Choroby i szkodniki Rododendrona
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 cze 2010, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rododendrony - czy naprawdę nie da się ich uratować?
Dziękuję Ci Marku za cień nadziei! Scarlet Wonder wiosną był cały zielony i dopiero później zbrązowiał, ale tak jak pisałam wcześniej wydaje mi się, że tam gdzie jest zielony daje oznaki życia. Zgodnie z Twoją radą dam mu szansę. Natomiast ten drugi jeśli dobrze pamiętam wiosną miał trochę zwinięte liście, ale nie wyglądał tak marnie. Przeglądałam inne Twoje porady - zastanawiam się czy nie wsadziłam go zbyt głęboko. Widać dużo muszę się jeszcze nauczyć!
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Chory RH jak mu pomóc?
Poniżej zdjęcie Rh z zaprzyjaźnionego ogrodu. Wygląda fatalnie. Częśc liści już zupełnie uschła. Rośnie w cieniu i ma kwaśną glebę. Jak można mu pomóc?

Monika
Re: Chory RH jak mu pomóc?
Moniko, po pierwsze to widzę tutaj objawy zasolenia. Po drugie żerowanie opuchlaka i chyba przędziorek też się przyplątał.
Proszę przeczytać tutaj. Znajdziesz tam wszystkie informacje dot. chorób, oraz żerowania opuchlaka na Rh, zapewne twojego znajomego czy znajomej.
Proszę przeczytać tutaj. Znajdziesz tam wszystkie informacje dot. chorób, oraz żerowania opuchlaka na Rh, zapewne twojego znajomego czy znajomej.
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy to choroba grzybowa?
Re: Aleksander,czy to choroba grzybowa
O rany....
Szmatką....
Ten typ tak ma. To cała jego uroda.
Gdzieś po drodze mógł byc do krzyżówek użyty smirnowii.
Zresztą jest kilka gatunków o liściach pokrytych kutnerem.

Ten typ tak ma. To cała jego uroda.
Gdzieś po drodze mógł byc do krzyżówek użyty smirnowii.
Zresztą jest kilka gatunków o liściach pokrytych kutnerem.
- aleksanderk
Re: Aleksander,czy to choroba grzybowa
To niesamowite ,serdecznie dziękuje za wyjaśnienie ,a ja byłem przekonany ze to choroba nieuleczalna.Teraz mogę spokojnie spoglądać na tego RH .Jeszcze raz podziękowania i pozdrawiam.
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy to choroba grzybowa?
Jeszcze bardziej poprawię Ci humor. Ze względu na bardzo ciekawą kolorystykę liści pokrytych kutnerem, odmiany takie są bardzo poszukiwane bo rzeczywiście ładnie prezentują się w większych nasadzeniach rododendronów. I nieważne jest, że niektóre takie odmiany są trudniejsze w uprawie. Droga do celu (efektu) jest najważniejsza, a nie osiągnięcie tego celu. Pozdrawiam. Jarko
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Prosze zobaczyć też w tym wątku (na końcu): http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=35605
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- aleksanderk
Serdeczne podziękowania za wszystkie wpisy ,ale i tak te liście z kutnerem nie za bardzo mnie się podobają ,no cóż skoro to tak ma być niech będzie ,niech tylko rośnie zdrowo .Pozdrawiam.
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Re: rododendron chory
Zalecam wykorzystanie wyszukiwarki na naszym Forum albo przejrzenie bezpośrednio odpowiedniego działu. O chorobach różaneczników, objawach, leczeniu itp było tu już bardzo dużo napisane i raczej nie powinno się już tego powielać. Zwłaszcza, że jest zebrane w przejrzysty sposób w odpowiednim dziale.
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Re: rododendron chory
To jest zasolenie. Przeczytaj o tej chorobie tutaj (na podstawie róż ale mechanizm jest ten sam): http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p1714555
Zrób dziurkę w doniczce, wstaw go do wanny i przelej solidnie wodą.
Powtórz tą terapię za tydzień.
Zrób dziurkę w doniczce, wstaw go do wanny i przelej solidnie wodą.
Powtórz tą terapię za tydzień.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- wisnia26
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2010, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chory Rododendron
Witam serdecznie. Kupilam w maju 3 male rhododendrony w doniczkach. Po ich przekwitnieciu wsadzilam je do ziemi w miejsce polcieniste. Poniewaz mam ziemie gliniasta przygotowalam dobrze podloze wykopujac pokazne dolki i wsypujac ziemi dla rhododendronow. Dwa rhododendrony rosa swietnie, natomiast jeden z nich wyglada jagby brakowala mu wody i od dolu ma zolte liscie ktore opadaja. Na brak wody nie moze narzekac poniewaz ziemia jest wilgotna. Czy moglabym uzyskac jakas rade... ???
wisnia26
przeczytaj z linkami http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=27186 ew zapytaj jeśli będziesz mieć jeszcze wątpliwości
przeczytaj z linkami http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=27186 ew zapytaj jeśli będziesz mieć jeszcze wątpliwości
U mojego rododendrona pojawiły się czerwone liście.Co może być przyczyną?Czego mu brakuje?W jaki sposób interweniować?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us