Cymbidium - uprawa
- Seyene
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 mar 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cymbidium
Ta choroba to grzybowa plamistość liści - przeszłam to z moim cymbidium, które miało dokładnie takie same plamy i jest obecnie w reanimacji po tej chorobie.
Najprawdopodobniej jest to skutek przelania. Wykonaj oprysk preparatem Score lub Topsin co 7 dni (3 opryski). Rozwój choroby powinien zostać zahamowany, niestety plamy już nie znikną.
Pamiętaj o właściwej pielęgnacji - cymbidia podlewamy metodą kieliszkową po ściankach doniczki, nie lubią nadmiaru wilgoci.
Najprawdopodobniej jest to skutek przelania. Wykonaj oprysk preparatem Score lub Topsin co 7 dni (3 opryski). Rozwój choroby powinien zostać zahamowany, niestety plamy już nie znikną.
Pamiętaj o właściwej pielęgnacji - cymbidia podlewamy metodą kieliszkową po ściankach doniczki, nie lubią nadmiaru wilgoci.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lut 2010, o 01:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam serdecznie Jestem nowa na forum,posiadam 8 storczykow,w tym cymbidium,i znim mam problem.Jest piekny ,duzy,kupilam go we wrzesniu tamtego roku,przekwitl w listopadzie,i od tamtego czasu pieknie puszcza nowe bulwy,jednak kwiatow niet To jednak moge przebolec,lecz od 2 miesiecy koncowki lisci brazowieja,a pod spodem zbiera sie kropelka lepkiej,brazowej cieczy.Czy ktos sie orietuje co to?
I jeszcze jedno pytanko,moje phanelopsisy nie maja okresu spoczynku. Mieszkam w Irlandi,i tu chyba ten klimat im pasuje,bo jak tylko jedne kwiaty przekwitaja, to w miedzyczasie juz puszczaja nowe odrosty i pedy ,o lisciach nie wspomne, i tak juz od 2 lat Dla mnie super,tylko 3 z nich musze przesadzic, bo kwiatostany maja juz bardzo duze i lisci kupe ,i przewracaja mi sie po prostu. Nie moga ustac same w doniczce! ;:149 Moze guru storczykow, Jovanka ,podpowie mi, kiedy mam to zrobic?
I jeszcze jedno pytanko,moje phanelopsisy nie maja okresu spoczynku. Mieszkam w Irlandi,i tu chyba ten klimat im pasuje,bo jak tylko jedne kwiaty przekwitaja, to w miedzyczasie juz puszczaja nowe odrosty i pedy ,o lisciach nie wspomne, i tak juz od 2 lat Dla mnie super,tylko 3 z nich musze przesadzic, bo kwiatostany maja juz bardzo duze i lisci kupe ,i przewracaja mi sie po prostu. Nie moga ustac same w doniczce! ;:149 Moze guru storczykow, Jovanka ,podpowie mi, kiedy mam to zrobic?
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobra przeczytałam wątek i mam praktyczne pytanie.Czy komuś zakwitło Cymbidium w domu z własnej opieki??Ja sobie zakupiłam i nie wiem czy dobrze zrosłam, teraz tak się zastanawiam.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Myrtille, zakwitło Paru Forumowiczom. Na pewno Gosi<gogi>. Wejdź na Jej wątek i Poczytaj o nim.
- myrtille1986
- 1000p
To dobrze!!!Czyli się nie poddam.Zobaczymy co z tego wyjdzie!!!
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
ingga Cymidium lubi mieć ciasno a nawet bardzo ciasno w nogach.Twoja doniczka na pewno jest jeszcze wystarczająca dobra.A pseudobulwami nowymi się nie martw,one własnie tak wyrastają.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Ja też bym zostawiła, liście wyglądają bardzo zdrowo, ładnie zielone.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- ingga
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 10:27
- Kontakt:
Najchętniej bym zostawiła tak jak rośnie, bo po prostu nie wiem jak do tego przesadzania miałabym się zabrać.Grażyna Widera pisze:ingga Cymidium lubi mieć ciasno a nawet bardzo ciasno w nogach.Twoja doniczka na pewno jest jeszcze wystarczająca dobra.A pseudobulwami nowymi się nie martw,one własnie tak wyrastają.
Martwią mnie te krzywo rosnące pseudobulsy, bo liście zaczynają się uginać i boje się że będą się łamać.
Może spróbuje je jakoś podwiązać? - tylko jak?
igga moje równiez roście tak pod kątem i tez się zastanawiałam na przesadzeniem ale widzę,że dziewczyny odradzają , zastosuję się do tego. A napisz mi proszę jak dbasz o swoje cymbidium (gdzie je trzymasz, jak i co ile podlewasz). Jak długo je masz?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- myrtille1986
- 1000p
Cześć!!!
Ja w zeszłym tygodniu przesadziłam swoje Cymbidium.Jak do tej pory trzyma się nic nie marnieje!!!Jak chcesz zobaczyć wejdź na mój wątek.
Ja w zeszłym tygodniu przesadziłam swoje Cymbidium.Jak do tej pory trzyma się nic nie marnieje!!!Jak chcesz zobaczyć wejdź na mój wątek.
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Ja przesadzałam dokładnie tak jak napisano tu:
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/how2 ... index.html
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/how2 ... index.html
Pozdrawiam, Justyna
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Mala_Mi przeczytałam z wielką uwagą artykuł i....chyba mój egzemplarz <korzenie ma na wierzchu> nadaje się do przesadzenia. Tylko termin chyba już...za późno na przesadzanie. Poczekam do przyszłego roku.