Lilie - uprawa Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: Lilie - uprawa

Post »

Czy można skrzyżować lilie orientalną z tygrysią?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie da się. Tygrysia to azjatycka.Możesz krzyżować azjatycka z azjatycką i orientalną
z orientalną.Poza tym tygrysia nawet z azjatyckimi nie chce się krzyżować.
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Zibi_41 pisze:Moje są niestety w tym roku mocno opóźnione w rozwoju :(
ObrazekObrazek
Ale w końcu sie doczekam :roll:
moje też na podobnym etapie... :(
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirku
Jakich odmian jest krzyżówka pomarańczowej lilii na pierwszym planie po prawej stronie?
mirzan pisze:A to grządka którą dostałem od kolegi:
Obrazek

To moje krzyżówki:
Obrazek
Ostatnia elegancka, piękna. Da się już taką przesłać do rejestracji?
Próbowałeś może krzyżować L.candidum?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Rozwinęła się pierwsza lilia w donicy.Zapach nieziemski!!!
Obrazek
Obrazek
mirzan
---

Post »

Nie wiem jakie lilie kolega używał do krzyżowania.Moje kolorowe,są wynikiem
krzyżowania tango i brushmark,dzieci wyszły lepsze od rodziców.
Dopiero w tym roku użyłem L.candidum do krzyżówek.Małe szanse,aby coś z tego
wyszło,ale sama zabawa przyjemna.
Ta biała jest ładna,ale podobne już są na świecie.na razie nie rejestrowałem.Może
w przyszłości,ale najpierw trzeba rozmnożyć kandydatkę do przyzwoitej ilości.
Awatar użytkownika
Trishya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2009, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam do Was pytanie szczególnie do osób, które miały do czynienia z dwiema odmianami lilii azjatyckich - najlepiej jednocześnie. Chodzi o odmiany Sorbet i Rosella's Dream. W ubiegłym roku kupiłam obie te odmiany, rosną blisko siebie i właśnie zaczęły kwitnąć. Sorbet pochodzi ze sprawdzonego źródła więc na początku pomyślałam, że w drugim przypadku doszło do pomyłki i mam dwie lilie tej samej odmiany bo z tego co pamiętałam z opakowania Rosella's Dream miała być różowo-żółta, zaczęłam szukać potwierdzenia w necie ale niestety w googlach ta druga odmiana występuje jedynie na zdjęciach katalogowych, udało mi się znaleźć tylko jedną fotkę, którą ze względu na źródło pochodzenia uznałam za wiarygodną i wynika z niej, że ta odmiana jest niezwykle podobna do Sorbet.
Skąd w ogóle pomysł że jednak opis odmian się zgadza?? Różnią się dosyć znacznie wysokością - ok 20 cm. Rosella's Dream jeśli to rzeczywiście ona miałaby ok 85-90 cm natomiast druga odmiana ponad 1 m. Przyglądam się im uważnie i doszłam do wniosku że w odmianie Sorbet przejście między kolorami jest bardziej subtelne natomiast Rosella's Dream granica jest bardziej wyraźna - dodatkowo w pierwszej środek jest bardziej kremowy a w drugiej wydaje się o ton bielszy. Co o tym sądzicie?? Czy to dwie różne odmiany czy jednak jedna. Dodam jeszcze, że nie chodzi o pojedyncze cebule mam 3 Sorbet i 4 RD i wszystkie mają taką wysokość jak przypisałam do odmian. Wklejam zdjęcia obu odmian, na żywo odcień różu jest bardziej zbliżony choć wydaje mi się że w RD odrobinkę ciemniejszy. I to Sorbet, druga teoretycznie RD
ObrazekObrazek

A tak na marginesie macie cudne odmiany, w moim ogródku też lilie właśnie zaczynają kwitnąć jak szalone.
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

Mirzan wstaw tu jakieś fotki swoich krzyżowek i napisz co z czym zkrzyzowales :uszy
mirzan
---

Post »

Pokazywałem 12 płatkowca,dziś sobie zrobiłem 8 płatkowca. Obrazek

A dodatkowo zrobiłem liliowego dziwaczka,każdy kwiatek w innym kolorze. Obrazek
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Trishya Żadna z prezentowanych przez Ciebie na zdjęciach lilii nie jest Rosella's Dream.
Są dwie lilie bardzo podobne do siebie to Sorbet i Lollypol. Widziałam je posadzone w różnych glebach i przy różnym nasłonecznieniu- nieraz są nie do rozróżnienia..
Wygoogluj- Lilium asiaticum i tu nazwę lilii( lilium asiaticum lolypol) i wyskoczy Ci mnóstwo danych.
Na początku tego wątku jest zaprezentowana lilia Sorbet - zdecydowana kolorystycznie i lilia Lollypol , jasna bo rośnie w cieniu.
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Mirzankiedy Ty będziesz sprzedawał swoje nadwyżki,,niepotrzebne,,z liliowego ogrodu?Bo jakby co stoję już w kolejce :wink: Daj znać...proszę
mirzan
---

Post »

Nie jest to takie proste.Jeśli uda się ciekawa krzyżówka,i jest tylko jedna cebulka,
to kiedy można liczyć na nadwyżki? Za pięć czy dziesięć lat? Obrazek
[Luis14 x Silk Road] x Uno
Awatar użytkownika
Trishya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2009, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

babi52 mam u siebie lilię lollypop (bo chyba o nią chodziło), w tym roku jeszcze nie kwitnie ale z tego co pamiętam to miedzy nią a tymi które teraz kwitną jest zasadnicza różnica - sposób wybarwienia płatków - lollypop ma płatki różowe z brzegu i białe w środku kwiatu natomiast nierozwinięte pąki są kremowo-różowe - potwierdzają to zdjęcia w googlach i w tym wątku, natomiast te dwie które wkleiłam mają płatki wkoło różowe z biało-kremową plamą wewnątrz natomiast nierozwinięty pąk jest niemal cały różowy.

Może ktoś z Was dysponuje zdjęciem Rosella's Dream - nie twierdze że to ta odmiana, może obie to Sorbet a różnią się wysokością bo i cebule miały inny rozmiar - rosną blisko siebie więc warunki glebowe i nasłonecznienie mają podobne. Znalazłam dziś zdjęcia RD w katalogu jednego z holenderskich producentów oraz na jednej z kanadyjskich stron i są bardzo podobne do mojej. A żeby było śmieszniej dziś zakwitły 3 cebule lilii azjatyckiej Vermeer które wyglądają identycznie jak te, które zostały opisane jako RD, wygooglowałam też tą odmianę i na zdjęciach jest bardzo podobna do S i RD tyle że ma mniej kropek i chyba jaśniejsze brzegi. I teraz pytanie... tyle że sama nie wie wiem do kogo, czy to możliwe żeby trafiły mi się 3 odmiany lilii które okazały się jedną i tą samą z trzech zupełnie niezależnych źródeł?? Chyba mam pecha. Ale biorąc pod uwagę zeszłoroczny zakup na All to nie pierwszy raz.

I jeszcze jedna sprawa -kupiłam w zeszłym roku lilie Linda i Cancun. Pierwsza w centrum ogrodniczych z nieoznaczonych boksów więc mogło dojść do pomyłki, druga ze sprawdzonego źródła więc mam nadzieję że nie jest to pierwsza wpadka tego producenta. Obie różnią się kolorem i ułożeniem liści na łodydze. Właśnie zakwitła ta oznaczona jako Linda ale wg mnie strasznie przypomina Cancun. Widziałam zdjęcia katalogowe i Linda choć podobna kolorystycznie wg nich ma inny kształt płatków i trochę inny sposób wybarwienia no ale że nie ufam zdjęciom katalogowym jak w przypadku RD zaczęłam szukać zdjęć w googlach i znalazłam takie opisane jako Linda ale bardzo przypominające właśnie Cancun. Stąd moje pytanie - czy te odmiany są podobne - macie może własne spostrzeżenia lub fotki??

A na dokładkę wstawię fotkę tej która właśnie rozkwitła (Linda czy jednak Cancun???), czekam na tę drugą żeby mieć porównanie ale troszkę zbyt jestem niecierpliwa ;)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”