Kwiatki u Agnezji
- Agnezja
- 200p
- Od: 7 lis 2009, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiatki u Agnezji
Dziękuję bardzo wszystkim odwiedzającym.
Przybyło mi kilka nowych hojek, maluchy ale dziarskie:
calistophylla od Toski,
niesamowita caudata
finlasyonii
hasseltii
ovalifolia także od Tosi
aff.fungii
tjadasmalangensis
ariadna ładnie już się rozrasta, aura jej chyba sprzyja
szczawik też uśmiechnął się kwiatkami
a tutaj jestem w lekkim szoku, bo po przycięciu kosmetycznym, pozawijaniu w różne strony starego scindapsusa/epipremnum, z jednej z łodyżek wyrosły takie dziwne, dla mnie śliczne listki, reszta jest typowo scindapsusowa.
.
Przybyło mi kilka nowych hojek, maluchy ale dziarskie:
calistophylla od Toski,
niesamowita caudata
finlasyonii
hasseltii
ovalifolia także od Tosi
aff.fungii
tjadasmalangensis
ariadna ładnie już się rozrasta, aura jej chyba sprzyja
szczawik też uśmiechnął się kwiatkami
a tutaj jestem w lekkim szoku, bo po przycięciu kosmetycznym, pozawijaniu w różne strony starego scindapsusa/epipremnum, z jednej z łodyżek wyrosły takie dziwne, dla mnie śliczne listki, reszta jest typowo scindapsusowa.
.
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
O wiedzę ze kolekcja hoj powiększa się w szybkim tempie
Same wspaniałości dołączył do kolekcji
Jeśli chodzi o epipremnum to takie odrosty to normalność Wystarczy ściąć czubek a roślinka raz dwa trzy się ładnie zagęszczaAgnezja pisze:a tutaj jestem w lekkim szoku, bo po przycięciu kosmetycznym, pozawijaniu w różne strony starego scindapsusa/epipremnum, z jednej z łodyżek wyrosły takie dziwne, dla mnie śliczne listki, reszta jest typowo scindapsusowa.
- Agnezja
- 200p
Dzięki za odwiedziny Andziax007.Andziax007 pisze:O wiedzę ze kolekcja hoj powiększa się w szybkim tempie
Jeśli chodzi o epipremnum to takie odrosty to normalność Wystarczy ściąć czubek a roślinka raz dwa trzy się ładnie zagęszczaAgnezja pisze:a tutaj jestem w lekkim szoku, bo po przycięciu kosmetycznym, pozawijaniu w różne strony starego scindapsusa/epipremnum, z jednej z łodyżek wyrosły takie dziwne, dla mnie śliczne listki, reszta jest typowo scindapsusowa.
Najlepsze jest to, że jako dłuuuga roślinka, w taki fajny sposób ciapata nie była ;), zrobiłam z niej eksperymentalnie kilka sadzonek z gołych pędów, na żadnym z młodych listków nie ma tego kosmicznego nakrapiania, poradźcie, czy, żeby zachować taki wygląd listków muszę ten 'kosmiczny' pęd oddzielać od rośliny matecznej?
P>S> Chyba zapomniałam dodać, że ta na zdjęciu to jest właśnie roślina mateczna.;)
Trochę zieleniny:
- Andziax007
- Kontakt:
Mój taki nakrapiany jest od maleńkości....jakiś czas temu musiałam odmłodzić całą roślinkę bo prawdopodobnie ją zalałam i marniała mi z każdym dniem coraz bardziej aż zostały się łyse pędy....szkoda mi było bo w doniczce były 3 pędy które miały po 4m długości
Nie chciałam całkiem stracić jej więc wszystkie pędy pocięłam na mniejsze (było tego trochę)....ukorzeniłam w wodzie i wszystkie łyse pędy puściły odrosty, niektóre nawet miały po 2
Większość wydałam a sobie zostawiłam tylko 4 i teraz ładnie rośnie
Ja zauważyłam że wybarwienie listków u tej odmiany (zresztą tak jak i u wszystkich) zależy od ilości światła jakie dociera do rośliny
Moje epi tak kiedyś wyglądało nim mi zmarniał i go pocięłam....
Nie chciałam całkiem stracić jej więc wszystkie pędy pocięłam na mniejsze (było tego trochę)....ukorzeniłam w wodzie i wszystkie łyse pędy puściły odrosty, niektóre nawet miały po 2
Większość wydałam a sobie zostawiłam tylko 4 i teraz ładnie rośnie
Chodzi Ci o ten młody pęd Jeśli tak to nie musiszAgnezja pisze: poradźcie, czy, żeby zachować taki wygląd listków muszę ten 'kosmiczny' pęd oddzielać od rośliny matecznej?
Ja zauważyłam że wybarwienie listków u tej odmiany (zresztą tak jak i u wszystkich) zależy od ilości światła jakie dociera do rośliny
Moje epi tak kiedyś wyglądało nim mi zmarniał i go pocięłam....
- Agnezja
- 200p
Nie mam fotki swojej roślinki z 'przed odmładzania', ale była bardzo podobna do Twojej, niestety ostatniej zimy miała za zimno i dopiero w tym roku na wiosnę robiłam nowe sadzonki, a mateczną posadziłam w dużej doniczce(jutro w dzień pstryknę fotkę całej), poza tym, jej nieliczne, ale długie pędy, które wyrastały z pędu głównego('pnia') pozawijałam trochę jako okłady i z jednego z takich okładów wyrastaja takie fajne listki, które strasznie mi się spodobały, wszystkie na razie 4 są identycznie kosmiczne! boję się tylko, żeby nie straciły tego wzorku.
- Andziax007
- Kontakt:
Nie powinny stracić....bynajmniej jest tak z moimAgnezja pisze: boję się tylko, żeby nie straciły tego wzorku.
Jest jeszcze odmiana która ma całkiem zielone liście a mianowicie Epipremnum pinnatum.
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Agnezjo , cieszę się że do Ciebie zajrzałam bo mnóstwo cudownych hojek się naoglądałam, achh wszystkie te co bym chciała mieć
- Agnezja
- 200p
Witaj anetta, niedawno miałam kilka sztuk, teraz to już liczba zakrawa na wariactwo,;) poza tym odmian jest tyle, że czasem trudno spać spokojnie jak zdarza się okazja kupna tej, która spędza sen z powiek.anetta pisze:Witaj Agnezjo , cieszę się że do Ciebie zajrzałam bo mnóstwo cudownych hojek się naoglądałam, achh wszystkie te co bym chciała mieć
Andziax007, epi zostawię w takim razie tak jak jest i nie będę nic rozdzielać, dzięki!
- chan-dzia
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hojki śliczne ,takich cudaków to jeszcze nie widziałam
- Agnezja
- 200p
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maluszki ale śliczne są,dużo wdzięku w sobie mają,szczawik przepiękny z liści i kwiatków.
- Andziax007
- Kontakt:
Ja myślę że to epi ma mniej światła żeby się tak wyraziście wybarwić
I kolejne dwie hoje piękniutkie
I kolejne dwie hoje piękniutkie