Zapylanie pomidorów,hormonizacja,brak owoców
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam nie wiem czy to jest duża szklarnia czy nie bo to nie jest napisane ale zapylenia można dokonać poprzez otrzepywanie pyłku, sztuczną pszczołom takie urządzenie do wprowadzania roslin w wibracje i otrzepywanie pyłku, potrząsanie kwiatostanami i musi być niższa wilgotność żeby pyłek sie nie sklejał w czasie zapylania pozdrawiam gorąco
Re: Zapylenie pomidorów
ja rowniez mam podobny problem, prosze Was podajcie jeszcze kilka sposobow jak je zapylictimonczak pisze:Czy są jakieś środki albo metody na zapylenie pomidorów znajdujących się w szklarni ?
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Betokson- jest najlepszy gdyż 2-3 krotnie zwiększa ilość zawiązujących się owoców, niż potrząsanie, czy czekać aż natura to zrobi.uleule pisze:ja rowniez mam podobny problem, prosze Was podajcie jeszcze kilka sposobow jak je zapylictimonczak pisze:Czy są jakieś środki albo metody na zapylenie pomidorów znajdujących się w szklarni ?
Ja wlewam nakrętkę płynu z buteleczki betoksonu do naczynia wypełnionego wodą po płynie do mycia szyb i opryskuję rozwinięte kwiaty co 2-3 dzień, drugą ręką przytrzymuję grono kwiatowe i kwiat kieruję w stronę opryskiwacza by mieć pewność że płyn opryskał kwiatuszek. Pozdrawiam .Tadeusz.
Betokson- niestety nie moge go kupic, bo mieszkam w Anglii dlatego pytam o inne metody
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Tam też jakiś środkiem zapylają pomidory, wystarczy popytać miejscowych.uleule pisze:Betokson- niestety nie moge go kupic, bo mieszkam w Anglii dlatego pytam o inne metody
pomidory bez owoców
Moje pomodory pieknie kwitna i mają dużo kwiatów lecz nie maja owoców
Co mam z tym zrobic?
Co mam z tym zrobic?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: pomidory bez owoców
Dzisiaj spróbowałam wytrzepać pyłku z kwiatka pstrykając palcem w każdy kwiatek.Zauważyłam,że trzeba dosyć mocno pstryknąć żeby coś wyleciało.Myślę ,że pędzelek to mało.Trzeba pomóc zapylić bo potem może nie być owoców.