Piórkówki ( Rozplenice) Pennisetum
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piórkówki ( Rozplenice) Pennisetum
Z traw oprócz trawnika mam tylko Rozplenicę japońską ( Pennisetum alopecuroides).Przetrwała u mnie zimę i właśnie się gramoli powoli- jak troszkę więcej jej wyjdzie wkleję zdjęcie, chwilowo pokazuję ubiegłoroczne Rośnie w centralnym punkcie skalniaka, na słoneczku.Wiosną suchą kępę przycięłam nisko nad ziemią.
Krysiu, Małgosiu macie rację. Moja trawa to faktycznie Pennisetum setaceum "Rubrum". Już o niej poczytałem i faktycznie identyczna jak moja. Małgosiu Twoja trawa jest inna, bez dwóch zdań.
Trochę się zasmuciłem, bo moja jest jednoroczna, gdybym wiedział bym jej nie kupował. Teraz wolę wydawać na wieloletnie a dopiero później na jakieś ciekawe jednoroczne
Zobaczymy, bo może uda mi się ją przetrzymać przez zimę, ale za bardzo w to nie wierzę.
Bardzo dziękuję za identyfikację
Trochę się zasmuciłem, bo moja jest jednoroczna, gdybym wiedział bym jej nie kupował. Teraz wolę wydawać na wieloletnie a dopiero później na jakieś ciekawe jednoroczne
Zobaczymy, bo może uda mi się ją przetrzymać przez zimę, ale za bardzo w to nie wierzę.
Bardzo dziękuję za identyfikację
Rozplenica japońska (Pennisetum alopecuroides)
To Rozplenica japońska Pennisetum alopecuroides- jedna z moich ulubionych traw:)
Oj, piękna, piękna. A tu moje rozplenice:
LATO
JESIEŃ:
prawie ZIMA:
to jeden z moich ulubionych "obiektów" do fotografowania w ogrodzie :
No dobrze, dobrze już nie będę....
.... ale jeszcze tylko to wkleję:
...i jeszcze to, ale obiecuję, że już ostatnie
Pozdrawiam
M.
Oj, piękna, piękna. A tu moje rozplenice:
LATO
JESIEŃ:
prawie ZIMA:
to jeden z moich ulubionych "obiektów" do fotografowania w ogrodzie :
No dobrze, dobrze już nie będę....
.... ale jeszcze tylko to wkleję:
...i jeszcze to, ale obiecuję, że już ostatnie
Pozdrawiam
M.
Kiedy wysiać nasiona rozplenicy japońskiej?
Mam piękną rozplennicę japońską i jestem ciekaw czy Ktoś próbował rozmnożyć ją z nasion.Jeżeli tak to proszę o poradę .