Preparat przeciwko koniczynie
Witam.
Jako,że nikt nie odniósł się do wymienianych tu herbicydów ,postaram się krótko usystematyzować.
Mniszek i Bofix to odpowiedniki jednego z Chwastoxów,zatem ich działanie jest zbliżone.Niszczą nadziemne części roślin dwuliściennych.Dla niektórych gatunków w odpowiedniej fazie rozwoju może powodowac ich całkowitą likwidację.Jednak wiele trwałych po jakimś czasie zregeneruje.Środki te podobnie działają na skrzyp polny.
Starane jest środkiem systemicznym,podobnie jak glifosat ,tylko selektywny dla jednoliściennych.Po zastosowaniu wiele chwastów dwuliściennych powinno paść całkiem-powinno,nie znaczy że na pewno.
Fernando jest środkiem również systemicznym lecz o szerszym składzie.Ten herbicyd składa się z trzech substancji aktywnych,w tym jedna to taka jak w Starane,czyli jest to jakby "ulepszone starane".Środek o szerszym spektrum działania,także selektywny dla jednoliściennych.
To tyle,Krzyś.
Jako,że nikt nie odniósł się do wymienianych tu herbicydów ,postaram się krótko usystematyzować.
Mniszek i Bofix to odpowiedniki jednego z Chwastoxów,zatem ich działanie jest zbliżone.Niszczą nadziemne części roślin dwuliściennych.Dla niektórych gatunków w odpowiedniej fazie rozwoju może powodowac ich całkowitą likwidację.Jednak wiele trwałych po jakimś czasie zregeneruje.Środki te podobnie działają na skrzyp polny.
Starane jest środkiem systemicznym,podobnie jak glifosat ,tylko selektywny dla jednoliściennych.Po zastosowaniu wiele chwastów dwuliściennych powinno paść całkiem-powinno,nie znaczy że na pewno.
Fernando jest środkiem również systemicznym lecz o szerszym składzie.Ten herbicyd składa się z trzech substancji aktywnych,w tym jedna to taka jak w Starane,czyli jest to jakby "ulepszone starane".Środek o szerszym spektrum działania,także selektywny dla jednoliściennych.
To tyle,Krzyś.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 cze 2010, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Koniczyna w trawniku, zwalczanie
Witam.....może tutaj uzyskam poradę...trawnik półtoraroczny..od pół roku coraz wiecej na nim koniczynki...próbuję wyrywać kłącza...ale niestety ona jest szybsza....nie nadążam i już prawie zrezygnowałem..moze ktoś ma jakis sposób nie niszcząc trawy lub tego co zostało na zlikwidowanie mojego wroga........czy pozostaje roudap i nowy siew...pozdrawiam
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: koniczynka
Kup środek Starane 250 EC i opryskaj popołudniu na suchy trawnik tj. koniczynę. Po 2-3 dniach zacznie więdnąć aż po następnych dniach zniknie całkowicie lub w 99%. Musisz tego pilnować w następnych latach by znowu się nie rozprzestrzeniła.
Ach bym zapomniał Ci dodać ten środek nie niszczy trawy !!!! Działa tylko na chwasty. Śmiało go użyj.
Ach bym zapomniał Ci dodać ten środek nie niszczy trawy !!!! Działa tylko na chwasty. Śmiało go użyj.
-
- 0p - Nowonarodzony
super....jutro robie zabiegi..dzięki
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Przeciwko koniczynie
Krzyśku, zmartwiłem się bo Fernando się kończy- proponowano mi Rancho. Jakie macie, koledzy, zdanie o nim?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- gemciu83
- Kontakt:
Rośnie jeszcze ta koniczyna ?
-
- 0p - Nowonarodzony
rośnie....może troszeczkę widać gdzie była opryskana..ale ogólnie chyba ona pozostanie zwycięzcą. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić..chyba tylko roundap i na jesień nowy siew
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Opryskaj herbicydem z MPCA czyli np.: Chwastox Extra u mnie podziałało.
- gemciu83
- Kontakt:
U mnie Starane pomogło tam gdzie rosła już jej nie ma.
Re: koniczynka na trawniku zwalczanie
W mnie nieźle zadziałał MNISZEK
- gemciu83
- Kontakt:
Może za małe stężenie dajecie ? Ja daję 8ml na 1000ml wody (mowa o środku Starane).
-
- 0p - Nowonarodzony
starane dałem 15 ml w dawce....widzę ze coś tam zadziałało..ale też wyrastają świeże pędy. Czyli do korzenia samej rośliny środek nie dotarł. Może wynikiem takiego działania jest brak opadów?.
- gemciu83
- Kontakt:
Przecież ta koniczyna się rozsiała nie w tym roku ale w latach poprzednich od razu jej całkowicie nie wytępisz.
Opady nie mają na to wpływu, lepiej jak nie padał po oprysku. Środek roślina samoczynnie pobiera poprzez aparaty szparkowe.
Opady nie mają na to wpływu, lepiej jak nie padał po oprysku. Środek roślina samoczynnie pobiera poprzez aparaty szparkowe.