Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - choroby i szkodniki

Post »

No o tej porze to bez sensu... Robaki śpią, ukryte gdzieś głęboko w ziemi albo pod korą :)
Jeżeli chodzi Ci o zwalczanie nasionnicy trześniówki (powodującej robaczywienie owoców), to opryski dopiero w maju się robi, jak już będą zawiązki owoców.
Tomek
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,

chciałem opryskać miedzianem moje czereśnie na raka i drobna plamistość. Ale troszkę pogoda nie tak. Do jakiego momentu nie może padać po oprysku aby miedzian działał? Ponieważ teraz pogoda w kratkę to chciałbym wiedzieć, co zrobić. Czy można jakoś te działanie miedzianu przy takiej pogodzie przedłużyć? Dziękuję za odpowiedz,

Pozdrawiam serdecznie
askala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 sie 2009, o 16:27

Post »

6 lat temu wsadziłem czereśnie, po trzech latach miała kilka owoców, czwartego roku liście zrobiły się strasznie jasno zielone i zero owoców, piatego roku to samo. Nie pomagało nawożenie. Więc je wykopałem, trochę zdziwił mnie mały rozmiar korzeni. Drzewo wysokości ok 3m po odkopaniu dokoła samo sie przewróciło.

Piszę to bo obserwuje ten sam objaw na innym drzewku czereśni, wsadzonym trochę później. W tym roku ma pierwsze owoce - strasznie malutkie. To drzewko rośnie 20m dalej od tego poprzedniego którego już nie ma.

Czy to jakaś choroba ? Jak temu zaradzić. Mam jeszcze jedna czereśnie która juz jest troche większa, w tamtym roku miała troche owoców w tym roku jest ich naprawde sporo, jak na razie małe ale na tym drzewie nie widać żadnych objawów choroby liście są ciemnoe zielone, owocuje ładnie.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Odpowiedź jest prosta - nieodpowiednie stanowisko. Nawożenie działa tylko wtedy, kiedy roślina może pobrać dany składnik z gleby. A do tego potrzebne jest odpowiednie pH gleby (jej odczyn). W przypadku Twojej czereśni dochodzi zapewne jeszcze jeden szczegół. Jak (w tym dokładnie miejscu) wygląda poziom wody gruntowej? W tej sytuacji radzę (oprócz zbadania pH i odkrywki w celu ustalenia poziomu wód gruntowych) "odpuścić sobie" po prostu czereśnię w tym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
sylwka555
50p
50p
Od: 28 kwie 2008, o 14:49

Post »

A jakie pH jest najbardziej odpowiednie dla czereśni?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla czereśni optymalne pH gleby wynosi 6,7-7,1. Ale chodzi o coś innego... pH gleby, przy którym dane składniki są pobierane bądź nie. Tu może być problem. Podobnie jak z poziomem wody gruntowej. Czereśnia to dość specyficzny gatunek pod tym względem. Drzewa korzenią się głęboko i przyjmuje się, że maksymalny poziom zalegania wód gruntowych powinien wynosić 180-200 cm (przy podkładce czereśni ptasiej). I teraz - obecna sytuacja pogodowa bardzo utrudnia uprawę i pogarsza te warunki. Po pierwsze duża część składników jest po prostu wypłukiwana z gleby (lustrując w ostatnich dniach sady widziałem poważne objawy niedoboru m.in. magnezu i żelaza), po drugie - poziom wody gruntowej jest za wysoki (i czereśnie najbardziej i w pierwszej kolejności na tym cierpią). O drzewach podtopionych czy wręcz zalanych nawet nie wspominam, bo tu dochodzą jeszcze inne czynniki skutkujące najczęściej całkowitą utratą nasadzeń. W Twoim przypadku podejrzewam po prostu zbyt wysoki poziom wody gruntowej.
askala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 sie 2009, o 16:27

Post »

bez badania wiem ze poziom wody gruntowej jest u mnie wysoki, przy tej pogodzie to dołku 30 cm bedzie stała już woda

czyli jest źle ?

a jak lub gdzie sprawdzic pH gleby ?

czy grusza też jest wrażliwa na wysoki poziom wody ?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

askala pisze:bez badania wiem ze poziom wody gruntowej jest u mnie wysoki, przy tej pogodzie to dołku 30 cm bedzie stała już woda
czyli jest źle ?
Dobrze nie jest... :?
Odczyn gleby (pH) możesz samodzielnie sprawdzić przy pomocy najprostszego pehametru (jest bardzo dużo dostępnych na rynku, nawet i niedrogie również). Wpisz hasło do wyszukiwarki - na pewno nie raz było o takich urządzeniach na forum. Co do gruszy - tu poziom wody gruntowej bardzo jest uzależniony od podkładki... dla silnie rosnącej gruszy kaukaskiej - analogiczna sytuacja jak w przypadku czereśni, grusze uszlachetniane na pigwie mają mniejsze wymagania (100-120 cm).
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,

jesienią zeszłego roku pękła kora na mojej czereśni. Zrobiłem tak jak radziliście, zasmarowałem pasta ogrodnicza z dodatkiem miedzianu. I wszystko było OK, do pewnego momentu. Mianowicie z rany tej (była dość duza) zaczęła wyciekać guma. Dodam, ze moja działka leży na terenie z poziomem wód ok. 2m i jest to ciężka gliniasta ziemia. Co mam zrobić w tym przypadku? Nie wiem, czy to jest rak czy coś podobnego, ale mnie to martwi, w sumie żadnych zgrubień ani zgorzeli na korze nie ma. Proszę poradźcie, oto zdjęcie,

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsza sprawa - dlaczego do tej pory na drzewku widać sznureczki, etykietki itp.? To niedopuszczalne :!: Wszystkie takie elementy należy bezzwłocznie ściągać przy sadzeniu lub zaraz po posadzeniu drzewka na miejsce stałe. Sprawa druga - ranę, przed zasmarowaniem należy dokładnie wyczyścić (nożykiem, sierpakiem etc.). Wyrównać jej brzegi i usunąć martwą tkankę. Tu, jak widać ze zdjęcia, infekcja była dość silna i rana nie została należycie oczyszczona. Walka z rakiem bakteryjnym (szczególnie na czereśniach) jest trudna - nie zawsze kończy się powodzeniem. Co oczywiście nie oznacza, że nie warto jej prowadzić. Co teraz? W tym przypadku sprawa jest bardzo poważna, bo uszkodzenia są duże. A szanse na powodzenie proporcjonalnie maleją. Ja osobiście tutaj "poszedłbym na całość". Natychmiast ściągasz ten "balast" z drzewka (etykietki, sznurki - nie daj Boże tam jeszcze gdzieś jest opaska szkółkarska poniżej). I ostrym nożykiem wolno, delikatnie czyścisz rany (do zdrowej tkanki). Po zakończonym zabiegu dokładnie zabezpieczasz ranę Funabenem Plus. Pogoda musi być "super" - słonecznie i sucho. I oby przez kilka dni po zabiegu nie padało... Szansę na powodzenie realnie oceniam na mniej niż 50%. Niestety - Twoja gleba nie będzie tu "sprzymierzeńcem" - raczej odwrotnie.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ujjjj, zabolało, trochę się przestraszyłem :(
Nie mam pasty Funaben Plus, ale mam topsin zmieszany z farbą emulsyjną. Wiem, ze w obu przypadkach środkiem aktywnym jest tiofanat metylowy :) Czy to może być użyte w zamian?

Pozdrawiam serdecznie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie miało zaboleć, tylko zmusić Cię do działania :wink: W ostateczności mógłby być Topsin (bo substancja odpowiednia, masz rację) tylko rzecz w tym, że Funaben Plus jest pastą o stałej konsystencji - a to akurat tu będzie bardzo istotne. Obawiam się, że ta Twoja mikstura będzie po prostu za rzadka.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy funaben plus jest jeszcze wogole w sprzedaży?

Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”