Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
ZEN76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2010, o 01:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona :)

Post »

Dzięki za rady, w razie czego niech sobie rośnie, ;:224 czas pokaże co dalej.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Red Globe .............mi taki sam pomysł chodzi po głowie któryś tam rok z koleji,ale bez szklarni nie ruszy z miejsca..Jak nie zapomnicie napiszcie na wiosnę jak przezimowała.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pytanie mi z pęda na otworzenie rośnie przy dole owoce czy mam je usunąć czy zostawić
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Weź włóż trochę wysiłku w to co piszesz - to jakiś bełkot :?

Są kropki, przecinki, wielkie litery na początku zdania. Nie odpowiem na twoje pytanie, bo go nie rozumiem.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

dominikams pisze:Weź włóż trochę wysiłku w to co piszesz - to jakiś bełkot :?

Są kropki, przecinki, wielkie litery na początku zdania. Nie odpowiem na twoje pytanie, bo go nie rozumiem.
;:108
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

sajmon0609 pisze:pytanie mi z pęda na otworzenie rośnie przy dole owoce czy mam je usunąć czy zostawić
Może tak : Czy nie byłoby grubiaństwem z mojej strony zapytać Szanownych Forumowiczów o nurtującą mnie sprawę ? Otóż na pędzie zastępczym , przeznaczonym "na owocowanie " w roku przyszłym , zawiązały sie grona ... Czy należy je usunąć czy też zostawić ? Wierze , że tak zacne konsylium ( którego slawa sięga krańców świata ..) , znajdzie rychłą odpowiedź , za którą moja wdzięczność końca mieć nie będzie :wink: .
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

;:7 Swego czasu miałem też ten sam dylemat.W literaturze nie znalazłem nic na ten temat więc przy okazji zakupu sadzonek pytałem o to jednego z najlepszych winoogrodników w Polsce który polecił mi kwiatostany z takich pędów usuwać.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja przy takich "trudnych decyzjach" patrzę, jak rośnie latorośl i krzew. Jeśli rośnie silnie, to nie usuwam. W zeszłym roku na głównej latorośli Prima (który notabene rok wcześniej był patykiem) zostawiłam dwa grona - ok, Prim dużych gron nie ma, ale mimo wszystko trochę tego było. Z tej łozy wyprowadziłam grubaśne, długie ramię, z którego teraz mam masę kwiatostanów na wyrosłych z niego latoroślach. Krzew rósł jak wściekły (bez nawożenia, podlewania i w ogóle bez niczego :lol: ).

Teraz mam podobny problem z Kodrianką - krzew jest w trzecim roku uprawy, ma dużo kwiatostanów, które będę redukować. Mam zamiar zostawić po 1 gronie na latorośli, bez względu na to, do czego będzie służyć w przyszłym roku dana latorośl :wink: i mam nadzieję, że zwolni trochę wzrost, bo już teraz nie mogę sobie dać z nim rady ;:24

Frant
- boskie :;230
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Pozostawienie na silnie rosnącym krzewie większej liczby kwiatostanów i w ten sposób większe obciążenie gronami to dobry sposób na wyhamowanie nadmiernego wzrostu niektórych krzewów.
Takie się zdarzają gdy np. inne odmiany rosnące w pobliżu nie mogą nabrać wigoru.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, ta moja Kodrianka jest szalona - latorośle mają już co najmniej 2,5 m :roll: Jakoś nie widzę, żeby zwolniła, a to dopiero początek lipca :shock: Na razie jeszcze nie redukuję, przetrzymam ją trochę.
x-suzana

Post »

Same kwiatostany nie pobierają dużo składników dopiero grona przyhamują .W tamtym roku dość mocno obciążyłam Kristaly owocami, była bujna.Ale w tym roku o wiele wolniej rośnie,nawet kwiatostanów mało, część pąków kwiatowych mogło przemarznąć zimą bo była nieokrywana trudno teraz ocenić co było głównym powodem.

U mnie Festivee bardzo mocno się osypało, również Arocznyj.Kapturki miały brązowe albo jeszcze zczerniały i odpadają całe kwiatki.Albo poparzył je środek ochrony albo to przędziorki.Ze środkiem uważałam ale nigdy nic nie wiadomo.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też się ospywały, najbardziej Frumoasa. Objawów przędziorków nie mam, wcześniej też nie było.

Na Kodriance gronka już są :) Jutro pewnie wezmę się za wycinanie.
x-suzana

Post »

Właśnie przeglądałam Galerię zdjęć i wklejam bo mogą się przydać jako , że temat na czasie.
http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=19
trzeba otworzyć galerię zdjęć
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”