Winorośle i winogrona Cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 cze 2010, o 01:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona :)
Dzięki za rady, w razie czego niech sobie rośnie, czas pokaże co dalej.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Red Globe .............mi taki sam pomysł chodzi po głowie któryś tam rok z koleji,ale bez szklarni nie ruszy z miejsca..Jak nie zapomnicie napiszcie na wiosnę jak przezimowała.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pytanie mi z pęda na otworzenie rośnie przy dole owoce czy mam je usunąć czy zostawić
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Weź włóż trochę wysiłku w to co piszesz - to jakiś bełkot
Są kropki, przecinki, wielkie litery na początku zdania. Nie odpowiem na twoje pytanie, bo go nie rozumiem.
Są kropki, przecinki, wielkie litery na początku zdania. Nie odpowiem na twoje pytanie, bo go nie rozumiem.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
dominikams pisze:Weź włóż trochę wysiłku w to co piszesz - to jakiś bełkot
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Może tak : Czy nie byłoby grubiaństwem z mojej strony zapytać Szanownych Forumowiczów o nurtującą mnie sprawę ? Otóż na pędzie zastępczym , przeznaczonym "na owocowanie " w roku przyszłym , zawiązały sie grona ... Czy należy je usunąć czy też zostawić ? Wierze , że tak zacne konsylium ( którego slawa sięga krańców świata ..) , znajdzie rychłą odpowiedź , za którą moja wdzięczność końca mieć nie będzie .sajmon0609 pisze:pytanie mi z pęda na otworzenie rośnie przy dole owoce czy mam je usunąć czy zostawić
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Swego czasu miałem też ten sam dylemat.W literaturze nie znalazłem nic na ten temat więc przy okazji zakupu sadzonek pytałem o to jednego z najlepszych winoogrodników w Polsce który polecił mi kwiatostany z takich pędów usuwać.
- dominikams
Ja przy takich "trudnych decyzjach" patrzę, jak rośnie latorośl i krzew. Jeśli rośnie silnie, to nie usuwam. W zeszłym roku na głównej latorośli Prima (który notabene rok wcześniej był patykiem) zostawiłam dwa grona - ok, Prim dużych gron nie ma, ale mimo wszystko trochę tego było. Z tej łozy wyprowadziłam grubaśne, długie ramię, z którego teraz mam masę kwiatostanów na wyrosłych z niego latoroślach. Krzew rósł jak wściekły (bez nawożenia, podlewania i w ogóle bez niczego ).
Teraz mam podobny problem z Kodrianką - krzew jest w trzecim roku uprawy, ma dużo kwiatostanów, które będę redukować. Mam zamiar zostawić po 1 gronie na latorośli, bez względu na to, do czego będzie służyć w przyszłym roku dana latorośl i mam nadzieję, że zwolni trochę wzrost, bo już teraz nie mogę sobie dać z nim rady
Frant - boskie
Teraz mam podobny problem z Kodrianką - krzew jest w trzecim roku uprawy, ma dużo kwiatostanów, które będę redukować. Mam zamiar zostawić po 1 gronie na latorośli, bez względu na to, do czego będzie służyć w przyszłym roku dana latorośl i mam nadzieję, że zwolni trochę wzrost, bo już teraz nie mogę sobie dać z nim rady
Frant - boskie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Pozostawienie na silnie rosnącym krzewie większej liczby kwiatostanów i w ten sposób większe obciążenie gronami to dobry sposób na wyhamowanie nadmiernego wzrostu niektórych krzewów.
Takie się zdarzają gdy np. inne odmiany rosnące w pobliżu nie mogą nabrać wigoru.
Takie się zdarzają gdy np. inne odmiany rosnące w pobliżu nie mogą nabrać wigoru.
- dominikams
No właśnie, ta moja Kodrianka jest szalona - latorośle mają już co najmniej 2,5 m Jakoś nie widzę, żeby zwolniła, a to dopiero początek lipca Na razie jeszcze nie redukuję, przetrzymam ją trochę.
-
Same kwiatostany nie pobierają dużo składników dopiero grona przyhamują .W tamtym roku dość mocno obciążyłam Kristaly owocami, była bujna.Ale w tym roku o wiele wolniej rośnie,nawet kwiatostanów mało, część pąków kwiatowych mogło przemarznąć zimą bo była nieokrywana trudno teraz ocenić co było głównym powodem.
U mnie Festivee bardzo mocno się osypało, również Arocznyj.Kapturki miały brązowe albo jeszcze zczerniały i odpadają całe kwiatki.Albo poparzył je środek ochrony albo to przędziorki.Ze środkiem uważałam ale nigdy nic nie wiadomo.
U mnie Festivee bardzo mocno się osypało, również Arocznyj.Kapturki miały brązowe albo jeszcze zczerniały i odpadają całe kwiatki.Albo poparzył je środek ochrony albo to przędziorki.Ze środkiem uważałam ale nigdy nic nie wiadomo.
- dominikams
U mnie też się ospywały, najbardziej Frumoasa. Objawów przędziorków nie mam, wcześniej też nie było.
Na Kodriance gronka już są Jutro pewnie wezmę się za wycinanie.
Na Kodriance gronka już są Jutro pewnie wezmę się za wycinanie.
-
Właśnie przeglądałam Galerię zdjęć i wklejam bo mogą się przydać jako , że temat na czasie.
http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=19
trzeba otworzyć galerię zdjęć
http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=19
trzeba otworzyć galerię zdjęć