Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Storczyki Anusski

Post »

Anusska ślicznie Ci vandy zakwitły !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anusska pisze:Kąpię :)
Wiem, że u Ciebie to [podlewanie] najbardziej zdaje egzamin, ale mimo wszystko więcej osób moczy niż podlewa storczyki, dlatego tak napisałam. Ale kiedyś też moczyłaś storczyki, prawda? Tylko z powodu powiększającej się kolekcji porzuciłaś ten sposób?
Nie, Phal. i innych doniczkowych nigdy nie kąpałam, kąpię tylko Vandowate, bo są bez podłoża. Od początku, nawet jak miałam 1 storczyka, zawsze podlewałam. Może dlatego, że wczesniej mialam zwykłe kwiatki i je też podlewałam, tylko storczyki podlewałam najpierw przegotowaną, później deszczówką, ale z niej zrezygnowałam jak zaczęły usychać i teraz używam wody ze studni. A podlewanie u mnie dobrze się sprawdza, tylko trzeba uważac, żeby nie nalać wody między liścia. Tak poza tym jest to sposób bardzo szybki i zapewnia dobre nawodnienie. Gdybym miała iles dni bez przerwy siedzieć i kąpac to bym oszalała... Zwłaszcza, ze tyle wody bym musiała zmarnować, a ja jestem bardzo oszczędna i jedną wode trzymam cały czas, tylko dolewam świezej, jak trochę ubędzie. Kapię w tym Vandy, trochę zużywam dla Phal. (znaczy nie troche, bo z pół wiadra, Phal. jest ponad 70).
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ja jak Dusia tylko podlewam, jak moczyłam dużo storczyków mi kiepsko rosło.
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu,posłucham Twojej i nie tylko Twojej rady i nie będę przesadzała tego storczyka :D Zdaję się całkowicie na Was,bo doświadczenia ze storczykami nie mam :roll:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu, wreszcie dotarłam do Ciebie :)
Najpierw 'achy i ochy' dla Vand i Ascocendy. Ja ich nigdy nie będę miała, więc napawam się pięknem tych kwitnieńu u Ciebie ;:226

A z ogromnym zainteresowaniem czekam na kwitnienie Schoenorchis fragrans. Ostatnie zdjęcie pączków pokazałaś 12 czerwca.
Trochę to trwa, ale muszę uzbroić się w cierpliwość :wink:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dziękuję Wam za odwiedziny :)

Mała Mi, dzięki ;:196

Dusiu, Trzynastko, na razie tylko jednego próbuję podlewać, jak dotąd wypuścił pęd boczny i czekam na rozwinięcie się pączków :)

Edyta 74, miło mi :) Mam nadzieję, że wyjdzie mu to na dobre, chociaż mogę powiedzieć, że na 99,9% tak będzie i może zakwitnie niedługo... ? :wink: W końcu storczyki lubią taką ciasnotę miedzy korzeniami.

Asiu, szkoda, że nie będziesz mieć Vandy. Ale jeśli to z braku miejsca, to pamiętaj, że zawsze da się coś wykombinować, choćby zakupić miniaturową odmianę wandowatej i już! :lol:
Schoenorchis fragrans, o dziwo, jakoś się nie spieszy z rozwinięciem pączków - na razie urosły mu tylko dzióbki od dołu. Ale pączki nabrzmiewają, więc... :roll:

Tak po cichutku jeszcze Wam powiem, że chyba coś się zaczyna dziać z Haraella odorata i Pteroceras teres i zakwitną... ale Ciii, żeby nie zapeszyć! :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, Trzynastko, na razie tylko jednego próbuję podlewać, jak dotąd wypuścił pęd boczny i czekam na rozwinięcie się pączków
Podlewanie jest dobre, więc pewnie storczyk bedzie rósł tak jak powinien :). Co do kąpania, jeśli się ma mało storczyków, to jakoś się daje radę, ale jak się ma powyżej 100 to się już zwyczajnie nie chce, bo trzeba by kilka dni nic tylko siedzieć i moczyć każdego. Ta metoda bardzo się sprawdza w przypadku Vand, ale ich nie trzeba za bardzo pilnować, wsadzam ich korzenie do wiadra i kilka godzin sobie tak siedzą.

I fajnie, że nawet takie wymyślne storczyki chcą u ciebie kwitnąć. Pewnie są troche inne w uprawie niż Phalaenopsis, nigdy się nie spotkałam z takimi odmianami, ponieważ wystawy skupiają się przede wszystkim na hybrydach typu Phalaenopsis, Paphiopedilum, Cambria, Dendrobium itp.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, nawet jak się ma w mieszkaniu 107 storczyków (jak u mnie), to i tak się dla nich robi to, co się uważa za słuszne dla nich, a nie dla nas :wink: Od kilku lat, kiedy storczyków było kilkanaście, były u mnie moczone i tak zostało, bo orchideom to odpowiada. Ale jak wolisz podlewać niż moczyć i rosną u Ciebie, to możesz przecież tak robić :)

Dzisiaj już mogę powiedzieć prawie ze 100% pewnością, że Haraella odorata wypuszcza pęd, a Pteroceras teres ma 3 zawiązki pędów kwiatowych ;:138

P.S. Według mnie one nie są jakieś wymyślne, tylko normalne, ale może to kwestia przyzwyczajenia do nich... :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twoja mama też zbiera storczyki?
A napisałam wymyślne, ponieważ z takimi odmianami nie spotykam się na codzień, nawet na wystawach nigdy takich nie było. Co do podlewania, z tego co zauważyłam, dla roślin także jest dobre, więc nie mają u mnie źle. Staram się im zapewnić jak najlepsze warunki w miarę mozliwości, bo np. orchidarium raczej nieprędko dostaną. Ale ostatnio oje botaniczne dobrze rosna i bez niego, wystarczy spojrzeć na tetraspisa. Masz tetraspisa w swojej kolekcji? A jak tam penang girl?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Tak, razem zbieramy i łącznie mamy cztery parapety z podwójnymi oknami zapchane i jeden stolik :)
Phal. tetraspis nie mam w swojej kolekcji. Właściwie to mam w mieszkaniu, ale bezpośrednio nie jest on mój :lol: Obecnie kwitnie i ma kilka pączków.
Phal. Penang Girl wypuszcza listka i korzonki, a jej ogólny stan jest b. dobry - jak na razie szkoda mi tylko, że pęd, który wyrósł u niej wiosną, najprawdopodobniej zgnił :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Tak, razem zbieramy i łącznie mamy cztery parapety z podwójnymi oknami zapchane i jeden stolik :)
Phal. tetraspis nie mam w swojej kolekcji. Właściwie to mam w mieszkaniu, ale bezpośrednio nie jest on mój :lol: Obecnie kwitnie i ma kilka pączków.
Phal. Penang Girl wypuszcza listka i korzonki, a jej ogólny stan jest b. dobry - jak na razie szkoda mi tylko, że pęd, który wyrósł u niej wiosną, najprawdopodobniej zgnił :(
A pokażesz zdjęcie tego tetraspisa? A twoja mama ma jeszcze jakieś inne botaniczne Phalaenopsis?
A twój penang girl pewnie jeszcze kiedyś puści ci pędzik. Może do tego, co był, dostała się woda i ugnił, bo sam z siebie to raczej nie powinien. Ale mogło byc gorzej, mogła zgnić cała roślina, a pędzik zawsze może wyjść drugi.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Śliczne kwitnienia Gratuluję ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, zdjęcia raczej nie pokażę, a moja mama ma inne botaniki. Pędu u Phal. Penang Girl zapewne zgnił z braku ruchu powietrza.

Iwko, dziękuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”