Moje kaktusy i sukulenty - basia57
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy i sukulenty
Oooooooooh!!! Co za biel
Tomku znamy się również z innego kaktusikowego forumblabla pisze:Znasz nazwy swoich roślinek czy je podać?
Dziękuję za nazwy moich kaktusików
Witam i dziękuję za miłe słowa pod adresem moich kłujących. To może jeszcze kilka fotek Echinopsis:wit
Jeszcze są pączusie , ale te jeszcze tyciu, tyciu maleńkie
Jeszcze są pączusie , ale te jeszcze tyciu, tyciu maleńkie
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mmmm... I co Vizir się reklamuje, że bielsze nie będzie?
Marzę, aby mój był już tych rozmiarów i zakwitł choć jednym kwiatem. Ile mają lat te multiplexy?
Marzę, aby mój był już tych rozmiarów i zakwitł choć jednym kwiatem. Ile mają lat te multiplexy?
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Bartek - tak po prawdzie to ja lat moim kaktusom nie liczę,ale po 5 to chyba mają . Na pewno zakwitną, moich nawet nie zimuję, a corocznie pięknie kwitną tak jak i mammillarie.
Moje nowe maleństwa wczoraj posadzone, Rebutia i Stapelia z wymiany oraz Ripsalis od teściowej:)
Nikt mnie nie lubi, nikt do mnie nie zagląda
- Artur89
A niech Ci będzie. Nie chciałem po raz kolejny wlecieć do czyjegoś wątku i na wstępie coś skrytykować. Sama chciałaś :P Aaa! xD Rebutia ma nieodpowiednie podłoże, to nie sukulent Musi być bardziej mineralne bo w niedługim czasie przy podlewaniu typu "A szkoda mi jej, taka biedna pomarszczona" najprawdopodobniej roślina zgnije i kaput zostanie pusta donica
-
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ehhh no... a ja tylko pogratuluje nowych nabytków ! Oby rosły jak na drożdżach (niezależnie od podłoża ) .
Hmmm nie martw się Basiu - na forum wszystkiego tyle, że człowiek nie nadąża ze wszystkim... Czasem już na napisanie posta nie starcza czasu... Ale wszystko jest do nadrobienia . Gwarantuje, że zaglądają, zaglądają i nawet lubią !
Hmmm nie martw się Basiu - na forum wszystkiego tyle, że człowiek nie nadąża ze wszystkim... Czasem już na napisanie posta nie starcza czasu... Ale wszystko jest do nadrobienia . Gwarantuje, że zaglądają, zaglądają i nawet lubią !
Pozdrawiam, Ania.
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Co ty Basiu mówisz, ja zaglądam ale nie zawsze zostawiam ślad swojej obecności Rebutia super, stapelka także mi się podoba
Oj Arturze, ależ to też sukulent każdy kaktus jest sukulentem, ale nie każdy sukulent jest kaktusem ;) Ale każdy wie o co chodzi ;) to takie przejęzyczenie :P Zgadzam się z tym co napisałeś, Basiu dosyp rebucji żwirku
Artur89 pisze:A niech Ci będzie. Nie chciałem po raz kolejny wlecieć do czyjegoś wątku i na wstępie coś skrytykować. Sama chciałaś :P Aaa! xD Rebutia ma nieodpowiednie podłoże, to nie sukulent Musi być bardziej mineralne bo w niedługim czasie przy podlewaniu typu "A szkoda mi jej, taka biedna pomarszczona" najprawdopodobniej roślina zgnije i kaput zostanie pusta donica
Oj Arturze, ależ to też sukulent każdy kaktus jest sukulentem, ale nie każdy sukulent jest kaktusem ;) Ale każdy wie o co chodzi ;) to takie przejęzyczenie :P Zgadzam się z tym co napisałeś, Basiu dosyp rebucji żwirku
- Artur89
Hehe, powiedziałbym inaczej: Dosyp uniwersalnej do żwiru, którego przecież ma być więcej. Ziemia to tylko 1/3-1/4 substratu. Co do sukulenta :P ale Rebutia należy do Cactaceae więc dla mnie to kaktus albo niech będzie sukulent łodygowy
- Delete
Sukulenty to rośliny, które przystosowały się do warunków środowiska gromadząc wodę w tkankach. Dzielą się właśnie na łodygowe (kaktusy), liściowe (aloesy, haworsje itd.) i korzeniowe.
No i zgodzę się, że ma za żyzny substrat.
No i zgodzę się, że ma za żyzny substrat.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89
A czepiacie sie :P A jak miałem napisać? Rebutia ma nieodpowiednie podłoże to nie Crassula? (mając na uwadze, że C. ma bardziej organiczne podłoże) Sami nawet rozdzielamy np. mieszanki na te do kaktusów i te do sukulentów (mówiąc o Epiphyllum):P A to kaktus
- Delete
Można było i tak. Crassule rosną we wszystkim i wszędzie z tego co wiem. Od północy w szkole wyrósł taki byk, że brak słów. Epi kaktus ale epifityczny. Takiego mineralnego aż nie potrzebuje, ale trochę kwaśniejsze.
Tak zwyczajowo się mówi sukulenty na inne a nie na kaktusy. U mnie w domu mówią na przemian, ale nie chce mi się im tłumaczyć. Tak jak, że członu opuncji to łodygi a nie liście.
A tak, żeby nie robić misz-maszu nt. grup etc. to napiszę, że ładna Stapelia i Rhipsalis. Zaś na Rebutię jeszcze nigdy u mnie w mieście nie trafiłem. W ogóle w tym sezonie kicha jedna wielka. Tylko w jednej kwiaciarni nowości, a w drugiej czekam już miesiąc na dostawe i wielkie NIC. Przecież nie będę kupował tych co mam, żeby zamówili nową dostawę.
Tak zwyczajowo się mówi sukulenty na inne a nie na kaktusy. U mnie w domu mówią na przemian, ale nie chce mi się im tłumaczyć. Tak jak, że członu opuncji to łodygi a nie liście.
A tak, żeby nie robić misz-maszu nt. grup etc. to napiszę, że ładna Stapelia i Rhipsalis. Zaś na Rebutię jeszcze nigdy u mnie w mieście nie trafiłem. W ogóle w tym sezonie kicha jedna wielka. Tylko w jednej kwiaciarni nowości, a w drugiej czekam już miesiąc na dostawe i wielkie NIC. Przecież nie będę kupował tych co mam, żeby zamówili nową dostawę.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89
A kto mówi, że potrzebuje mineralnego? Ja swojego Epi trzymam w mieszance pół na pół.