MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Co do ciepła to ostatnio pogody nie było więc i pszczółek też nie było widać. Ale wczoraj zauważyłem pierwszą zamurowaną rurkę
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To już wiem czemu jedna murarka przeprowadziła się z domku którego wylot był na północy wschód do domku którego wyloty są na południe chodzi o słonkoSwagman pisze:dobre oświetlenie zarówno rurek jak i glinianych ścianek jest bardzo ważne- owady lubią mieć ciepło
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
No tak, nie wziąłem tego pod uwagę przy zawieszaniu, bardziej byłem skupiony na osłonie gniazd przed opadami..
Zrobię jeszcze małe przemeblowanie póki czas. Ściankę w takim razie też musze przestawić, ale to już na następny sezon.
A pszczółki dalej budują, mam już zaklejone 5 rurek i wlatują do kolejnych. No i w końcu zamieszkały drugą stronę gniazda
Zrobię jeszcze małe przemeblowanie póki czas. Ściankę w takim razie też musze przestawić, ale to już na następny sezon.
A pszczółki dalej budują, mam już zaklejone 5 rurek i wlatują do kolejnych. No i w końcu zamieszkały drugą stronę gniazda
Pozdrawiam, Maciek.
- bartecb
- 10p - Początkujący
- Od: 15 cze 2010, o 09:46
Witam Szanownych Forumowiczów.
Z uwagą śledzę ten wątek z racji tego że w centrum Krakowa w moim mikroskopijnym ogródku założyły gniazdko pscółki (w ilosci szt6)
Zamierzam dziś zbudować im domek z pnia topoli i odrobiny gliny( przedstawię dokumentację fotograficzną na forum).
Ja wiem termin dość późny na taką operację ale tak wyszło. Natomiast mam spory problem i tu zapytowywuję koleżanki i kolegów co zrobić z tym fantem.. Pscółki wykopały sobie dziurki w dole który jest docelowo przeznaczony na taras notabene zamierzam ukończyć go w lipcu,
Czy jest szansa na skuteczne przeniesienie pszczół lub ich kokonów w bezpieczne miejsce? w najbliższym terminie, czy niestety będę musiał popełnić zbrodnię
i pytanie techniczne czy Pieńiek musi być przewiercony na wylot czy po prostu nawiercenie dziur załatwi sprawę...
Pozdrawiam
Z uwagą śledzę ten wątek z racji tego że w centrum Krakowa w moim mikroskopijnym ogródku założyły gniazdko pscółki (w ilosci szt6)
Zamierzam dziś zbudować im domek z pnia topoli i odrobiny gliny( przedstawię dokumentację fotograficzną na forum).
Ja wiem termin dość późny na taką operację ale tak wyszło. Natomiast mam spory problem i tu zapytowywuję koleżanki i kolegów co zrobić z tym fantem.. Pscółki wykopały sobie dziurki w dole który jest docelowo przeznaczony na taras notabene zamierzam ukończyć go w lipcu,
Czy jest szansa na skuteczne przeniesienie pszczół lub ich kokonów w bezpieczne miejsce? w najbliższym terminie, czy niestety będę musiał popełnić zbrodnię
i pytanie techniczne czy Pieńiek musi być przewiercony na wylot czy po prostu nawiercenie dziur załatwi sprawę...
Pozdrawiam
Zainteresowań brak. Mam tylko kilka pasji...
- bartecb
- 10p - Początkujący
zgodnie z obietnicą zamieszczam fotki domku dla pszczółek
http://img638.imageshack.us/i/dsc02832l.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/6858/dsc0283v.jpg
pozdrawiam
Za wszelkie problemy z wyświetlaniem zdjęć przepraszam jestem laikiem ale się uczę
http://img638.imageshack.us/i/dsc02832l.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/6858/dsc0283v.jpg
pozdrawiam
Za wszelkie problemy z wyświetlaniem zdjęć przepraszam jestem laikiem ale się uczę
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
a czego te większe dziury zatkałeś -trzeba tam tez zrobić dziury ok 1cm średnicy,co do tych gniazd pszczółek w tym dole to niestety czeka je eksterminacja- sprawa jest bardzo prosta- teraz nie ma kokonów do przeniesienia samych pszczół nie przeniesiesz bo niby jak- poza tym jest bardzo prawdopodobne że te twoje pszczoły nalezą do któregoś z gatunków mieszkających w ziemi a jeżeli tak to one tego twojego domku i tak nie zasiedlą- trzeba im zrobić podobne miejsce do tego w którym mieszkają obecnie w bardziej słonecznym miejscu jak to gdzie mają gniazda teraz to może się same przesiedlą
- bartecb
- 10p - Początkujący
To tylko fotografia fałszuje obraz. Niektóre dziury nawiercałem na głębokość ok 1 cm frezem do drzewa... ot takie balkoniki ;) wszystkie są wiercone wiertłem od fi 7 do 10 mm. Hmm a moze by tak wykopać delikutaśnie bryłę ziemi i przenieść gotowca w bezpieczne miejsce? spróbować warto. To tylko odrobina wysiłku
-
Taką rzecz można oczywiście zrobić ale może Ci się to wszystko rozsypać o ile ziemia nie jest zwięzła,poza tym taka bryła będzie trochę ważyć -trzeba wydłubać bryłę o grubości ok 25cm- ja jak zrobiłem ściankę 1m wysokości,45cm szeroka i ok30cm w głąb to się szczerze zdziwiłem masą tego ustrojstwa ogólnie rzecz biorąc coś jakby 2 wiadra betonu dlatego tez trzeba takie ścianki zawsze tworzyć w miejscu docelowym bo może się okazać ze czegoś takiego nie damy razy ruszyć z miejsca. Ja planuję jeszcze w tym roku zrobić sobie ściankę gliniana taką z 1,5m wysoką i ze 2 m szeroką-sprawa jest prosta- więcej gatunków pszczółek w czymś takim mieszka i fajniej się obserwuje
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiedzcie proszę , do kiedy można wieszać te rurki i czy można je jeszcze przewiesić. Miałam pod altaną , gdzie słońce było po południu i wydawało mi sie , że nie ma zainteresowania , jak zdjęłam to jedna - tylko jedna jest zaklejona i przewiesiłam ją z drugiej strony altanki, gdzie od rana jest słońce. Zrobiłam też kilka nowych z lubczyku , bo gdzieś tam ktos pisał , ale nie wiem czy dobrze zrobiłam.
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam serdecznie
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Moich murarek już nie ma....
Rurki zasklepione, oczywiście nie wszystkie ale nie widzę by jakieś tam jeszcze krążyły.
Rurki zasklepione, oczywiście nie wszystkie ale nie widzę by jakieś tam jeszcze krążyły.
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
U mnie też już murarek nie ma , ale jest zaklejonych 18 rurek
-
u mnie przed wczoraj 2 ostatnie jeszcze widziałem ale to juz naprawdę końcówka -teraz przychodzi czas gatunków letnich
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
U mnie nadal działają i to tylko 2 samiczki a zasiedliły w sumie 8 rurek
Jak dobrze pójdzie za rok hodowla się ładnie rozwinie.
Udało mi się jedną przyłapać na zaklejaniu rurki, tak się prezentuje:
To chyba jaki inny gatunek murarki, nie ma rudego koloru...
Jak dobrze pójdzie za rok hodowla się ładnie rozwinie.
Udało mi się jedną przyłapać na zaklejaniu rurki, tak się prezentuje:
To chyba jaki inny gatunek murarki, nie ma rudego koloru...
Pozdrawiam, Maciek.