Lilie - uprawa Cz.1
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie - uprawa
Jak często podlewacie lilie w doniczkach? Moje musiałam poprzestawiać, bo zauważyłam, że deszcz im wyraźnie szkodzi.
a ja podnosze jeszcze raz pytanie.Bardzo zależy mi na Waszych radach.
To ,ze Wasze lilie są cudne ,nie musze pisać,ale mam pytanie ;co robicie z przekwitniętymi liliami?
Na jakiej wysokości ściąć łodyżkę i czy można taką scięta lilie przesadzić w inne miejsce?W tym roku zakochałam sie w tych cudach,kupiłam kilka cebul i zbyt blizko posadziłam.Kilka lilii róznią się wielkością i zgineły wśród tych wysokich.W sierpniu wyjezdzam,wracam w grudniu więc w tym czasie nie będe mogłą ich przesadzić w lepsze miejsce.Proszę o rady.
To ,ze Wasze lilie są cudne ,nie musze pisać,ale mam pytanie ;co robicie z przekwitniętymi liliami?
Na jakiej wysokości ściąć łodyżkę i czy można taką scięta lilie przesadzić w inne miejsce?W tym roku zakochałam sie w tych cudach,kupiłam kilka cebul i zbyt blizko posadziłam.Kilka lilii róznią się wielkością i zgineły wśród tych wysokich.W sierpniu wyjezdzam,wracam w grudniu więc w tym czasie nie będe mogłą ich przesadzić w lepsze miejsce.Proszę o rady.
- 4rafko4
- 200p
- Od: 21 gru 2009, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja pierwsza Lilia NN 17.06 2010r
Kolejna tym razem Lilia Omega 22.06 2010r
Kolejna tym razem Lilia Omega 22.06 2010r
Odpowiedź dla Pestki. Oprócz lilii 'Candidum' , pozostałe przesadza się w końcu września i w październiku. Jeżeli zmuszona jesteś przesadzic wcześniej, to zetnij łodygę poniżej pąków kwiatowych. Staraj się wykopac lilię z możliwie dużą bryłą ziemi i taką przesadź.Lilie są jeszcze w stanie wegetacji, koniecznie podlej po przesadzeniu. I jeszcze jedna uwaga, po przekwitnięciu każdego kwiatu lilii obrywamy nasienniki, aby lilia nie marnowała swoich sił na wytwarzanie nasion, tylko na wzrost cebul. Howlit
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
URL=http://img228.imageshack.us/i/dsc00734t.jpg/][/URL]
Na pierwszym zdjęciu jest lilia miniaturka, która przekwitła już 2 tygodnie temu, a teraz kwitnie taka:
Na pierwszym zdjęciu jest lilia miniaturka, która przekwitła już 2 tygodnie temu, a teraz kwitnie taka:
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Marcinie ta dramatyczna lilia jest cudna, to Olina czy Art Pop?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Dokładnie, to Olina, tak jak napisałaś Posadzona pomiędzy lilią Dimension i Black out z racji ciemnego ubarwienia kwiatów. Liczyłem na to,że zakwitną w tym samym czasie i uda mi się osiągnąć "mroczny" efekt, ale niestety Olina pośpieszyła się
Pozdrawiam Marcin
a kuku , śliczne lilie , a u mnie też parę wyrosło i dynia ozdobna
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja też się pochwalę sadzonymi jesienią przez moje dziecko, ja niestety chora w łożeczku
Dziecko nabyło na allegro, posadziło, a teraz sobie kwitną
Dziecko nabyło na allegro, posadziło, a teraz sobie kwitną