria
Ja też unikam chemii, ale przekonałam się,że z kędzierzawością bez chemii nie poradzi się, tym bardziej,że pryska się w okresie bezlistnym, więc owoce nie mają bezpośredniego kontaktu z opryskiem.
Waleria
Ja pozrywałem listki,ale nie całe-do połowy-tam gdzie była kędzierzawośc. Nowe listki rosną i to mnie cieszy. Pomimo wszystko pryskam Silitem.Jedyna brzoskwinka trzyma się dzielnie i rośnie.Pojawiają się niestety ogniska choroby, ale myślę,że przetrzymam do owocowania.