Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Adrianno, lilie jeszcze chwilę będą kwitły, więc mam nadzieję, że następnym razem zadzwonisz i się umówimy :P

Agnieszko, sama jestem zdziwiona, że te lilie tak wybujały :roll: Coś im w tamtym miejscu podpasowało :D

Sylwek, ktoś chyba jednak ma na forum lilię himalajską, tylko nie mogę sobie przypomnieć -kto :?:
A ogród traktuję tak jak mieszkanie - wszystkie elementy wystroju są ważne i tworzą harmonijną całość. Roślinki oczywiście grają pierwszoplanową rolę, ale, żeby pięknie wyglądały, muszą mieć odpowiednią oprawę i być odpowiednio wyeksponowane. Więc ważne są też meble ogrodowe, donice, oświetlenie, rzeźby i inne detale...W ogrodzie latem spędzam większość czasu, więc chciałabym sama czuć się w nim dobrze, a gościom zapewnić miłe spędzenie czasu.

Agnieszko - Agness, lilie dostały to samo, co wszystkie inne kwitnące, a więc trochę nawozu na start, a później dwa razy gnojóweczkę z pokrzyw...
A do stoliczka zapraszam -dzisiaj panuje tam miły chłód, komary zostały przepędzone dymiącymi spiralkami, a w lodówce czeka woda z miętą i melisą :lol:

Majeczko, stół był robiony na zamówienie; na blacie widnieją lilie wodne...

Gosiu, te łososiowe lelijki są wielkie i dorodne, ale urodą kwiatów nie powalają...Na szczęście w kolejce czeka jeszcze ....no kilka innych...

Izo, czasami te niskie mają delikatne łodyżki i też wiatr może je złamać. Te łososiowe, maja pędy twarde i grube, więc żaden wiatr im nie straszny ;:108

Wiesiu, ostatnio lilie to moja wielka miłość ;:167 Czy odwzajemniona, to się dopiero okaże...Na razie nie jest źle, choć nieuczciwi sprzedawcy nie zawsze sprzedają to, co jest napisane na etykietce :evil:

Krysiu, to chyba gnojóweczka z pokrzyw tak im się spodobała...Ale masz rację, co do tego, że liliowców nie kradną, bo do wazonu się nie nadają...A lilie - jak najbardziej.

Upalnych dni ciąg dalszy. Wczoraj podlałam solidnie cały ogród, więc roślinki trochę odżyły.
Dzisiaj można w ogrodzie tylko odpoczywać na hamaczku, lub biesiadować w głębokim cieniu. Na obiad zrobiłam chłodnik po ukraińsku z młodymi ziemniaczkami i rodzinka chętnie go zjadła, bo w taki dzień świetnie smakuje...

Zakwitły nasturcje

Obrazek

...i powojnik NN (może ktoś rozpozna?) - wyjątkowo zdrowa i obficie kwitnąca odmiana

Obrazek Obrazek

A tak wygląda kwiat z bliska
Obrazek

A to surfinie od krotoszyńskiego Grzesia; wydawało mi się, że nie mam ręki do surfinii, ale te chyba nieźle wyglądają :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daluś powojnik cudo, niesamowicie ukwiecony i kolorek śliczny.:D
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu zjawiskowy ten powojnik NN. Bardzo mi się spodobał ;:226
Lilie to prawdziwe gigantki. ;:108
Też mam jedną odmianę o gigantycznych rozmiarach. Czekam, aż zakwitnie ;:65
Pozdrawiam ;:196
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Piękny powojnik :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu u Ciebie wszystkie kwiatki pięknie kwitną.
Genia :wit
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Dalu wspominałaś o oświetleniu w przestrzeni ogrodu. Masz jakieś u siebie? Baaaardzo chciałabym zobaczyć jakieś zdjęcie na którym jest twój ogród w nocy z lampami, jeśli masz :D lub powiedz gdzie mogę je zobaczyć jeśli już dodawałaś takie zdjęcia, a ja nie doczytałam :oops:
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Nooo...ładna.... :roll:
Surfinie uwielbiają 3 rzeczy....woda+nawóz+obrywanie przekwitniętych kwiatów=zadowolona Dala :;230
Twoja miala wsypana nawóz na 2-3 miesiące.....Osmocote i żelazo
więc gdzieś koło sierpnia możesz Dalu nawozić
mam nadzieję że reszta roślinek jakoś też daje radę :wink:
A twój stoliczek to wymarzony stolik do porannej kawy w szlafroku.....
tak mi się skojarzyło :;230
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

śliczny powojnik miałam płytę z powojnikami to poszukam tego nn -ka i wyjaśnimy sprawę :wit
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Piekny ten powojnik. U Ciebie dalu to z pewnościa ogród , a u mnie jeszcze do niedawna się wahałam pole czy ogród? Ale chyba po ostatnich 2 latach dużych opadów to niewątpliwie jest już ogród.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Dalu... rozpalasz moją miłość do lilii... stanowczo muszę parę dokupić... na prawdę są cudne...
Uwielbiam Twój cienisty kącik... może kiedyś uda i mi się w nim zasiąść...
I muszę powiedzieć... w odniesieniu do szczegółów i wnętrza ogrodowego... że dzięki Tobie, i ja staram się inaczej patrzeć na ogród... bo nawet mały szczegół może bardzo dużo zmienić... często wchodzę do sklepu i wydze coś co mi się podoba... ale mówię nie... "to do Twojego ogrodu nie pasuje"... Staram się żeby wchodząc do niego czuło się jedność i spokój bo i tak same roślinki wprowadzają bogactwo...czasem też przesadne... ale roślinkom póki co odmawiać jeszcze nie umiem :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale dorodne lilie :shock:
A jakie mają olbrzymie pąki.
Ja w tym roku zakupiłam parę cebulek i teraz czekam na ich kwitnienie. A przede wszystkim na zapach, bo starałam się kupować pachnące.
Powojnik boski.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit dalu fuksja z lobelią - super kompozycja. Moja taka lichutka. Czy lobelia lubi słońce? Masz super ogród!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Świetne zdjęcie lilii z ogrodniczką :D Okazy masz wspaniałe, no i oprawą do tego- dołączam do pochwał dla mebli i wszelkich detali. Zazdroszczę nasturcji, bo u mnie nie wzeszły :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”