Moje kwiaty w hydroponice
Re: Moje kwiaty w hydroponice
A Jaka woda podlewacie? Deszczowa? Kranowa? Odstana?
Ja wlasnie przesadzam do hydro pnacze ktore juz kwitlo.. zobaczymy co przyniesie
Ja wlasnie przesadzam do hydro pnacze ktore juz kwitlo.. zobaczymy co przyniesie
- Kasia.N
- 1000p
- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli nawozisz nawozem przeznaczonym do uprawy hydroponicznej to jak najbardziej 'kranówa' jest wskazana. Jeśli nawozami przeznaczonymi do roślin ziemnych to miękka (przegotowana, przefiltrowana itp)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
Ja tam do swoich roslin staram sie podlewac odstana.. Ale wyniosla mnie pierwsza inwestycja chyba 30 zł
To ladnie :P a i jeszcze keramzyt.. tu 2 zl tu 3zl i sie zbierze 

- Kasia.N
- 1000p
Ale jeśli nawozisz rośliny nawozem przeznaczonym do roślin w hydro to podlewa się twardą wodą.Konrad_91 pisze:Ja tam do swoich roslin staram sie podlewac odstana.
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
No Dzięki za rady.. Ale mam tez w ziemi.. i jak ta uprawa mi wypali.. to pomalu będę przenosil je do hydro
Bo tylko ziemia mi sie plata na parapecie 

- Kasia.N
- 1000p
Ja bym nie przesadzała tak z przenoszeniem, po pierwsze zależy jakie rośliny i jak duże. Z doświadczenia podpowiem, ze te które łatwo ukorzenić (np epipremnum, filodendron, draceny, maranty itp) to lepiej uciąć pędy, ukorzenić w wodzie lub wilgotnym granulacie i nie będzie problemu 

Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
To sa mlode roslinki... tylko ze z dwie maja ponad rok chyba
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
Widzę że dyskusja rozgorzała i na większość pytań dostałeś Konrad odpowiedż od Kasi.Podzielam jej zdanie.
Ja podlewam wodą przefiltrowaną i zaprzestałam używania nawozu do hydroponiki ponieważ nie zauważyłam żadnej różnicy miedzy nawożem do uprawy ziemnej i hydroponicznej ,poza mniejszą częstotliwością używania tego ostatniego i wyższą ceną.
Kasiu dziękuję za cenne informacje dot .storczyka będę o nich pamiętała kiedy kupię następnego.Wskazników używamy do tego samego celu
.Jeszcze jedno pytanko jak długo zajmujesz się hydroponiką?
Konrad mam małą radę.Jeżeli będziesz przesadzał stare ,już kwitnące pnącze z ziemi do hydro,utnij i ukorzeń na wszelki wypadek małą sadzonkę .Pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu korzeni z ziemi.
Życzę powodzenia.
Ja podlewam wodą przefiltrowaną i zaprzestałam używania nawozu do hydroponiki ponieważ nie zauważyłam żadnej różnicy miedzy nawożem do uprawy ziemnej i hydroponicznej ,poza mniejszą częstotliwością używania tego ostatniego i wyższą ceną.
Kasiu dziękuję za cenne informacje dot .storczyka będę o nich pamiętała kiedy kupię następnego.Wskazników używamy do tego samego celu

Konrad mam małą radę.Jeżeli będziesz przesadzał stare ,już kwitnące pnącze z ziemi do hydro,utnij i ukorzeń na wszelki wypadek małą sadzonkę .Pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu korzeni z ziemi.
Życzę powodzenia.

Pnacze, ma pare miesiecy, chyba 2.. wiec moze da rade ?: )
- Teresa600
Konrad ,takie 2 miesięczne z pewnością da radę.Trzymam kciuki 

- Teresa600
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
Paproć bardzo dużo podrosła przez półtora roku
Piękny biały nowy fiołeczek

Piękny biały nowy fiołeczek

- Teresa600
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Budowa kwiatuszka jest fantastyczna ale nie myślałam,że Was tak rozśmieszy...diament pisze: Aniu szukałam i szukałam o co chodzi z tym językiem ale masz rację to jest język
A z drugiej strony gratuluję wyobraźni i świetnego poczucia humoru.
Odnośnie storczyków mam pytanie - czym rożni sie uprawa w hydro od uprawy metodą semi - hydro ?
- Kasia.N
- 1000p
Teresa600 pisze: Jeszcze jedno pytanko jak długo zajmujesz się hydroponiką?
Teresko, ok 3 lat.
Z tego co wiem, to w semi-hydro korzenie rośliny nie dotykają wody stojącej w doniczce (tak jak dzieje się to w przypadku uprawy hydroponicznej), do tego sposobu uprawy stosuje się wysokie doniczki z otworami odpływowymi na ściance doniczki a nie na dnie.christinkrysia pisze:
Odnośnie storczyków mam pytanie - czym rożni sie uprawa w hydro od uprawy metodą semi - hydro ?
Często stosuje się ten sposób do ratowania chorych storczyków.
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe