Jagoda kamczacka cz. 1
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka
Ale michy owoców !! I to z 3 krzaczków
Ja mam 4, s starsze i jeden młodszy, nie wiem czy ma jakieś owoce, muszę podejrzeć. No ale u mnie nie ma co liczyć na taaaakie michy mimo, że krzewy wielgaśnie... Busz się zrobił straszliwy nie wiem sama co wyciąć co zostawić po owocowaniu, ale wyciąć sporo muszę koniecznie. Jutro chyba zrobię pierwszy zbiór, do tej pory oberwałam tylko kilka pojedynczych jagódek.
Ja mam 4, s starsze i jeden młodszy, nie wiem czy ma jakieś owoce, muszę podejrzeć. No ale u mnie nie ma co liczyć na taaaakie michy mimo, że krzewy wielgaśnie... Busz się zrobił straszliwy nie wiem sama co wyciąć co zostawić po owocowaniu, ale wyciąć sporo muszę koniecznie. Jutro chyba zrobię pierwszy zbiór, do tej pory oberwałam tylko kilka pojedynczych jagódek.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U znajomego obserwuję kamczatkę.Krzak ogromny a owoców tyle co kot naplakał.Może taka(mało ciekawa)odmiana?A może wymaga cięcia?
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Objadłam się właśnie owocami Duetu (to ten o okrągłych liściach) - wg mnie są najsmaczniejsze. Może nie tak duże jak owoce Kariny, ale zdecydowanie słodsze! Goryczka ledwie wyczuwalna, zupełnie nieprzeszkadzająca. Dosadzam jeszcze jeden (trzeci) krzew tej odmianyFallenangelv pisze:Dominika napisz co nieco o tych odmianach kamczatki co masz,bo ja na razie mam tylko borówkę.A na jesieni zamierzam posadzić kamczatkę i nie wiem nic o niej(tzn wymagania znam ale odmian nie).
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
aguskac pisze:Ale michy owoców !! I to z 3 krzaczków
Jeśli chodzi o ilość to byłoby więcej gdyby tak strasznie nie opadały Natomiast w kwestii pielęgnacji krzewów to naprawdę nic z nimi nie robię specjalnego ( co prawda glebę mam dosyć kwaśną) ,wiosną sypnęłam trochę nawozu tego samego co pod borówki i do tej pory nie cięłam. Teraz będę musiała chyba trochę przeciąć bo strasznie się zagęściły.Co do odmian to tak jak pisałam ..niestety nie znam.Fallenangelv pisze:U znajomego obserwuję kamczatkę.Krzak ogromny a owoców tyle co kot naplakał.Może taka(mało ciekawa)odmiana?A może wymaga cięcia?
P.S Z jagód zrobiłam dżem używając żel-fix'u 3:1 i muszę przyznać ,że wyszedł smaczny a goryczka zniknęła (prawie )
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Czytałam gdzieś zalecenia, żeby nie opóżniać zbioru jagody kamczackiej bo ten krzew ma tendencje do osypywania owoców.Tak , że to cecha genetyczna a nie błędy w uprawie.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Dominika o to mi chodziło ja lubię słodkie.Duet idzie na listę zakupów tylko co do niego żeby był duet?
Witam, przeczytałam wątek i też postanowiłam zakupić te jagódki. Po kilkunastu stronach lektury wywnioskowałam, że Duet jest najlepszy, potem Karina i Atut. Dobrze wnioskuję? Martwi mnie tylko jedna rzecz: zbiór. Jak pod takie gęste krzaki rozkładacie folię i wyciągacie z owocami? Mógłby ktoś zdjęcie zrobić, jeśli nie jest już po zbiorze.
Pozdrawiam serdecznie,
- dominikams
Robert, do Duetu polecają Atut (ten jest kwaskowy, przynajmniej u mnie, może to nie Atut? Kupowałam je razem, z jednego źródła). U mnie były problemy z zapylaniem rok temu - kwitły w zupełnie innych terminach - Atut dużo wcześniej, więc owoców było niewiele. W tym roku porządnie kwitła już Karina i Sinogłaska, którą dokupiłam jako zapylacz. I w ogóle były mniejsze różnice w porach kwitnienia. Duet kwitnie najpóźniej, najpóźniej też dojrzewają owoce.
Mam zamiar dosadzić trzeci krzew tej odmiany, czyli będę mieć 6 krzewów. Duet u mnie wolno rośnie - jest rozłożysty i niski, przyrosty są małe. Nie wiem, czy tak ma być. Liście są zupełnie inne niż innych odmian - jajowato-okrągłe, z tego co kojarzę, dość ciemne.
Kajo - Karina jednak jest dość kwaśna, myślałam, że to kwestia zbyt szybkiego zbioru, ale ostatnio znalazłam jakiś owoc, dojrzały był na pewno, ale dalej kwasek. Myślę, że ona to raczej na przetwory, lub do jedzenia z cukrem. Zaletą jest wczesne dojrzewanie, bardzo duże owoce, jak już pisałam wcześniej, no i goryczka też delikatna, nieprzeszkadzająca. Owoce z tych krzewów (oprócz Sinogłaski - ale tej nie jem, bo mi nie smakuje) nie opadają za bardzo. Ja nie rozkładałam folii, trochę owoców było na ziemi, ale niewiele.
Mam zamiar dosadzić trzeci krzew tej odmiany, czyli będę mieć 6 krzewów. Duet u mnie wolno rośnie - jest rozłożysty i niski, przyrosty są małe. Nie wiem, czy tak ma być. Liście są zupełnie inne niż innych odmian - jajowato-okrągłe, z tego co kojarzę, dość ciemne.
Kajo - Karina jednak jest dość kwaśna, myślałam, że to kwestia zbyt szybkiego zbioru, ale ostatnio znalazłam jakiś owoc, dojrzały był na pewno, ale dalej kwasek. Myślę, że ona to raczej na przetwory, lub do jedzenia z cukrem. Zaletą jest wczesne dojrzewanie, bardzo duże owoce, jak już pisałam wcześniej, no i goryczka też delikatna, nieprzeszkadzająca. Owoce z tych krzewów (oprócz Sinogłaski - ale tej nie jem, bo mi nie smakuje) nie opadają za bardzo. Ja nie rozkładałam folii, trochę owoców było na ziemi, ale niewiele.
Ja także po przeczytaniu wątku zaraz wybieram się na zakupy
Dziękuję Dominikams. Ale bez Kariny sam duet i atut będą mieć problemy z zapyleniem? Widać bez kobiety się nie obejdzie.
Pozdrawiam serdecznie,
- dominikams
Trudno powiedzieć, jak krzewy wejdą w pełnię owocowania - bo kwitnienie jagody jest dość mocno rozciągnięte w czasie. Zawsze możesz dokupić jeszcze jedną odmianę, jeśli się ta parka nie sprawdzi...
A ja mam na krzaku jedną jagódkę i pięć osób sie na nią czai W końcu spadnie i nie zje jej nikt.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie to samoPESTKA@ pisze:A ja mam na krzaku jedną jagódkę i pięć osób sie na nią czai W końcu spadnie i nie zje jej nikt.
tyle że tylko 2 osoby o niej wiedzą :>
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla