Wiąz drobnolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Bonsai schnące liście proszę o pomoc
Oj, powinno już puszczać listki. Na słoneczko z nim, podlewać i spryskiwać, o ile całkiem nie uschło powinno odżyć .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- Zaczarowany
- 200p
- Od: 8 mar 2007, o 10:57
Witam. Bardzo uprzejmie proszę o pomoc.
Kupiłem Bonsai i przez pierwszy miesiąc wszystko było OK. Zaczął nagle codziennie zrzucać po kilka listków. Gdy prawie wszystkie pozrzucał postanowiłem poobcinać wszystko aby na nowo wypuścił liście. Niestety mija już miesiąc od podcięcia i nadal nic nie wypuszcza. Mimo że podlewam go raz dziennie wydaje się być nawet wysuszony.
Czy da się uratować? Co w ogóle było powodem zrzucania liści? Nie były wysuszone. Stał na biurku około 30 cm od okna. Teraz od miesiąca stoi na oknie (południowe).
Może problemem było nadmierne (dzienne) podlewanie? Ale co dzień miał sucho....
Z góry dzięki za pomoc.
Kupiłem Bonsai i przez pierwszy miesiąc wszystko było OK. Zaczął nagle codziennie zrzucać po kilka listków. Gdy prawie wszystkie pozrzucał postanowiłem poobcinać wszystko aby na nowo wypuścił liście. Niestety mija już miesiąc od podcięcia i nadal nic nie wypuszcza. Mimo że podlewam go raz dziennie wydaje się być nawet wysuszony.
Czy da się uratować? Co w ogóle było powodem zrzucania liści? Nie były wysuszone. Stał na biurku około 30 cm od okna. Teraz od miesiąca stoi na oknie (południowe).
Może problemem było nadmierne (dzienne) podlewanie? Ale co dzień miał sucho....
Z góry dzięki za pomoc.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak... Trudno będzie coś sensownego doradzić bo ani nie wiemy co to za drzewko ani jak wygląda, także doniczka. Mam wiąza w najmniejszej doniczce jaka chyba jest na rynku (10x5x3cm) ale co dzień jednak nie podlewam. Także ciągle gubi liście (wszystkie) ale ciągle odżywa. Teraz też.
Pokaż co z tego Twojego drzewka zostało, może coś doradzimy.
Pokaż co z tego Twojego drzewka zostało, może coś doradzimy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 mar 2010, o 06:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja się pochwalę, że drzewko mi odżyło, nawet kwitnie
Uploaded with ImageShack.us
Dzięki wszystkim za pomoc
Uploaded with ImageShack.us
Dzięki wszystkim za pomoc
-
- 100p
- Od: 16 lut 2009, o 11:54
Re: Proszę pilnie o identyfikacje
Opieka nad bonzai to jest wielkie wyzwanie. Poszukaj coś na secjalistycznych forach, bo to szeroki temat. Najważniejsza sprawa to podlewanie - musi byc częste ze względu na małą ilość podłoża.
Wiąz Drobnolistny- bonsai
Witam wszystkich.
Stałam się dziś posiadaczką tego o to drzewka. U ostatniego właściciela opadły prawie wszystkie listki, ponadto był tak przesuszony,że bryła odchodziła od doniczki. Prosiłabym o poradę co z nim dalej zrobić. Gdy wyciągnie się drzewko z doniczki widoczna jest duża liczba korzeni. Część gałązek jest uschnięta.
Z góry dziękuje za poradę!
Stałam się dziś posiadaczką tego o to drzewka. U ostatniego właściciela opadły prawie wszystkie listki, ponadto był tak przesuszony,że bryła odchodziła od doniczki. Prosiłabym o poradę co z nim dalej zrobić. Gdy wyciągnie się drzewko z doniczki widoczna jest duża liczba korzeni. Część gałązek jest uschnięta.
Z góry dziękuje za poradę!
Re: Wiąz Drobnolistny- bonsai
Trzeba zadbać o regularne podlewanie(nie od gory ale nasączanie od dołu... az po prostu na chwile włozyłabym doniczke do wypełnionej płytko miedniczki z wodą) + spryskiwanie. Jeśli nie zależy Ci, by rósł w doniczce bonsai, warto przesadzić - ale ostrożnie, bo teraz nie jest najlepsza pora - do większej doniczki, nie ruszając korzeni i nie uszkadzając ich (włożyć do większej + wypełnić spód i luki z boku ziemią). Jako, że nie ma liści, nie można podlewać intensywnie, ale ziemia musi być ciągle wilgotna. Na wiosnę, jeśli rozwinie pączki liści, można ponownie przesadzić do doniczki bonsai przeczesując i skracając korzenie.
Wiązy bywa, że zrzucają na zimę liście. Być może drzewko zrzuciło je i jako, że ilość światła się zmniejsza, dopiero na wiosnę wypuści nowe (zimowanie w ok 12 stopniach byłoby idealne) by to kontrolować można zdrapać odrobinę korę - jeśli jest pod nim zień, drzewko wciąż żyje.
Warto też poczytać strony/fora bonsaistów, znając życie sporo osób ma podobne problemy z drzewkami ;)
Wiązy bywa, że zrzucają na zimę liście. Być może drzewko zrzuciło je i jako, że ilość światła się zmniejsza, dopiero na wiosnę wypuści nowe (zimowanie w ok 12 stopniach byłoby idealne) by to kontrolować można zdrapać odrobinę korę - jeśli jest pod nim zień, drzewko wciąż żyje.
Warto też poczytać strony/fora bonsaistów, znając życie sporo osób ma podobne problemy z drzewkami ;)
Dziękuję za odpowiedź! Gdy go dostałam, był przesuszony. Zaczęłam regularnie podlewać, zraszać i wypuszcza już nowe gałązki ;)
Mam nadzieję, że całkiem się poniesie - dobrze wiedzieć, że to "tylko" przesuszenie.
Gdyby się nie podniósł, trzeba by pewnie szukać innych przyczyn, jak (odpukać!) choroby ;)
Gdyby się nie podniósł, trzeba by pewnie szukać innych przyczyn, jak (odpukać!) choroby ;)
- lbanek
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bonsai z wiązu zamiera
Witam
Mam śliczne bonsai, nie mogę dopuścić żeby umarło.
Nie wiem gdzie szukać pomocy.
Proszę pomóżcie - co mu jest, jak mu pomóc?
http://imageshack.us/photo/my-ima
http://imageshack.us/photo/my-images/853/2mrx.jpg/
[URL=http://imageshack.us/photo/m
Mam śliczne bonsai, nie mogę dopuścić żeby umarło.
Nie wiem gdzie szukać pomocy.
Proszę pomóżcie - co mu jest, jak mu pomóc?
http://imageshack.us/photo/my-ima
http://imageshack.us/photo/my-images/853/2mrx.jpg/
[URL=http://imageshack.us/photo/m
Re: Bonsai umiera
blade te łodyżki i listki, powyciągane. co on w ciemności stoi?sądząc po wyglądzie to z tego wiązu już nic nie będzie. też kiedys miałem takiego, chyba ze 3 lata było wszystko ok, aż pewnej wiosny po prostu usechł.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"