Ogród w kuchni
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w kuchni
Witam kochani
Aniu- Andziu , nie wiem co napisać. Ja dopiero się uczę tak naprawdę z wykorzystaniem różnych roślin w kuchni. Takie komplementy na początku drogi Teraz muszę stanąć na wysokości zadania, żeby Cię nie zawieść
Jolu, dobry był
Aniu -Ankha, teraz mnie leci ślinka na tą zupę
Pamelko jesteście niemożliwe. Dla męskiego rodu, to bardziej kuszące są schaboszczaki z kapustą a nie trawa
Marzanko, nie da się ukryć, tak było
Aniu- Andziu , nie wiem co napisać. Ja dopiero się uczę tak naprawdę z wykorzystaniem różnych roślin w kuchni. Takie komplementy na początku drogi Teraz muszę stanąć na wysokości zadania, żeby Cię nie zawieść
Jolu, dobry był
Aniu -Ankha, teraz mnie leci ślinka na tą zupę
Pamelko jesteście niemożliwe. Dla męskiego rodu, to bardziej kuszące są schaboszczaki z kapustą a nie trawa
Marzanko, nie da się ukryć, tak było
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, jak nam kiedyś na wyjeździe, jeszcze w młodszych latach , jedzonko się kończyło, to Panowie pałaszowali chleb z miodem i świeżym ogórkiem , a jak wychwalali, jakie dobre
Tak więc nigdy nie wiadomo, czasem lepsza trawa niż podeszwowaty schobowszczak
Tak więc nigdy nie wiadomo, czasem lepsza trawa niż podeszwowaty schobowszczak
- Zielona_Ania
Pamelko, wiem wiem, nie mogę uogólniać
Dzisiaj musiałam jakoś przegonić ten niemal jesienny smutek i sprawić przy okazji małą przyjemność rodzinie. Wymyśliłam że upiekę chleb. Chleb wyszedł pysznie, oczywiście szybko ubywało, bo świeży i jeszcze ciepły najlepiej smakuje.
A do chleba biały ser z ziołami.
Zebrałam pęczek mieszanych ziół, im bardziej różnorodny tym serek ciekawszy.
Wybrałam pietruszkę, kolendrę, cząber górski, pieprzycę siewną (rzeżucha),
koperek, rukolę, bluszczyk kurdybanek i szczypiorek.
Posiekane drobno zioła wymieszałam z białym serem i wiejskim twarożkiem.
Może być ser ze śmietaną lub jogurtem, albo jakiś miękki twarożek, byle dość gładką konsystencję miało do smarowania.
Odrobina vegety do smaku i gotowe.
Kto nie przepada za ziołami wybiera opcję z rozpływającym się masłem
Dzisiaj musiałam jakoś przegonić ten niemal jesienny smutek i sprawić przy okazji małą przyjemność rodzinie. Wymyśliłam że upiekę chleb. Chleb wyszedł pysznie, oczywiście szybko ubywało, bo świeży i jeszcze ciepły najlepiej smakuje.
A do chleba biały ser z ziołami.
Zebrałam pęczek mieszanych ziół, im bardziej różnorodny tym serek ciekawszy.
Wybrałam pietruszkę, kolendrę, cząber górski, pieprzycę siewną (rzeżucha),
koperek, rukolę, bluszczyk kurdybanek i szczypiorek.
Posiekane drobno zioła wymieszałam z białym serem i wiejskim twarożkiem.
Może być ser ze śmietaną lub jogurtem, albo jakiś miękki twarożek, byle dość gładką konsystencję miało do smarowania.
Odrobina vegety do smaku i gotowe.
Kto nie przepada za ziołami wybiera opcję z rozpływającym się masłem
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
O rety Wyśmienite. Czemuż, ach czemuż taki leń ze mnie i kulinarny abnegat Czasopisma kulinarne na stole, a na talerzu rozmrożony chleb z żółtym pseudoserem
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Aniu dla mnie każda opcja wyśmienita Mojemu M nie pokażę, bo jeszcze na jutro sobie zażyczy
- Zielona_Ania
Izuś, dobre, ja też jakieś seropodobne wyroby ostatnio widuję, aż mam ochotę kupić podpuszczkę i szczepionkę i zrobić ser prawdziwy Tylko skąd wziąć pomieszczenie do dojrzewania
Pamelko, masz rację, lepiej nie ryzykować , zwłaszcza przy pogodzie, bo wybór między kuchnią a ogrodem jest wtedy oczywisty
Nareszcie mogę pokazać mój wyrób agrestowy.
Zerwałam niedużą porcję jeszcze zielonego agrestu,
odważyłam i odmierzyłam proporcjonalnie do ilości cukier i wodę
(na konfiturę: 1kg owoców-1kg cukru-szklanka wody).
Agrest obrałam, nakłułam szpilką (miał się nie rozpaść dzięki temu).
Zagotowałam syrop z połowy cukru.
Owoce wrzuciłam do gorącego syropu,
po rozpoczęciu wrzenia garnek odstawiłam do następnego dnia.
Przez 2 dni krótko podgrzewałam konfiturę do momentu wrzenia.
Podkusiło mnie jeszcze, by dodać coś z ogrodu,
padło na kuklik pospolity (Geum urbanum
Oto on
A to jego część użytkowa. Liście (młode) były jadane po ugotowaniu,
korzeń o wspaniałym zapachu służył do aromatyzowania piwa, likierów,
jako przyprawa do zup i potrawek. Gotowany z mlekiem daje podobno ciekawy napój.
(podaje dr Łukasz Łuczaj w: " Dzikie rośliny jadalne Polski" ).
A jak pachnie? Weźcie z szafki z przyprawami goździki, dodajcie nutę cynamonu i już.
Wywar z korzenia powędrował do konfitury. Ostatnie podgrzanie, wyparzone słoiczki i gotowe.
Agrestowo kwaśne z korzenną nutą
Pamelko, masz rację, lepiej nie ryzykować , zwłaszcza przy pogodzie, bo wybór między kuchnią a ogrodem jest wtedy oczywisty
Nareszcie mogę pokazać mój wyrób agrestowy.
Zerwałam niedużą porcję jeszcze zielonego agrestu,
odważyłam i odmierzyłam proporcjonalnie do ilości cukier i wodę
(na konfiturę: 1kg owoców-1kg cukru-szklanka wody).
Agrest obrałam, nakłułam szpilką (miał się nie rozpaść dzięki temu).
Zagotowałam syrop z połowy cukru.
Owoce wrzuciłam do gorącego syropu,
po rozpoczęciu wrzenia garnek odstawiłam do następnego dnia.
Przez 2 dni krótko podgrzewałam konfiturę do momentu wrzenia.
Podkusiło mnie jeszcze, by dodać coś z ogrodu,
padło na kuklik pospolity (Geum urbanum
Oto on
A to jego część użytkowa. Liście (młode) były jadane po ugotowaniu,
korzeń o wspaniałym zapachu służył do aromatyzowania piwa, likierów,
jako przyprawa do zup i potrawek. Gotowany z mlekiem daje podobno ciekawy napój.
(podaje dr Łukasz Łuczaj w: " Dzikie rośliny jadalne Polski" ).
A jak pachnie? Weźcie z szafki z przyprawami goździki, dodajcie nutę cynamonu i już.
Wywar z korzenia powędrował do konfitury. Ostatnie podgrzanie, wyparzone słoiczki i gotowe.
Agrestowo kwaśne z korzenną nutą
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Aneczko - syropek zrobiony - zyskał ogromny aplauz u caałej rodziny - pochwaliłam się u siebie, i mam pytania teraz o przepis - mogę umieścić adres Twojego Wątku u siebie?
Wiedziałam, że się zgodzisz, dzięki
Świeży chlebuś z masełkiem, albo z ziołowym twarożkiem, albo z agrestową konfiturą mniam, jesteś mistrzynią
Wiedziałam, że się zgodzisz, dzięki
Świeży chlebuś z masełkiem, albo z ziołowym twarożkiem, albo z agrestową konfiturą mniam, jesteś mistrzynią
- Zielona_Ania
Aniu, widziałam wczoraj u Ciebie syrop i recenzję do niego ale nie miałam czasu odpisać. Bardzo się cieszę że zasmakował. Oczywiście podaj adres, albo sam przepis jak wolisz, bo ja po to właśnie dzielę się pomysłami i bardzo mi miło jeśli komuś zasmakują
- Zielona_Ania
Esmeraldo, malwa ta jest surowcem zielarskim. Kwiaty można wykorzystać w kuchni np. do sałatek, ciemne odmiany do barwienia potraw. Podobno pączki da się przyrządzić na maśle - ale nie próbowałam, bo mam za mało A i oczywiście kwiat na herbatkę, także suszony.
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
No to będziem suszyć na herbatkę (z syropem z kwiatów bzu Twojego autorstwa) Dziękuję
Samych smacznych rzeczy od Ciebie się można nauczyć
Samych smacznych rzeczy od Ciebie się można nauczyć
- Zielona_Ania
Esmeraldo, dziękuję Jedynie sprostowanie, nie jestem autorką syropu z bzu, to przepis znaleziony w internecie który wypróbowałam i posłałam dalej.
Oto radosne znalezisko! Wspaniały, pyszny groszek bulwiasty (Lathyrus tuberosus). Rośnie na miedzach, polach, stokach wzgórz. Purpurowe kwiaty są tylko ozdobą, wartościowa część znajduje się pod ziemią. Bulwy można jeść na surowo, ale przede wszystkim po ugotowaniu lub usmażeniu. Ja próbowałam surowe- są wyraźnie słodkie, chrupiące. Niestety surowca mam za mało żeby spróbować przetworzyć. Planuję zebrać nasiona i założyć poletko w ogrodzie. Groszek ten jest byliną, którą można potraktować jako niskie pnącze (do 1m wysokości). Wśród znawców tematu gatunek ten jest uznawany za jedną z najcenniejszych dziko żyjących roślin jadalnych.
Po tych wszystkich miłych słowach pod adresem groszku, słowo przestrogi - żaden groszek (rodzaj Lathyrus) nie powinien być podstawą pożywienia, ze względu na możliwość ubocznego działania alkaloidów. Groszki polecane są jednak jako ciekawe uzupełnienie diety.
Oto radosne znalezisko! Wspaniały, pyszny groszek bulwiasty (Lathyrus tuberosus). Rośnie na miedzach, polach, stokach wzgórz. Purpurowe kwiaty są tylko ozdobą, wartościowa część znajduje się pod ziemią. Bulwy można jeść na surowo, ale przede wszystkim po ugotowaniu lub usmażeniu. Ja próbowałam surowe- są wyraźnie słodkie, chrupiące. Niestety surowca mam za mało żeby spróbować przetworzyć. Planuję zebrać nasiona i założyć poletko w ogrodzie. Groszek ten jest byliną, którą można potraktować jako niskie pnącze (do 1m wysokości). Wśród znawców tematu gatunek ten jest uznawany za jedną z najcenniejszych dziko żyjących roślin jadalnych.
Po tych wszystkich miłych słowach pod adresem groszku, słowo przestrogi - żaden groszek (rodzaj Lathyrus) nie powinien być podstawą pożywienia, ze względu na możliwość ubocznego działania alkaloidów. Groszki polecane są jednak jako ciekawe uzupełnienie diety.
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Aneczko, groszek jest śliczny, a jeśli jeszcze smaczny - to nie zapomnij o mnie jak już będziesz miała poletko i wyślij ze trzy nasionka