Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....

Post »

MałaRybka pisze:No dobrze, a jeśli zwapnuję ziemię to nie zaszkodzi to roslinom? Przecież nie wszystkie lubią wapienne podłoże. Wystarczy posypać czy lepiej przegrabić lub przekopać? Mam w domu dolomit. Nada się? Jak często trzeba wapnowac i ile tego sypać?
Jeżeli pod roślinki to tylko troszeczkę , a najlepiej podlewać , w wiadrze zalać wodą i potem rozcieńczać z wodą i podlewać
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sprawdziłam wczoraj kwasomierzem glebę. Ziemię pobierałam z miejsc gdzie są łączki skrzypu.Wynik: pH 7-8 . Tylko w jednym miejscu płyn zabrawił się na żółto czyli pH ok 5.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
genowefa
100p
100p
Od: 1 paź 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze chciałam zapytać o zasilanie dolistne czy popryskać nierozcieńczonym ,czy też 1;20?
Pozdrawiam -Gienia.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

genowefa pisze:Jeszcze chciałam zapytać o zasilanie dolistne czy popryskać nierozcieńczonym ,czy też 1;20?
Co to znaczy zasilanie dolistne ? Tak czy owak nigdy się nie używa gnojownika nierozcieńczonego. Można rozcieńczyć 1:10 skrzyp przeciwko chorobom wywołanym przez grzyby. Nie wiem jak się nazywają po polsku, np. pomidory czy ziemniaki często chorują, na początku maja plamy na liściach, później np.owoc pomidora czarnieje. Przyczyna możne być wilgoć i temperatura. Niestety moje ziemniaki są zaatakowane. :x. Tylko wydaje mi się ze te preparaty są skuteczne jak rośliny nie są zbytnio zaatakowane, niestety jeśli choroba będzie się szerzyć, trzeba sięgnąć po preparaty silniejsze.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

genowefa pisze:. Niestety moje ziemniaki są zaatakowane. :x. Tylko wydaje mi się ze te preparaty są skuteczne jak rośliny nie są zbytnio zaatakowane, niestety jeśli choroba będzie się szerzyć, trzeba sięgnąć po preparaty silniejsze.
Zaatakowane?, moje dopiero z ziemi wylazły
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Sprostuje, liście są zaatakowane. U nas klimat jest wilgotny tak wiec warzywa są podatne na choroby. W ubiegłym roku polowa pomidorów była chora w tym roku pyrki. Maz spryskał liście ziemniaków produktem który zostawia niebieskie plamy, mam nadzieje ze to coś pomorze. My ziemniaki mamy wczesne są już dobre na końcu lipca.
irenapak42
50p
50p
Od: 8 lut 2009, o 23:45

Post »

TA choroba to moja droga zaraza ziemniaczana-spróbuj opryskać gnojówką z pokrzyw,a na przyszłość nie sadź w takim zagęszczeniu.Tam gdzie dochodzi do ruchu powietrza występowanie chorób grzybowych ogranicza się do minimum.
irenapak42
50p
50p

Re:

Post »

moromik pisze:No więc... sama woda pomogła trochę, ale jednak nie do końca. Właśnie mam zrobioną świeżutką gnojówkę pokrzywowo-pomidorową, do tego dodam wyciąg z czosnku, napar z piołunu i trochę szarego mydła. Co myślicie o tej mieszance :lol: . Wszystko oczywiście rozcieńczone. Napiszę o efektach za parę dni. M.
Dawniej nasze babcie stosowały wodę z solą na szkodniki w kapuście.
Erazm pisze:Wskazane by było ją przykryć. Trzymaj to na dworze. Zalewamy zimną wodą. Zieleninę należy trochę rozdrobnić.
Wszelkie gnojówki najlepiej zalewać deszczówką.
wciornastek pisze:Mam do wszystkich entuzjastów ekologii pytanie. Czy wiecie jakie substancje z Waszych wywarów działaja na szkodniki i patogeny? Odpowiedź jest prosta, w wielu przypadkach dokładnie te same, które są w środkach chemicznych.
To tak na pocieszenie :wink:

Dorzucę więc do tego 1% roztwór oleju jadalnego (dowolnego) na mszyce. Tu mechanizm działania to zalepianie syfonów i przetchlinek. Nie niszczy wszystkich mszyc ale znacząco ogranicza ich wystepowanie.
Preparat z mydła zatyka im przewody pokarmowe-ma jednak wadę -działa także na sprzymierzeńców.
Mszyca pisze:Zielone, kwiatki, korzenie mniszka pocięłam na drobno, zalałam wodą. Zrobi się z tego gnojówka. Ale dręczy mnie pytanie : co zrobić z przefermentowaną masą ( są w niej pocięte korzenie)? Czy można wyrzucić ją na kompost? Czy mniszek nie odnowi się z tych pociętych korzeni? Proszę odpowiedzcie mi.
Możesz śmiało wrzucić na kompost,tylko tak w środkowej jego części aby w wyniku fermentacji obumarło to co żywe.
irenapak42
50p
50p

Re:

Post »

harlej1 pisze:czy oprócz skrzypu jest jeszczer jakis srodek na mączniaka roślin dyniowatych a szczególnie ogórków?
dodać wapno pod ogórki w postaci łagodnej tj.albo pod roślinę poprzedzającą ,albo w postaci popiołu drzewnego.
Krycha pisze:
MałaRybka pisze:No dobrze, a jeśli zwapnuję ziemię to nie zaszkodzi to roslinom? Przecież nie wszystkie lubią wapienne podłoże. Wystarczy posypać czy lepiej przegrabić lub przekopać? Mam w domu dolomit. Nada się? Jak często trzeba wapnowac i ile tego sypać?
Jeżeli pod roślinki to tylko troszeczkę , a najlepiej podlewać , w wiadrze zalać wodą i potem rozcieńczać z wodą i podlewać
A ja ci proponuję popiół drzewny-może być spod grilla albo spod pieca jeżeli opalasz drewnem.Jest bardzo dobry-zawiera wapń oraz resztę podstawowych składników.Ja stosuję cały rok na ogrodzie oraz do kompostu.Chcę zaznaczyć że w tym roku przeszłam całkowicie na biodynamikę w moim ogrodzie.Nie stosuję żadnych sztucznych preparatów,bazuję tylko i wyłącznie na produktach z ogrodu oraz odpadkach kuchennych.
Erazm pisze:Połyśnica marchwianka.
zapobieganie: rozkruszona mierzwa zmieszana z trocinami świeżo ściętego drzewa iglastego, którą rozsypać warstwą grubości około 1 cm w miedzyrzędziach, jak też znany powszechnie sposób wysadzania w miedzyrzędziach szczypiorku i dymki.
Jeszcze lepsze jest sadzenie współrzędne marchwi z porem.
Erazm pisze:Żywokost lekarski (symphnytum officinale)
Gnojówka: 1 kg świeżego ziela lub 150g suszu zalać 10 litrami wody i pozostawić na okres 3-6 tygodni. Po rozcieńczeniu w stężeniu 1 : 3 l wody opryskiwać glebę a w stężeniu 1 : 5 rośliny.
Pobudza do wzrostu rośliny i zabezpiecza przed chorobami. Dostarcza potasu.
Jak wygląda ta roślina: http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Symp ... cinale.htm
ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO PODZIELENIA SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI W TYM ZAKRESIE. Chemia owszem skutecznie zwalcza choroby i szkodniki, ale jak to wpływa na nasze zdrowie...
Ja dziś zrobiłam nastaw na gnojówkę 1/2 pokrzyw oraz 1/2 żywokostu.Podobno jest to idealna kombinacja zawierająca wszystko tak,jak w nawozie wieloskładnikowym.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Re:

Post »

aczy to prawda że fusy z kawy zakwaszają?

a jeżeli chodzi o pewność żeby mniszek się nie odnowił to wystarczy posypać solą
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Re:

Post »

irenapak42 pisze:
harlej1 pisze:czy oprócz skrzypu jest jeszczer jakis srodek na mączniaka roślin dyniowatych a szczególnie ogórków?
dodać wapno pod ogórki w postaci łagodnej tj.albo pod roślinę poprzedzającą ,albo w postaci popiołu drzewnego.
Czy można zaaplikować taki popiół już rosnącym ogórkom?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

patkaza pisze:aczy to prawda że fusy z kawy zakwaszają?

a jeżeli chodzi o pewność żeby mniszek się nie odnowił to wystarczy posypać solą
1. poczytaj w wątku, pisaliśmy o tym wielokrotnie :)
2. posypywanie solą czy to na mniszka, czy na ślimaki (bo i takie recepty na forum podawano) jest skuteczne, ale na całą ziemię w ogrodzie. Każdy jednak wybiera sam, czy chce mieć dobrą ziemię, czy słoną ziemię.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
irenapak42
50p
50p

Post »

Cebulla pisze:
irenapak42 pisze:
Czy można zaaplikować taki popiół już rosnącym ogórkom?
dzisiaj właśnie podsypałam ogórki oraz pomidory popiołem drzewnym a następnie dodałam kompostu i wszystko delikatnie przemieszałam-myślę że to im nie zaszkodzi a wręcz odwrotnie pomoże[ogórki oraz pomidory aby były jędrne i twarde potrzebują wapna].
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”