Storczyki Anusski
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Storczyki Anusski
Duże brawa za kwitnienia i Wandy i Schoenorchis fragrans ma pączki-czy może już się otwarły?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Wam za odwiedziny
MarioTereso, pączki u Schoenorchis fragrans już się otworzyły kilka dni temu, ale czekałam aż będzie więcej rozwiniętych kwiatków Dzisiaj zrobię zdjęcia, jak tylko słońce skieruje promienie na mój parapet
MarioTereso, pączki u Schoenorchis fragrans już się otworzyły kilka dni temu, ale czekałam aż będzie więcej rozwiniętych kwiatków Dzisiaj zrobię zdjęcia, jak tylko słońce skieruje promienie na mój parapet
- Anusska
- 1000p
Obiecane zdjęcia Schoenorchis fragrans z rozwiniętymi już kwiatkami, tym razem z dedykacją dla dwóch osób - MariiTeresy oraz Asi/Art
Tutaj prawie cała roślinka, widać ile kwiatków się otworzyło z wszystkich pączków...
... tutaj można zobaczyć jak wyglądają pojedyncze kwiatuszki, trochę w zbliżeniu...
... a tutaj, co by mnie nikt nie posądzał o to, że pokazuję wielkoluda zdjęcie roślinki w porównaniu z grosikiem. Prawda, że jest ogrooomna?
Tutaj prawie cała roślinka, widać ile kwiatków się otworzyło z wszystkich pączków...
... tutaj można zobaczyć jak wyglądają pojedyncze kwiatuszki, trochę w zbliżeniu...
... a tutaj, co by mnie nikt nie posądzał o to, że pokazuję wielkoluda zdjęcie roślinki w porównaniu z grosikiem. Prawda, że jest ogrooomna?
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne maleństwo . Bardzo dużo ma kwiatuszków.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
O rany, ale tyci- śliczny storczyk
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu - gratuluję tylu ślicznych kwiatuszków, tym bardziej, że mój Schoenorchis jest uparty i pędów puścić nie chce....ale stwierdziłam, że mu się nie dam i ...związku z tym wylądował na balkonie
- Anusska
- 1000p
Dziękuje Wam serdecznie za odwiedziny
Dusiu, na razie ma pączuszki, ale już się nie mogę doczekać widoku rozwiniętych pączków...
Justynko, dzięki Tyci-tyci to bardzo jest, ale ja takie lubię
Madziu, dziękuję za pochwałę, szczególnie że z Twoich "ust" (a raczej palców, hehe ) Życzę Tobie jak najszybszego pojawienia się pędów!
O ile mi dobrze wiadomo, to on lubi słoneczko - przynajmniej należy do wandowatych, a to chyba na to wskazuje. Także nasłonecznione miejsce może powinno pomóc w zainicjowaniu pędów? Ale to już sama ustalisz:)
A co się u mnie dzieje? Niestety, oprócz szczęścia są też smutki Tutaj mała lista tych kilku "spraw"...
- Massdevallia zwiędł kolejny pączek... niestety
- Promenaea xanthina przekwitła, ale za to dorastają dwie pseudobulwy do dorosłych rozmiarów, a na dodatek pojawiły się 4 młode, u każdej z nich po dwie
- Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa) ma już całkiem sporo pączki na jednym pędzi - na drugim zaczynają się dopiero kształtować; lada dzień możecie się spodziewać prezentacji tych landrynkowych małych kwiatuszków
- Phalaenopsis javanica (sadzonka) wypuszcza dwa listki i korzonka
- Haraella odorata i Pteroceras teres mają coraz większe pędziki
- zakwitł biały Phalaenopsis, a fioletowy wciąż przedłuża pędzik - zaraz się o szybę chyba rozbije
- keiki na białym Phalaenopsis z delikatnymi różowymi żyłkami na brzegach zaczynają wypuszczać korzonki,
- i dzisiaj odkryłam... wypustki na Dendrobium oligophyllum - ciekawe, co to będzie?
Dusiu, na razie ma pączuszki, ale już się nie mogę doczekać widoku rozwiniętych pączków...
Justynko, dzięki Tyci-tyci to bardzo jest, ale ja takie lubię
Madziu, dziękuję za pochwałę, szczególnie że z Twoich "ust" (a raczej palców, hehe ) Życzę Tobie jak najszybszego pojawienia się pędów!
O ile mi dobrze wiadomo, to on lubi słoneczko - przynajmniej należy do wandowatych, a to chyba na to wskazuje. Także nasłonecznione miejsce może powinno pomóc w zainicjowaniu pędów? Ale to już sama ustalisz:)
A co się u mnie dzieje? Niestety, oprócz szczęścia są też smutki Tutaj mała lista tych kilku "spraw"...
- Massdevallia zwiędł kolejny pączek... niestety
- Promenaea xanthina przekwitła, ale za to dorastają dwie pseudobulwy do dorosłych rozmiarów, a na dodatek pojawiły się 4 młode, u każdej z nich po dwie
- Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa) ma już całkiem sporo pączki na jednym pędzi - na drugim zaczynają się dopiero kształtować; lada dzień możecie się spodziewać prezentacji tych landrynkowych małych kwiatuszków
- Phalaenopsis javanica (sadzonka) wypuszcza dwa listki i korzonka
- Haraella odorata i Pteroceras teres mają coraz większe pędziki
- zakwitł biały Phalaenopsis, a fioletowy wciąż przedłuża pędzik - zaraz się o szybę chyba rozbije
- keiki na białym Phalaenopsis z delikatnymi różowymi żyłkami na brzegach zaczynają wypuszczać korzonki,
- i dzisiaj odkryłam... wypustki na Dendrobium oligophyllum - ciekawe, co to będzie?
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Dziękuję bardzo Niezwykle urodziwe maleństwo, a jakie kwiatuszki ma delikatne i słodkie , duże brawa
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Maleństwo przecudne, a wandowate to dech zapierają
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej niezwykle różnorodnej kolekcji i obłędnych kwitnień: vanda, ascocenda, schoenorchis ..... mogłabym tak wymieniać bez końca
A teraz zagłębiam się w lekturę Twojego wątku
A teraz zagłębiam się w lekturę Twojego wątku
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Az dech mi zaparło! Ależ maleństwo piękne No i różnorodność Twoich roślin sprawia, że kopara mi opadła Jestem zachwycona! Biorę się za wgłębienie się w cały wątek ;) Spora lektura mnie czeka
- Anusska
- 1000p
Dziękuję Wam kochani za odwiedziny Jest mi bardzo miło, że tyle osób odwiedziło mój wątek
Iwko, kwitnienie jest pośrednio moje, bo roślina kupiona była pod koniec marca, a pędy wypuściła pod koniec kwietnia, więc prawdopodobnie wcześniej coś ją już zmusiło do ich wypuszczenia.
Kasiu, Moniu, dziękuję za chęć przeczytania wątku, a o różnorodności marzę większej... tylko, niestety, wszystkiego naraz się kupić nie da Na mojej liście chciejstw znajdują się jeszcze m.in. Sophronitis cernua czy Aerangis luteo-alba var. rhodostica, choć oczywiście jest tego dużo więcej Przynajmniej wystawa już niedługo.
Iwko, kwitnienie jest pośrednio moje, bo roślina kupiona była pod koniec marca, a pędy wypuściła pod koniec kwietnia, więc prawdopodobnie wcześniej coś ją już zmusiło do ich wypuszczenia.
Kasiu, Moniu, dziękuję za chęć przeczytania wątku, a o różnorodności marzę większej... tylko, niestety, wszystkiego naraz się kupić nie da Na mojej liście chciejstw znajdują się jeszcze m.in. Sophronitis cernua czy Aerangis luteo-alba var. rhodostica, choć oczywiście jest tego dużo więcej Przynajmniej wystawa już niedługo.