Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam krąg (kręg?:P) w dosc zacienionym miejscu, ale przewiewnym, dlatego nie jest to podmokłe miejsce ani wilgotne. Suche ale pod drzewem. I tak raczej z nim nic nie zrobie, więc chcialbym odmalowac i zrobic w nim kompost. Czy uwazacie ze to dobre miejsce?
Awatar użytkownika
felo
100p
100p
Od: 1 gru 2005, o 08:51

Post »

Witam
Kiedy należy mierzyć pH materiału kompostowanego?Zaraz po ułożeniu pryzmy ? Czy za jakiś czas aż materiał sie troche rozłoży?Pytanie szczególnie kieruje do Nemo :lol:
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zmierzenie zaraz po ułożeniu nic Ci przecież nie da. Ja bym zmierzył na miesiąc, dwa przed użyciem kompostu i ewentualnie dosypał wapna w miare potrzeb.
pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

wronek89 pisze:Mam krąg (kręg?:P) w dosc zacienionym miejscu, ale przewiewnym, dlatego nie jest to podmokłe miejsce ani wilgotne. Suche ale pod drzewem. I tak raczej z nim nic nie zrobie, więc chcialbym odmalowac i zrobic w nim kompost. Czy uwazacie ze to dobre miejsce?
Oczywiście może być wykorzystany jako kompostownik. Ja jednak krąg wykorzystałem po zacementowaniu dna jako zbiornik wody.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kupiłem już farbę do betonu zeby go łądnie pomalować na zielono (dorobie jeszcze czerwone kwiatki). Krąg troche był krzywo, bo stał tam 15 lat juz, chciałem go wyprostować iiii sie rozpadł :D, wczoraj mialem go malować, a wyszło na to ze go dopiero posklejałem do kupy :P
zrobie zdjęcie przed i po :)
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Może lepiej jak ten krąg wkopiesz cały i do niego dorobisz pokrywę. Kompost będziesz wrzucać do niego i tak, ale na pokrywę możesz postawić np. wazon z kwiatem albo inną atrakcję działki.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Zosia098
50p
50p
Od: 24 kwie 2006, o 18:54

Kompost

Post »

Czy do kompostu można dodawać krowskie odchody - tzw krowie placki, czy przysypawać je zaraz ziemią lub chwastami?
A czy klącze perzu też można dodawać czy lepiej wysuszyć i spalić?
Pozdrawiam Zosia :D
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Kłącza perzu wysuszyć i spalić.
Ja krowiaka bym dołożyła i przykryła ziemią.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krowi placek jak najbardziej, ja bym dał rozcienczony.

Dzisiaj pomalowałem krąg, ale jeszcze nie jest gotowy, bo brakuje na nim małych detali :)

Odwiedzilem OBI w poszukiwaniu czegoś do kompostowania. Miałen nadzieje ze znajdę preparat Neudorfu i znalazłem. Obok było małe wiadereczko preparatu ekompost (ekompostownik), był dwa razy tanszy niz Neudorff, który kosztował az 20zł.

Są to m.in. bakterie, które przyspieszają rozkład, temperatura moze wtedy miec nawet 70 stopni.

Wygląda ciekawie. Zobacze czy działa dobrze. Więcej informacji wkrótce
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Re: Kompost - 2cz.(06.05-...)

Post »

Zosia098 pisze: A czy klącze perzu też można dodawać czy lepiej wysuszyć i spalić?
Pozdrawiam Zosia :D
Kłącza perzu, podobnie jak ostrożeń i mniszek palę. Ta plaga odrasta nawet z małego kawałka.
Awatar użytkownika
Zosia098
50p
50p

Post »

W upalną pogodę gracowałam ogród - na drugi dzień ścięte chwsty były już wyschnięte. Czy dodać je na pryzmę kompostową czy spalić?
Pozdrawiam Zosia
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Jak nie kwitły to do kompostu.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Zosia098
50p
50p

Post »

Nie kwitły - ale za to teraz już wiele chwastów kwitnie i mają już kłoski (nie nadążam gracować ogrodu). Moja Babcia wszystko wrzuca na swoja pryzmę - mówi, że i tak wkoło są łąki i chwast zawsze będzie rósł. Ja założę chyba jednak osobną pryzmę na te z nasionkami.
Pozdrawiam Zosia
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Babcia nie ma racji ale i tak zrobi po swojemu, bo to jest przywilej każdej babci. :lol:

Tobie natomiast nie radzę zakładać pryzmy kompostowej z chwastów z nasionami. Nasiona na pewno dojrzeją i poczekają, nawet kilka lat, na odpowiednie warunki do wykiełkowania.
Mietek.
Awatar użytkownika
Zosia098
50p
50p

Post »

Czy warto dodawać do kompostu małe jabłuszka, mirabelki, które psują sie pod drzewami ? Nie sposób abym je wszystkie przerobiła. Trochę się obawiam, że będę musiała potem walczyć z plagą małych sadzonek owocowych na ogrodzie.
Pozdrawiam Wszystkich
Zosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”