Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II

Post »

a ja sądziłem że h serrata to nazwa zarezerwowana tylko dla piłkowanej-a tu masz :D :D :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Według mnie ta druga, różowa to tez jest H. macrophylla, ale nie wiem jaka konkretnie odmiana, musiałabym zgłębić.Ten gatunek ma nie tylko odmiany o kulistych kwiatach, ale również 'talerzowe' i o pstrych liściach.

H. serrata ma nieco inne liście, bardziej wydłużone, czasem lekko zarumienione na bordowo,niezdrewniałe jeszcze gałązki tez nierzadko ma podbarwione brązem.Ten wyodrębniony gatunek h. serrata spotyka sie najczęsciej w odmianach 'Blue Bird' o kwiatach niebieskich i 'Intermedia' o kwiatach jasnoróżowych ciemniejących lekko w miarę przekwitania.
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sądzę, że hortensja na drugim zdjęciu to może być h. ogrodowa 'Kardinal'. Ostatnio widziałam takie - śliczne :D
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
zagga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2010, o 21:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
W tym roku kupiłam cztery h.ogrodowe. Zauważyłam, ze zaczynają przysychać i brązowieć im liście... :( Co się z nimi dzieje? I co robić żeby mi nie padły? To moje pierwsze hortensje jak i pierwsze doświadczenia jako ogrodniczka :wink:
Z góry dziękuje za pomoc

Aha. Hortensje mam na stanowisku pn-wsch, więc słońce mają tylko rano...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A w jakiej ziemi rosną? O kwasomierzu czytałaś?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
zagga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jutro idę kupić torf kwaśny i mam nadzieję, że im przejdzie...
Obrazek Obrazek
uczę się przy okazji wklejać zdjęcia :) ;:138
Awatar użytkownika
zagga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kupiłam torf do hortensji. Trochę wymieszałam z ziemią w jakiej rosną, a trochę naspałam na wierzch. Podlałam. Czy to powinno wystarczyć :?:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko zależy od tego jaka masz macierzystą glebę, bo hortensje lubię przepuszczalną.Jak jest gliniasta to niewiele daje miejscowe przygotowanie, choć trochę pomaga zrobienie drenażu.
Brązowiejące i zasychające listki są oznaką nieco uszkodzonych korzeni, choć jeżeli gleba im będzie odpowiadała i się ukorzenią nowymi korzonkami to szansa, że będą rosły.
Awatar użytkownika
zagga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Hortensje mam chyba od kwietnia i rosły ładnie. Ale faktycznie przesadzałam je jakiś m-c temu z doniczek w ziemię... Gleba raczej nie jest gliniasta.
Dziękuję za odpowiedź bo martwi mnie ich stan :( ale mam nadzieję, że będzie dobrze :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten stan świadczy również o pewnym 'szoku', którego doznały po przesadzeniu z uprawy nieco sztucznej doniczkowej/szklarniowej do gruntu.Muszą się tez ukorzenić w nowym miejscu.Jak mają właściwe warunki i zima im zbyt nie dokuczy ( niektóre nowe odmiany sprowadzane słabo zimują) , to dojdą do siebie, choć w tym sezonie mogą nie być zbyt urodziwe.
Są bardzo młode, na razie mają niezdrewniałe pędy, które gdy do zimy nie zdrewnieją nie mają szans na przezimowanie.Ja tak młode rośliny trzymam w pojemniku przez pierwsza zimę i dopiero jak część pędów mają zdrewniałych sadzę do gruntu.
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Zagga, do jesieni powinny się ukorzenić, a pędy powoli zacząć drewnieć. Ja swoje pierwsze w życiu hortensje kupiłam sierpień/wrzesień zeszłego roku. Też się obawiałam o nie, nadchodziła zima, a one nadal kwitły (hodowlane, być może z Holandii) i ani myślały drewnieć. Zakopałam prawie po uszy :lol: w korze, przykryłam gałęziami świerku oraz agrowłókniną i przeżyły. Na wiosnę, po odkopaniu, okazało się, że pędy zdrewniały i zaczęły wypuszczać listki. Obecnie każda ma po 5-6 kwiatków (malutkich na razie).
Nie wiem, dlaczego brązowieją liście. Sprawdziłaś pH gleby? Miałam podobny problem ze świeżo posadzonymi na przełomie kwietnia i maja - brązowiejące i suche liście (jakiś grzyb?). To ciągle padające deszcze dały im nieźle w kość. Przy okazji oprysków migdałka, magnolii i rododendronów (tez jakieś paskudztwo, powodujące więdnięcie młodych liści i brązowienie pędów) dostawały porcje preparatów przeciwgrzybiczych. Teraz mają ładne nowe odrosty. pH nie jest jeszcze super ale pracuję nad tym.
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
affa
100p
100p

Post »

Mam swoje pierwsze, własne kwitnienie ;:138
Kupiona we Francji, przejazdem w lutym, w postaci kilku badyli. Przeżyła podróż, potem przesadzenie do wiekszej donicy, potem przewracanie przez silne wiatry :roll: (trzeba było pójść po rozum do głowy ;:14 i z miejsca eksponowanego przestawić na mniejsce bezpieczne). A teraz wygląda tak :heja
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
zagga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ładne "badylki" wyrosły, pozazdrościć :D
Ziemia chyba mało kwaśna bo listki zaczynają się rozjaśniać. Torfem już podsypałam, wymieszałam, posypałam, podlałam i będę obserwować co będzie dalej... Mam nadzieję, ze do przymrozków zdrewnieją, a jak nie to też postaram się przykryć ile będzie można.
Szkoda byłoby żeby padły :( Mam nadzieję, że się uda...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”