CHOROBY drzew owocowych,identyfikacja,ochrona,profilaktyka
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chore jabłonie i grusze
Zauważyłem Krzysztofie,że bardzo fachowo podchodzisz do różnych chorób. Na liściach mojej Klapsy też pojawiają się pomarańczowe plamy.Jesienią od spodu liści w miejscu plam zwisają małe sopelki.To chyba jakaś choroba grzybowa.Kiedyś wyczytałem że przyczyną większości chorób grzybowych w naszych ogrodach są iglaki .Podobno w jałowcu zimuje kilkanaście rodzajów grzybów.Czy to jest możliwe. Jak z tym walczyć ,iglaki są takie piękne.Wdzięczny za odpowiedź Aleksander.
Witam.
Z opisu wynika,że to rdza gruszy.I akurat w tym przypadku prawdą jest ,że do jej rozwoju potrzebny jest drugi żywiciel i jest nim Jałowiec Sabina.Masz trzy wyjścia:albo opryskiwać często drzewa przeciw parchowi gruszy,przy okazji ograniczysz występowanie rdzy;albo wyrzucić jałowiec;albo wyrzucić gruszę.
Wybór należy do ciebie.
Pozdrawiam.
Z opisu wynika,że to rdza gruszy.I akurat w tym przypadku prawdą jest ,że do jej rozwoju potrzebny jest drugi żywiciel i jest nim Jałowiec Sabina.Masz trzy wyjścia:albo opryskiwać często drzewa przeciw parchowi gruszy,przy okazji ograniczysz występowanie rdzy;albo wyrzucić jałowiec;albo wyrzucić gruszę.
Wybór należy do ciebie.
Pozdrawiam.
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Re: Proszę o poradę-wiśnia ,śliwka
Nie będę tworzyc wątku od nowa , ale mam pytanie znowu dotyczące śliwy tolar . Rośnie już 5 rok w trzecim miała parę owoców które opadły przed dojrzaniem , od tamtej pory nie kwitnie , rośnie ładnie , ale nie kwitnie . W tym roku też nie ma ani jednego pączka ... i nie wiem dlaczego
POMOCY
POMOCY
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Coco, też posadziłam ub. wiosny Tolar, dobrze się przyjęła, miała duże przyrosty.
W tym roku ładnie się opuszcza, nie zauważyłam pąków kwiatowych ale u mnie to jeszcze zbyt młode drzewko. Ciekawe dlaczego nie kwitnie u Ciebie, czekam co odpowiedzą fachowcy?
A może trzeba ją potraktować jak gruszkę? Odgiąć gałązki?
Tak zrobiłam z 5-cio letnią gruszą Leclerc ( nie miała ani jednego kwiatka) w ub roku i jestem zaskoczona. Wszystkie przygięte konarki - ale tylko te przygięte, teraz mają pąki a najwięcej ten najbardziej przygięty- poniżej poziomu jego wyrastania z pnia. A może takie przyginanie to dotyczy tylko grusz?
W tym roku ładnie się opuszcza, nie zauważyłam pąków kwiatowych ale u mnie to jeszcze zbyt młode drzewko. Ciekawe dlaczego nie kwitnie u Ciebie, czekam co odpowiedzą fachowcy?
A może trzeba ją potraktować jak gruszkę? Odgiąć gałązki?
Tak zrobiłam z 5-cio letnią gruszą Leclerc ( nie miała ani jednego kwiatka) w ub roku i jestem zaskoczona. Wszystkie przygięte konarki - ale tylko te przygięte, teraz mają pąki a najwięcej ten najbardziej przygięty- poniżej poziomu jego wyrastania z pnia. A może takie przyginanie to dotyczy tylko grusz?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coco12 - może zrób zdjęcia drzew, pędów i pąków... drzewko już powinno owocować Co do przyginania pędów - jak najbardziej, szczególnie że 'Tolar' ma tendencję do silnego wzrostu "w górę", tworząc luźne i wzniesione korony.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Cierpliwości... co prawda nie o takie zdjęcia mi chodziło (przydatny jest widok pąków), ale prawdopodobnie wszystko jest w porządku Spróbuję zrobić zdjęcia i wieczorem je przedstawić.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Re: Proszę o poradę - wiśnia i śliwa
Pąków , to znaczy gałązek z bliska?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Pąk to zgrubienie na gałązce, z którego rozwinie się albo liść, albo kwiat
Czyli - tak, pokaż gałązki z bliska, ale tak, żeby wyraźnie było widać pąki.
Czyli - tak, pokaż gałązki z bliska, ale tak, żeby wyraźnie było widać pąki.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
Coco12 - niestety mam problemy ze wstawieniem tu zdjęcia... jeżeli możesz, prześlij mi na PW swój adres e-mail to wyślę Ci fotkę wraz z opisem które pąki są które Teraz to doskonale widać, bo liście powolutku zaczynają się rozwijać - a w przypadku opisywanej odmiany pąki kwiatowe są bardzo charakterystyczne Na pewno bez trudu je rozpoznasz na swoich drzewach - o ile oczywiście są... jeżeli nie, trzeba będzie poczekać na owocowanie do przyszłego roku
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
No i znalazłam właśnie 4 pąki kwiatowe
-- N 25 kwi 2010 18:30 --
-- N 25 kwi 2010 18:30 --
Chore jabłonie, czereśnia i śliwka
Po tych wszystkich deszczach jakie były zrobiłem rekonesans na działce i zastałem sodomę i gomorę, gdyż drzewka które posadziłem w ubiegłym roku jak i te posadzone w tym roku, które pięknie kwitły, lub w zależności od wieku rozwijały się teraz albo straciły liście, albo na jabłonkach i śliwie widać usychające liście i coś co przypomina wyczytany na forum parch jabłoni czy jakoś tak.
Wygląda mi to na jakąś grzybiczą chorobę chyba, ale jestem początkujący i prosił bym o rade co to jest i jak z tym walczyć.
W ubiegłym roku na jednym drzewku zarejestrowałem delikatnie podobne zjawisko, ale było to w okolicach września
Poniżej kilka zdjęć
Tyle zostało ze śliwki
Gruszka jeszcze wygląda jako tako
Jabłonki 3 letnie jednak straszą wyglądem. Sadzonki z tej wiosny to tylko patyki w ziemi.
Wygląda mi to na jakąś grzybiczą chorobę chyba, ale jestem początkujący i prosił bym o rade co to jest i jak z tym walczyć.
W ubiegłym roku na jednym drzewku zarejestrowałem delikatnie podobne zjawisko, ale było to w okolicach września
Poniżej kilka zdjęć
Tyle zostało ze śliwki
Gruszka jeszcze wygląda jako tako
Jabłonki 3 letnie jednak straszą wyglądem. Sadzonki z tej wiosny to tylko patyki w ziemi.