Zrób to sam, czyli pomysły Forumków
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły forumków
To może i ja pochwale się moją pergolą, którą zrobiłam kilka dni temu mojej winorośli.
Od razu mówię, że jeżeli chodzi o techniczne rzeczy typu wkręcanie śrubek jestem noga straszna.
Tym bardziej jestem z niej zadowolona.
Deski pochodzą ze śmietnika. Ktoś wyrzucił. Te mniejsze są również z odzysku. Dwie główne mają "nogi" w butelkach wypełnionych betonem. Pomalowałam impregnatem, a potem białą farbą. Na dole agrotkanina i kora z drzew owocowych.
Ps.: proszę nie zwracać uwagi na podrapana altanę. Mąż się nie kwapi by mi pomóc w malowaniu. :x
Od razu mówię, że jeżeli chodzi o techniczne rzeczy typu wkręcanie śrubek jestem noga straszna.
Tym bardziej jestem z niej zadowolona.
Deski pochodzą ze śmietnika. Ktoś wyrzucił. Te mniejsze są również z odzysku. Dwie główne mają "nogi" w butelkach wypełnionych betonem. Pomalowałam impregnatem, a potem białą farbą. Na dole agrotkanina i kora z drzew owocowych.
Ps.: proszę nie zwracać uwagi na podrapana altanę. Mąż się nie kwapi by mi pomóc w malowaniu. :x
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy podsypanie korą winogrona to dobry pomysł? Mi na forum odradzono korę, ponieważ kora zakwasza ziemię.Ja obłożyłam swoje winogrono trawką.
A pergola bardzo ładna
Pozdrawiam
A pergola bardzo ładna
Pozdrawiam
Pozdrawiam Dana
A ja zainspirowany pomysłem z donicami (a takowe w ilości trzech na działce posiadałem) postanowiłem wykonać takie coś:
W każdej doniczce posiałem cztery rodzaje ziół, dzieląc donicę na cztery ćwiartki. Nauczka na przyszły rok- mocniej ubić ziemię, bo teraz niestety przy podlewaniu przesypywała się do donicy niższej i część ziół nie podniosła się spod "zwałów" ziemi.
I ostatnie ujęcie:
Oczywiście muszę powyrywać parę ziółek, żeby reszcie rosło się dostatniej...
W każdej doniczce posiałem cztery rodzaje ziół, dzieląc donicę na cztery ćwiartki. Nauczka na przyszły rok- mocniej ubić ziemię, bo teraz niestety przy podlewaniu przesypywała się do donicy niższej i część ziół nie podniosła się spod "zwałów" ziemi.
I ostatnie ujęcie:
Oczywiście muszę powyrywać parę ziółek, żeby reszcie rosło się dostatniej...
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Bardzo ładnie wyszły ci te donice. Widać z większymi rozmiarami i zróżnicowanym kształtem ładniej to wychodzi! Brawo
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cześć Widzę, że macie suuuper pomysły. A skoro tak, to może dożucicie też jakieś fotki brzegów trawnikow? Pytam, bo mam trawnik przed domem. Po środku wjazd wysypany i utwardzony lesiem( takie czarne coś). Chciała bym jakoś równo oddzielić trawnik od tego wjazdu, ale możliwie najtaniej a jednak łatwo. Myślałam o jakichś niskich tujach, albo czymś z drewna (ale zupełnie nie mam pomysłu. Nie wiem jak to zrobić i zabezpieczyć przed naturalnym rozpadem). Pomóżcie proszę <prosi>.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Mena, zerknij tu:
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=5&t=3592
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =18&t=4411
Pełno tam inspiracji na temat oddzielania trawnika od ścieżek
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=5&t=3592
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =18&t=4411
Pełno tam inspiracji na temat oddzielania trawnika od ścieżek
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Doniczka:
Jak zrobić? to już mówię.
Rozrabiamy cement, wrzucamy do niego np. kawałek prześcieradła, obsmarowujemy dokładnie i owijamy o doniczkę(takie doniczki w jakich kupujemy roślinki w szkółkach). W kilka godzin doniczki wyschną Wsadzamy rośliny i cieszymy się nową osłonką Możemy także doniczki pomalować farbą, więc będą kolorowe
Jak zrobić? to już mówię.
Rozrabiamy cement, wrzucamy do niego np. kawałek prześcieradła, obsmarowujemy dokładnie i owijamy o doniczkę(takie doniczki w jakich kupujemy roślinki w szkółkach). W kilka godzin doniczki wyschną Wsadzamy rośliny i cieszymy się nową osłonką Możemy także doniczki pomalować farbą, więc będą kolorowe
Dawid wpływ Mai w ogrodzie?
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
super komponuje się twoja donica z niebieską trawą. Bardzo dobry pomysł
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Gosiu, a jak
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
hej ja też się pochwale jak będę miał trochę czasu to wstawię zdjęcie znalazłem starą podporę do jeżyn trzy pręty połączone u góry ogniwkami od łańcucha przyczepiłem na każdym pręcie po 4 doniczki i na wiosnę wsadzę w nie jakieś rośliny wiszące mam nadzieje że będzie ładnie wyglądało .zainspirowały mnie te wielodoniczki na pręcie .bardzo spodobał mi się pomysł ze studnią jeśli mogę to spapuguje tylko będę musiał trochę gałęzi skombinować
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Widzę, że wpadłam na podobny sposób, jak Dawid... ?jak zrobić coś z? niczego" .
Tego lata zrobiliśmy w ogrodzie ciurkadełko i potrzebowałam czegoś do zamaskowania "kranika z którego wypływa woda... postanowiłam zrobić dwa liście, a pomiedzy nimi umiescić "kranik"...
Do zrobienia liści na ciurkadełko wykorzystałam resztki metalowej siatki, takiej jakiej używa się w budownictwie. Musiałam jakoś odrysować na niej kształt liści? wycięłam taki kształt z papieru, położyłam na siatce i? brzegi spryskałam farbą w aerozolu? zabrałam papier a na siatce pozostał kształt liścia wyznaczony farbą.
Potem wycięłam ten kształt z siatki ? uprzedzam ? nie jest to łatwe, bo siatka metalowa? Połówek załatwił to raz-dwa fleksem.
Wycięte liście zostały ?przymierzone? i powyginane, żeby jak najlepiej zatuszować wystający ?kranik?
Następnie? przydały się pieluchy tetrowe po dzieciach ? ale może być jakakolwiek tkanina bawełniane, która dobrze wchłania wilgoć np. t-shirt ? zostały zwilżone woda, a następnie dokładnie umazane w rozrobionym podkładzie cementowym.
Potem była fajna zabawa z formowaniem ?żyłek? na liściach? na koniec brzegi materiału zostały podwinięte pod spód liścia. Żeby się materiał trzymał od spodu podłożyłam zwiniętą folię, która dociskała materiał do brzegów, bo liście były powyginane, a nie płaskie?
Liście poszły schnąć w zacienionym miejscu, bo mocne słońce mogłoby zbyt szybko je wysuszyć, czego skutkiem mogłyby powstać pęknięcia na powierzchni
Kiedy wierzch liści wyschnął, od spodu siatka również została pokryta zaprawą cementową.
Po całkowitym wyschnięciu liście pomalowałam lakierem do parkietów, bo wolałam, by nie zmieniły za bardzo koloru. Ale można pomalować farbą albo bejcą ? w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać.
I to tyle
W taki sposób można wykonywać przeróżne rzeczy ? pojemniki, donice, skrzynki, niekoniecznie wykorzystując metalową siatkę? można takim, umazanym w cemencie materiałem, owinąć np. nieatrakcyjną donicę i? mamy niepowtarzalny rękodzielniczy wyrób . A jaka satysfakcja? Warto eksperymentować.
Tego lata zrobiliśmy w ogrodzie ciurkadełko i potrzebowałam czegoś do zamaskowania "kranika z którego wypływa woda... postanowiłam zrobić dwa liście, a pomiedzy nimi umiescić "kranik"...
Do zrobienia liści na ciurkadełko wykorzystałam resztki metalowej siatki, takiej jakiej używa się w budownictwie. Musiałam jakoś odrysować na niej kształt liści? wycięłam taki kształt z papieru, położyłam na siatce i? brzegi spryskałam farbą w aerozolu? zabrałam papier a na siatce pozostał kształt liścia wyznaczony farbą.
Potem wycięłam ten kształt z siatki ? uprzedzam ? nie jest to łatwe, bo siatka metalowa? Połówek załatwił to raz-dwa fleksem.
Wycięte liście zostały ?przymierzone? i powyginane, żeby jak najlepiej zatuszować wystający ?kranik?
Następnie? przydały się pieluchy tetrowe po dzieciach ? ale może być jakakolwiek tkanina bawełniane, która dobrze wchłania wilgoć np. t-shirt ? zostały zwilżone woda, a następnie dokładnie umazane w rozrobionym podkładzie cementowym.
Potem była fajna zabawa z formowaniem ?żyłek? na liściach? na koniec brzegi materiału zostały podwinięte pod spód liścia. Żeby się materiał trzymał od spodu podłożyłam zwiniętą folię, która dociskała materiał do brzegów, bo liście były powyginane, a nie płaskie?
Liście poszły schnąć w zacienionym miejscu, bo mocne słońce mogłoby zbyt szybko je wysuszyć, czego skutkiem mogłyby powstać pęknięcia na powierzchni
Kiedy wierzch liści wyschnął, od spodu siatka również została pokryta zaprawą cementową.
Po całkowitym wyschnięciu liście pomalowałam lakierem do parkietów, bo wolałam, by nie zmieniły za bardzo koloru. Ale można pomalować farbą albo bejcą ? w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać.
I to tyle
W taki sposób można wykonywać przeróżne rzeczy ? pojemniki, donice, skrzynki, niekoniecznie wykorzystując metalową siatkę? można takim, umazanym w cemencie materiałem, owinąć np. nieatrakcyjną donicę i? mamy niepowtarzalny rękodzielniczy wyrób . A jaka satysfakcja? Warto eksperymentować.